26.7 C
Athens
Wednesday, May 29, 2024

Όμικρον: Ποια εμβόλια δεν παρέχουν προστασία

Must read

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήττει όλο τον κόσμο, ενώ η Όμικρον έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Ένα άρθρο των News York Times, προσδιορίζει τα εμβόλια που είναι αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με το δημοσιεύμα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί με m RNA, δηλαδή με Pfizer και Moderna, τα εμβόλια αδενοϊού δεν προσφέρουν σχεδόν καμία άμυνα έναντι της Όμικρον.

κορονοϊός παγκόσμια κρούσματα

Ποια είναι αυτά:

  • AstraZeneca
  • Johnson & Johnson
  • Sinopharm
  • Sinovac
  • Sputnik

Από την άλλη πλευρά, το εμβόλιο της Moderna (mRNA) φαίνεται πως με την 3η δόση αυξάνει 37 φορές τα αντισώματα κατά της Όμικρον.

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, η έρευνα του CDC έδειξε ότι είναι 20 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν και 10 φορές πιο πιθανό να προσβληθούν.

Τεστ και χωρίς συμπτώματα

Ο καθηγητής Tιμ Σπέκτορ από την εφαρμογή ZOE Covid της Βρετανίας, δήλωσε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υποβληθεί κανείς σε τεστ Covid ακόμη και χωρίς συμπτώματα.

Aπό την πλευρά της, η Κριστίνα Μάριοτ, διευθύνουσα σύμβουλος της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας (RSPH) λέει χαρακτηριστικά: «Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου παρουσιάζουν συνήθως λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμο και απώλεια όσφρησης.

Σε επαγρύπνηση

«Είναι σημαντικό για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα.

Και να υποβάλλονται σε τεστ Covid εάν ζουν ή εργάζονται κοντά σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο».

Το κατάλληλο τεστ

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ιρέν Πίτερσεν, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL). «Η καταρροή και ο πονοκέφαλος είναι συμπτώματα πολλών λοιμώξεων. Αλλά μπορεί επίσης να είναι τα πρώτα συμπτώματα –και μόνο συμπτώματα– της νόσου Covid. Επομένως, εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, θα σας συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε τεστ πλευρικής ροής για μερικές ημέρες.

Η «Μελέτη Συμπτωμάτων της Covid» (ZOE), η οποία χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει εντοπίσει τα συνήθη συμπτώματα που σχετίζονται με τον κοροναιό δείχνοντας ότι διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το αν κανείς εμβολιαστεί ή όχι.

Όμικρον

Πονοκέφαλος

Αν και ο πονοκέφαλος είναι λιγότερο γνωστό σύμπτωμα της Covid, είναι ένα από τα πιο πρώιμα σημάδια. Σύμφωνα με τη μελέτη ZOE.Επιπλέον, είναι πιο κοινό σύμπτωμα από τα κλασικά (συμπτώματα) του βήχα, του πυρετού και της απώλειας όσφρησης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο πονοκέφαλος από τη νόσο Covid, τείνουν να είναι μέτρια έως σοβαρά επώδυνος. Εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού και όχι σε μία περιοχή. Μπορεί να διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες και τείνει να είναι ανθεκτικός στα κοινά παυσίπονα.

Καταρροή

Τον περασμένο χειμώνα, η μελέτη ZOE διαπίστωσε ότι η ρινική καταρροή ήταν το δεύτερο πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα μετά τους πονοκεφάλους.

Με σχεδόν το 60% όσων βρέθηκαν θετικοί στην Covid με απώλεια όσφρησης να αναφέρουν επίσης ότι έχουν καταρροή.

Φτέρνισμα

Η μελέτη ZOE διαπίστωσε ότι όταν φταρνίζεται κανείς περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι σημάδι της Covid σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Αν και τονίζει ότι το φτάρνισμα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σημάδι κρυολογήματος ή αλλεργίας.

