36.1 C
Athens
Tuesday, July 23, 2024

Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ερευνητές έλυσαν το μυστήριο

Must read

Ο Μηχανισμός των αντικυθήρων αποτελεί ένα χρόνιο αίνιγμα το οποίο έλυσαν ερευνητές από την Βρετανία και την Ελλάδα. Οι ερευνητές κατάφεραν να αναπαραστήσουν το μπροστινό τμήμα και την λειτουργία του. Το τμήμα αυτό επέτρεπε την παρακολούθηση πέντε πλανητών και την πρόβλεψη των εκλείψεων.

Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε σε θαλάσσιο βάθος πριν από 120 χρόνια, ακαδημαϊκοί και επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν τα μυστικά του. Η μοναδική αυτή αστρονομική συσκευή, ο πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ.

μηχανισμός αντικυθήρων

Μηχανισμός Αντικυθήρων: Σημαντικά νέα ευρήματα στο Ναυάγιο

Μέχρι τώρα το μεγάλο ερώτημα ήταν πως λειτουργούσε. Τώρα, ερευνητές του University College London, ανακοίνωσαν πως βρήκαν την απάντηση. Ο μηχανισμός, θεωρείται από πολλούς ως ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής στον κόσμο. Άλλωστε είναι το πιο πολύπλοκο δείγμα αρχαίας μηχανικής που έχει βρεθεί.

Η ηλικίας περίπου 2.000 ετών συσκευή χρησιμοποιείτο για να προβλέψει τη θέση του ήλιου, της Σελήνης, των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, των θέσεων των πλανητών, ακόμη και των ημερομηνιών των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα μέλη της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας «UCL Antikythera Research Team», με επικεφαλής τον καθηγητή Τόνι Φριθ του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Nature, ρίχνουν φως στον τρόπο λειτουργίας των γραναζιών στο μπροστινό μέρος του μηχανισμού.

μηχανισμός αντικυθήρων

Νέα στοιχεία

Οπως είπε ο Φριθ, «ο Ηλιος, η Σελήνη και οι πλανήτες παρουσιάζονται με τρόπο που αποτελεί έναν εντυπωσιακό άθλο της αρχαίας ελληνικής μεγαλοφυΐας».Ο μπρούντζινος μηχανισμός, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1901 από σφουγγαράδες σε ναυάγιο πλοίου κοντά στα Αντικύθηρα, αποτελείται από έναν πολύπλοκο συνδυασμό 30 γραναζιών.

Η συνεχής μελέτη του από Έλληνες και ξένους επιστήμονες φέρνει στο φως διαρκώς νέα στοιχεία για τις λειτουργίες του.Μέχρι σήμερα όμως δεν είχε καταστεί εφικτή η πλήρης κατανόηση του συστήματος των γραναζιών, καθώς μόνο το ένα τρίτο του μηχανισμού εκτιμάται ότι έχει διασωθεί και αυτό σε 82 θραύσματα. Η χρήση ακτίνων-Χ από το 2005 έχει αποκαλύψει χιλιάδες χαρακτήρες κειμένου κρυμμένους μέσα στα θραύσματα.

Οι επιγραφές περιλαμβάνουν μια περιγραφή του σύμπαντος, με τους πλανήτες να κινούνται σε δακτυλίους. Είναι αυτή η απεικόνιση του σύμπαντος που αναδημιούργησαν τώρα οι ερευνητές.

Η λειτουργία του μηχανισμού

Αναπαράσταση του μπροστινού τμήματος του μηχανισμού που απεικονίζει το σύμπαν. Στο κέντρο η Γη και η φάση της Σελήνης και γύρω τους άλλοι πλανήτες και ο Ήλιος. Δύο σημαντικές γνώσεις που αποκαλύπτονται στον μηχανισμό, είναι οι αριθμοί των 462 και 442 ετών, που αντιστοιχούν στους κύκλους της Αφροδίτης και του Κρόνου αντίστοιχα.

Οταν παρατηρούνται από τη Γη, οι κύκλοι των πλανητών μερικές φορές αναστρέφουν την κίνηση τους σε σχέση με τα άστρα. Οι ειδικοί πρέπει να παρακολουθούν αυτούς τους μεταβαλλόμενους κύκλους (πλανητικές περιόδους) για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προκειμένου να μπορέσουν να προβλέψουν τις θέσεις των πλανητών στο μέλλον.

μηχανισμός αντικυθήρων

Η αναπαράσταση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

«Η κλασσική αστρονομία της πρώτης χιλιετίας προ Χριστού γεννήθηκε στη Βαβυλώνα, όμως τίποτε σε αυτή την αστρονομία δεν υπάρχει που να δείχνει πως κατάφεραν οι αρχαίοι Ελληνες να βρουν τον άκρως ακριβή κύκλο των 462 ετών για την Αφροδίτη και των 442 ετών για τον Κρόνο», δήλωσε ο υποψήφιος διδάκτορας του UCL Αρης Δακάναλης, που συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα μαζί με την ειδική στα αρχαιολογικά υλικά, Μυρτώ Γεωργακοπούλου.

Στην ομάδα συμμετείχε και η Μυρτώ Γεωργακοπούλου του UCL. Χρησιμοποιώντας μια αρχαία ελληνική μαθηματική μέθοδο που περιγράφει ο φιλόσοφος Παρμενίδης, οι ερευνητές όχι μόνο εξήγησαν πώς βρήκαν οι αρχαίοι Ελληνες τους κύκλους της Αφροδίτης και του Κρόνου, αλλά επίσης κατάφεραν να αναδημιουργήσουν τους κύκλους όλων των άλλων πλανητών του μηχανισμού, για τους οποίους έχουν χαθεί τα σχετικά δεδομένα.

«Πρόκειται για μια σημαντική θεωρητική πρόοδο, όσον αφορά του πώς ο τότε γνωστός Κόσμος (το σύμπαν) αναπαρίστατο στον μηχανισμό. Τώρα πρέπει να αποδείξουμε την εφαρμοσιμότητά του, χρησιμοποιώντας τις αρχαίες τεχνικές», δήλωσε ο Ανταμ Βόιτσικ. Ο ίδιος αναρωτιέται στον Guardian για ένα ακόμα μεγάλο μυστήριο. Γιατί αυτή είναι η μοναδική συσκευή του είδους της που έχει βρεθεί. Αλλά και πώς οι αρχαίοι δεν επέκτειναν αυτή τους την τεχνογνωσία σε άλλες συσκευές.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Το βίντεο

Με πληροφορίες από τον Guardian

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article