8.9 C
Athens
Tuesday, January 31, 2023

Τουρκία κορωνοϊός: Το όπλο ενάντια στους λοιμωξιολόγους

Must read

Σε γενικές γραμμές ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην Τουρκία. Όμως για άλλη μία φορά η παντοδυναμία του προέδρου Ερντογάν έχει αλλάξει και εδώ τα πράγματα. Κρύβοντας τα πραγματικά νούμερα και άρα το μέγεθος της διασποράς της πανδημίας στην χώρα.

Ειδικότερα, ο πραγματικός αριθμός των θανάτων, εξαιτίας του κορωνοϊού, σε ολόκληρη τη χώρα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους θανάτους που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Το ίδιο και ο αριθμός των κρουσμάτων, ο οποίος ήταν χαμηλότερος από αυτόν που ισχύει.

Τουρκία κορωνοϊός

Τουρκία κορωνοϊός: Ο νόμος ενάντια στους λοιμωξιολόγους

Ο Ερντογάν κατέχει ακόμα ένα βολικό όπλο κατά των ενοχλητικών γιατρών και άλλων ανατρεπτικών στοιχείων. Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο στις 27 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση έχει την εξουσία να αναθεωρήσει ή να κλείσει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Συμπεριλαμβανομένων τοπικών παραρτημάτων ξένων ομάδων, όπως το Human Rights Watch ή η Διεθνής Αμνηστία.

Ο νόμος επιτρέπει στο υπουργείο Εσωτερικών να απομακρύνει μέλη του διοικητικού συμβουλίου που αντιμετωπίζουν τρομοκρατικές κατηγορίες, να παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, να τα αντικαταστήσει με τους δικούς του διορισμούς και να διενεργήσει επιθεωρήσεις. Όλα στο όνομα της «καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι αρκετό, η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει από τα δικαστήρια να απαγορεύσουν εντελώς τις οργανώσεις.

Πολλοί ειδικοί λοιμωξιολόγοι έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα από τον νόμο αυτό, σε περίπτωση που έκαναν το λάθος να ανακοινώσουν τους πραγματικούς αριθμούς. Για παράδειγμα, η Δρ Fincanci, χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι ότι ο επικεφαλής του Εθνικιστικού Κινήματος, κόμμα – εταίρος του Ερντογάν, ζήτησε την διάλυση της Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης.

Η τρομοκρατία στην Τουρκία

Λίγες χώρες έχουν υποστεί τόσες τρομοκρατικές επιθέσεις όπως η Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, λίγες κυβερνήσεις έχουν εφεύρει τόσους τρομοκράτες όπως και ο κ. Ερντογάν. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων Κούρδοι πολιτικοί, δάσκαλοι, δημοσιογράφοι και ανώτερα μέλη της Αμνηστίας συνελήφθησαν με ψευδείς κατηγορίες μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Περισσότεροι από 600.000 έχουν τεθεί υπό έρευνα για φερόμενους δεσμούς με το κίνημα του Fethullah Gulen. Έναν εξόριστο ισλαμιστή ιεροκήρυκα, που φέρεται να ηγήθηκε του πραξικοπήματος. Εκατοντάδες ακαδημαϊκοί απολύθηκαν από τη δουλειά τους και κατηγορήθηκαν για διάδοση «τρομοκρατικής προπαγάνδας» για υπογραφή αναφοράς που καλούσε την κυβέρνηση να αναστείλει τις επιχειρήσεις ασφαλείας εναντίον Κουρδικών ανταρτών στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Η τουρκική κυβέρνηση αποκρύπτει το μέγεθος της διασποράς

Η δικαίωση ήρθε στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι είχε σταματήσει να αναφέρει ασυμπτωματικές μολύνσεις μήνες νωρίτερα. Όταν άρχισαν να αναφέρουν και τους ασυμπτωματικούς, ο αριθμός των περιπτώσεων αυξήθηκε από περίπου 7.000 σε πάνω από 30.000 την ημέρα. (Οι αριθμοί αργότερα μειώθηκαν, μετά την επιβολή νέων lockdown)

Από ότι φαίνεται, η τουρκική κυβέρνησή του καλύπτει το μέγεθος της πανδημίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο ιός είχε πάνω από 23.000 θύματα στην Τουρκία. Συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.319 θανάτων μέσα σε μία εβδομάδα. Με βάση τα ανωτέρω πιστεύεται ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι τουλάχιστον διπλάσιος.

Με πληροφορίες από τον Economist

Related Posts

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article