Πονόλαιμος

Πολλά άτομα με Covid παραπονιούνται ότι έχουν πονόλαιμο που μοιάζει με αυτόν του κρυολογήματος.

Ο πονόλαιμος που σχετίζεται με τη νόσο Covid, τείνει να είναι ήπιος και δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε ημέρες. Επομένως ένας πολύ επώδυνος πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο, είναι πιθανό να είναι κάτι άλλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης ZOE, σχεδόν οι μισοί από τους νοσήσαντες με Covid, αναφέρουν ότι έχουν πονόλαιμο. Αν και αυτό είναι πιο συχνό σε ενήλικες ηλικίας 18-65 ετών σε σχέση με τους ηλικιωμένους ή τους κάτω των 18 ετών.

Απώλεια όσφρησης

Παραμένει ο ισχυρότερος δείκτης μόλυνσης από τη Covid. Ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τη σοβαρότητα της ασθένειας ενός ατόμου.

Ενώ οι νοσήσαντες μπορεί να μην χάσουν τελείως την όσφρησή τους. Μπορεί αυτή να αλλάξει, και να μην μπορούν να μυρίσουν πράγματα με έντονο άρωμα.
Επίσης, μπορεί να επηρεαστεί και η αίσθηση της γεύσης.

Επίμονος βήχας

Ο επίμονος βήχας είναι ευρέως αποδεκτό ότι είναι ένα από τα τρία κύρια συμπτώματα της Covid. Αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη ZOE, μόνο περίπου τέσσερις στους 10 νοσήσαντες θα τον εμφανίσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, «επίμονος» σημαίνει βήχας πολλές φορές την ημέρα, «για μισή μέρα ή περισσότερο». Ο βήχας που σχετίζεται με τη νόσο Covid, είναι συνήθως ξηρόβηχας. Ένας επίμονος βήχας τείνει να εμφανίζεται περίπου λίγες ημέρες μετά τη νόσηση και συνήθως διαρκεί περίπου τέσσερις ή πέντε ημέρες.

Μπιλ Γκέιτς

Πιάνει η Moderna κόντρα στην Όμικρον

Η Moderna Inc ανακοίνωσε σήμερα πως η ενισχυτική δόση του εμβολίου της κατά της Covid-19 φαίνεται ότι προστατεύει από την ταχέως μεταδιδόμενη παραλλαγή Όμικρον. Ακόμη, η τρέχουσα εκδοχή του εμβολίου θα συνεχίσει να είναι η «πρώτη γραμμή άμυνας».

Η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών στο τρέχον εμβόλιο, mRNA-1273, σχεδιάζει όμως να αναπτύξει και εμβόλιο ειδικά κατά της Όμικρον, το οποίο ελπίζει ότι στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς θα έχει φθάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

«Αυτό που έχουμε διαθέσιμο αυτή τη στιγμή είναι το 1273» δήλωσε σε συνέντευξή του ο δρ. Πολ Μπάρτον, ο αρχίατρος της Moderna. «Είναι πολύ αποτελεσματικό και είναι εξαιρετικά ασφαλές. Πιστεύω ότι θα προστατεύσει τους ανθρώπους κατά την ερχόμενη εορταστική περίοδο και αυτούς τους χειμερινούς μήνες, όταν θα δούμε τη μεγαλύτερη πίεση από την Όμικρον».

Η εταιρεία δήλωσε πως δύο δόσεις του εμβολίου προσφέρουν χαμηλά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της παραλλαγής Όμικρον. Όμως μια ενισχυτική δόση 50 μικρογραμμαρίων, όπως αυτή που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα αυξάνει κατά 37 φορές τα εξουδετερωτικά αντισώματα. Μια υψηλότερη ενισχυτική δόση 100 μικρογραμμαρίων του ίδιου εμβολίου αυξάνει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα των αντισωμάτων – πάνω από 80 φορές περισσότερο από τα επίπεδα πριν από την ενισχυτική δόση.

Όμικρον

Με πληροφορίες από την New York Times

Related Posts

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article