27.5 C
Athens
Saturday, July 27, 2024

Ισραήλ Παλαιστίνη: Γιατί ο Ερντογάν παίρνει θέση

Must read

Ισραήλ και Παλαιστίνη διανύουν μία δύσκολη περίοδο κυρίως μετά την σειρά των επεισοδίων που έχουν γίνει. Ο Ερντογάν ήταν από τους πρώτους ηγέτες που όχι μόνο σχολίασαν τα επεισόδια, αλλά τάχθηκαν κατά του Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος καταδίκασε με μήνυμα του το Ισραήλ. Ειδικότερα ανέφερε ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει όλον τον κόσμο, ιδίως τον ισλαμικό κόσμο. Προκειμένου να σταματήσει «την ισραηλινή τρομοκρατία και την κατοχή», πρόσθεσε. Θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει τον παλαιστινιακό αγώνα, θα σταθεί στο πλευρό των «Παλαιστίνιων αδελφών» και «θα προστατεύσει την τιμή της Ιερουσαλήμ».

Ο λόγος της αντίδρασης

Από την πρώτη του θητεία στην πρωθυπουργία της Τουρκίας, ο Ερντογάν στηρίζει τους Παλαιστινίους. Άλλωστε το ΑΚΡ παραδοσιακά στηρίζει την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας. Ακόμη, ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι στην Παλαιστίνη δραστηριοποιούνται τουρκικές ΜΚΟ.

Η Τουρκία λοιπόν επιθυμεί να προσεγγίσει ξανά το Ισραήλ. Ο λόγος που θέλει να προσεγγίσει την χώρα είναι ο εν γένει σχεδιασμός του για επαναπροσέγγιση της Δύσης μετά την απόφαση που είχε λάβει ο Μπάιντεν τελευταία.

Από την άλλη όμως, το εσωτερικό της Τουρκίας «βράζει» με την αντιπολίτευση να είναι φανερά ενάντια του λόγω των χειρισμών του με την Κεντρική Τράπεζα. Οπότε για να συντηρήσει την εσωτερική συσπείρωση και να μην δώσει άλλα δικαιώματα στην αντιπολίτευση καταφεύγει ενάντια στο Ισραήλ.

Η προσπάθεια για επέκταση στην Μέση Ανατολή

Πάμε τώρα στην Μέση Ανατολή, όπου είναι φανερή η επιθυμία του Τούρκου Προέδρου να αλλάξει τις ισορροπίες. Η Τουρκία δείχνει διατεθειμένη να διεκδικήσει την περιφερειακή συνεννόηση με ιδιαίτερη έμφαση στην συνεννόηση με την Σαουδική Αραβία.

Η διεκδίκηση λοιπόν από την Τουρκία ενός δυναμικότερου ρόλου στην ευρύτερη περιοχή και στην προσπάθεια δημιουργίας νέων ισορροπιών, εξηγεί και πως μπορεί να συνδυάζεται η αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους με την διάθεση για εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ.

Από πλευράς θρησκείας

Ως γνωστόν, η Ιερουσαλήμ είναι το σημείο αναφοράς τριών θρησκειών, του Εβραϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Κάθε μία διαθέτει κάποια μνημεία. Από όλα τα σημεία αυτό μεγαλύτερη φόρτιση είναι το όρος του Ναού.

Ως προς την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ανήκει στα εδάφη που πήρε το Ισραήλ μετά τον πόλεμο των 6 ημερών το 1967 και έκτοτε, με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η τελευταία κλιμάκωση των διαμαρτυριών και των συγκρούσεων έχει να κάνει με μια ιδιαίτερη πτυχή του εποικισμού που συστηματικά εφαρμόζει το Ισραήλ στις περιοχές που κατέλαβε το 1967.

Τα επεισόδια της προηγούμενης Παρασκευής

«Η προσευχή συνεχίζεται όπως συνήθως» στο Τείχος των Δακρύων, που γειτονεύει με την πλατεία, αλλά «δεν θα αφήσουμε εξτρεμιστές να απειλήσουν την ασφάλεια του κοινού», πρόσθεσε.

Το βράδυ της Παρασκευής περισσότερα από 200 άτομα, στη μεγάλη πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και Παλαιστινίους στην πλατεία των Τζαμιών. Το Σάββατο και την Κυριακή, η ηρεμία επέστρεψε στην πλατεία, όμως οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς αστυνομικούς σε άλλους τομείς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Ισραήλ Παλαιστίνη

Νέα επεισόδια στην Ημέρα της Ιερουσαλήμ

Η επανάληψη των βιαιοτήτων συνέπεσε με την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ». Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος. Νωρίς το πρωί, εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση των ισραηλινών δυνάμεων της τάξης. Αυτές είχαν πάρει θέσεις στο εσωτερικό της πλατείας των Τζαμιών. Τον τρίτο πιο ιερό χώρο του Ισλάμ που ονομάζεται από τους Εβραίους Όρος του Ναού.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε επίσης δεκάδες τραυματίες να απομακρύνονται από την πλατεία μέσα σε ασθενοφόρα. «Υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες στις συγκρούσεις» στην πλατεία. Περίπου πενήντα από τους οποίους χρειάσθηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία. Αυτό  ανακοίνωσε η Ερυθρά Ημισέληνος με σύντομο μήνυμά της προς τους δημοσιογράφους.

Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωση πως εργάζεται για να καταστείλει τις βιαιότητες στην πλατεία. Αλλά και «σε άλλους τομείς της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ».

Ισραήλ Παλαιστίνη

Με πληροφορίες από το BBC 

Related Posts

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article