21.2 C
Athens
Wednesday, October 9, 2024

The Road so far

Must read

Μετά τον Ιανουάριο του 2020, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος για την καταπολέμηση ενός φονικού ιού, του Covid 19, μίας πανδημίας που πέρα από το υγειονομικό αντίκτυπο προκάλεσε και μία τεράστια πολιτική και κοινωνική κρίση, ενώ η οικονομία υπέπεσε ξανά σε ύφεση μετά από μία πολύ μικρή χρονική ανάπαυλα.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτοι οκτώ μήνες αυτής της κρίσης ήταν αρκετά πλούσιοι από πλευράς πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων και μάλιστα, έτυχε οι εκλογές μίας υπερδύναμης, όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες έβγαλαν αρκετές εξελίξεις, που πολλές από αυτές δεν περίμενε κανένας να δει να εκτυλίσσονται.

Φυσικά αμέσως μετά το τέλος του πρώτου κύματος, οι επιστήμονες προσπάθησαν να «μάθουν» τον ιό προκειμένου να μπορούν να τον αντιμετωπίσουν με θεραπείες μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Τελικώς, αναμένεται στις αρχές του νέου έτους να ξεκινήσει το σχέδιο για τον εμβολιασμό των πολιτών, ενώ ήδη οι επιστήμονες έχουν πει πως για ανοσία αγέλης θα πρέπει πρώτα να έχει εμβολιαστεί το 70% – 80%.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή

Πολιτικά, οι παγκόσμιες κυβερνήσεις βρέθηκαν μπροστά σε κάτι πρωτόγνωρο, έπρεπε μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να λάβουν πολιτικά κοστοβόρες αποφάσεις, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, το lockdown, το κλείσιμο καταστημάτων και εν γένει της οικονομίας.

Για πρώτη φορά, την κρίση της πανδημίας η Δύση την γνώρισε τον Μάρτιο, όπου τα κρούσματα του κορωνοϊού και οι θάνατοι έφτασαν και ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ σε Ιταλία, ΗΠΑ και Γαλλία. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, αν και πολλοί πίστευαν ότι οι πολίτες θα κάνουν του κεφαλιού τους και δεν θα δώσουν σημασία στα μέτρα της Κυβέρνησης, διαψεύστηκαν παταγωδώς, καθώς η χώρα είχε τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

Μετά την κρίση του Μαρτίου, όλες οι χώρες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό χαλάρωσαν και προσπάθησαν να επαναφέρουν τις οικονομίες τους χωρίς να καταφέρουν όσα πίστευαν, ενώ το δεύτερο κύμα λόγω αυτής της χαλάρωσης επηρέασε κατά μεγάλο βαθμό την Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, οι εκλογές έγιναν μέσα στον κορωνοϊό εγκαινιάζοντας καμπάνιες που φυσικά πολιτικοποίησαν το ζήτημα της πανδημίας και έφεραν την υπερδύναμη σε μία περίεργη κατάσταση, καθώς για πρώτη φορά οι Αμερικανοί πολίτες ψήφισαν με επιστολική ψήφο σε μεγάλο βαθμό και λιγότεροι με φυσική παρουσία στις κάλπες.

Φυσικά, τα μεγάλα ποσοστά επιστολικής ψήφου έδωσαν την δυνατότητα στον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα που ανέδειξε τον Τζο Μπάιντεν επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οικονομικά, τα πράγματα λόγω των συνεχιζόμενων lockdown δείχνουν άσχημα, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2021, όμως δίνεται και έδαφος σε κάθε χώρα προκειμένου να τρέξουν γρήγορα το πρόγραμμα εμβολιασμού τους και να ανοίξουν ξανά στο φουλ τις οικονομίες τους.

Το πρώτο διάστημα όλα τα κράτη κατέφυγαν σε επιδοματικές πολιτικές, ενώ για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιλήφθηκε πως έπρεπε να αλλάξει συνταγή ως προς τη λιτότητα και αυτό θα βοηθήσει όταν ανοίξει η οικονομία σε πλήρεις ρυθμούς.

Βέβαια, κατά την διάρκεια του πρώτου οκταμήνου, ανακαλύφθηκαν νέα εργαλεία που το επόμενο διάστημα θα βοηθήσουν στην καλύτερη και γρηγορότερη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων. Φυσικά, και το ίντερνετ πλέον πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στην οικονομική ανοικοδόμηση σε όλες του τις μορφές, όπως έχει γίνει πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια με τις εταιρείες dot com.

Κοινωνικά, όλοι οι λαοί κλήθηκαν να ζουν με απαγορεύσεις, με κοινωνικές αποστάσεις, δημιουργώντας πολλά ζητήματα, τόσο οικογενειακά, όσο συνέπειες στον κοινωνικό ιστό. Αυτό φυσικά σηματοδοτεί και το επερχόμενο κοινωνικό restart, μας κάνει κοινώς να εκτιμήσουμε τα εχέγγυα και τα κεκτημένα και να μην τα θεωρούμε δεδομένα.

Παρόλα αυτά, για άλλη μία φορά βρήκαμε τη λύση μέσω ηλεκτρονικών μέσων, καθώς κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown βρέθηκαν οι τρόποι επικοινωνίας και εργασίας μέσω zoom και άλλων διαδικτυακών εργαλείων. Ίσως ο κορωνοϊός να αποτελέσει και το όχημα που θα μας οδηγήσει πολύ γρηγορότερα στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

Κλείνοντας, απομονώνοντας το υγειονομικό κομμάτι και όλες του τις συνέπειες, ο κορωνοϊός θα πρέπει να φεύγοντας να δώσει την δυνατότητα στην κοινωνία να αλλάξει, να γίνει δηλαδή και ένα κοινωνικό restart, αν όχι reset, πέρα από το οικονομικό restart.

Μαζί με τις ευχές για καλές γιορτές με υγεία, θα ήθελα με το παρόν κείμενο να εγκαινιάσω την νέα μου ιστοσελίδα που στόχο έχει την καταγραφή και την απόδοση ειδήσεων από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και φυσικά να δώσει όσο το δυνατόν πιο σφαιρική άποψη της ξένης ειδησεογραφίας για την Ελλάδα.

Stay Tuned!!!

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article