26.7 C
Athens
Wednesday, May 29, 2024

ΗΠΑ Έκθεση: Οι πολύπλευρες συνέπειες της πανδημίας

Must read

Μία νέα έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ήρθε στο φως πριν από λίγες μέρες που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές των συνεπειών της πανδημίας. Πολλοί έχουν αναρωτηθεί σχετικά με την επόμενη μέρα. Τις συνέπειες που αυτή θα έχει σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Σύμφωνα με την έκθεση, το οικονομικό αντίκτυπο θα προκαλέσει την αστάθεια σε κάποιες χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση με τίτλο «Ετήσια Αξιολόγηση Απειλών» δίνεται στη δημοσιότητα κάθε χρόνο, αλλά αναβλήθηκε πέρυσι λόγω διαμάχης της κυβέρνησης Τραμπ με το Κογκρέσο. Η πρόσφατη δημοσίευση της προσφέρει έτσι μια πρώτη γεύση του πώς αξιολογούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας. Την ίδια ώρα η έκθεση προειδοποιεί για μυστικές επιχειρήσεις άσκησης επιρροής από Ρωσία και Κίνα. Αλλά και για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν ενόψει των προσπαθειών του Τζο Μπάιντεν για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του 2015.

ΗΠΑ οικονομία

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας

Η έκθεση προειδοποιεί ότι πέρα από τις ανησυχίες για επισιτιστικές κρίσεις λόγω της πανδημίας. Και μη ισότιμη πρόσβαση των χωρών του πλανήτη σε εμβόλια και θεραπείες, ο κορωνοϊός αναδιαμορφώνει και τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς χωρών. Όπως η Ρωσία και η Κίνα, που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την κρίση για να ενισχύσουν την επιρροή τους. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της διπλωματίας των εμβολίων. Ενώ το Πεκίνο χρησιμοποιεί τις προσπάθειες υγειονομικής αρωγής σε τρίτες χώρες για να εξάγει εργαλεία και τεχνολογίες παρακολούθησης.

Παράλληλα εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η υφήλιος δεν μπορεί ακόμη να ανασάνει με ανακούφιση παρά την ταχεία πρόοδο στην ανάπτυξη εμβολίων. Καθώς ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να απειλεί «πληθυσμούς ανά την υφήλιο μέχρι την ευρεία διανομή εμβολίων και θεραπευτικών μέσων».

Κι η αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές του χρόνου «ίσως έχει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση για κλυδωνιζόμενες επιχειρήσεις. Όπως ο τουρισμός και η εστίαση και κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενες πιέσεις στους προϋπολογισμούς τους».

“Καμπανάκι” για Ρωσία και Κίνα

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν στην έκθεσή τους ότι η Ρωσία «συνιστά μια από τις σοβαρότερες απειλές» για τις ΗΠΑ. Επιβεβαιώνουν ρωσική εμπλοκή με στόχο την άσκηση επιρροής στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Σημειώνοντας ότι στο Κρεμλίνο θεωρούν τις αμερικανικές εκλογές ως μια ευκαιρία να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τη θέση των ΗΠΑ παγκοσμίως. Να σπείρουν τη διχόνοια στις ΗΠΑ, να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων και τους ψηφοφόρους».

Αλλά και η Κίνα, λέει η έκθεση, «αντιπροσωπεύει μια αυξανόμενη απειλή επιρροής»« για τις ΗΠΑ. Καθώς «το Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειες διαμόρφωσης του πολιτικού περιβάλλοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες για να προωθήσει τις δικές του προτιμήσεις σε διάφορες πολιτικές. Αλλά και να διαμορφώσει τον δημόσιο διάλογο, να πιέσει πολιτικά πρόσωπα που θεωρεί ότι αντιτίθενται στα συμφέροντά του. Αλλά και να να καταπνίξει την κριτική εις βάρος της Κίνας σε θέματα όπως η θρησκευτική ελευθερία και η καταστολή της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ».

Για το Ιράν

Όσον αφορά στο Ιράν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η Τεχεράνη δεν κάνει αυτή τη στιγμή βήματα που είναι αναγκαία για τη δημιουργία πυρηνικού όπλου. Αλλά έχει ξεκινήσει δραστηριότητες, όπως ο εμπλουτισμός ουρανίου ,που παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας του 2015.

Και προειδοποιούν εμμέσως πλην σαφώς τον Τζο Μπάιντεν, καθώς δέχεται πιέσεις να μην χαλαρώσει τις κυρώσεις. Στόχος είναι η επίτευξη ευρύτερης συμφωνίας.  Χωρίς χαλάρωση των κυρώσεων ή ανθρωπιστική βοήθεια, ή επάνοδο των ΗΠΑ στη συμφωνία». «Το Ιράν παραμένει προσηλωμένο στην απόκρουση αμερικανικών πιέσεων. Αν και η Τεχεράνη ανησυχεί επίσης μήπως εμπλακεί σε μια γενικευμένη σύρραξη», προσθέτει η έκθεση.

ΗΠΑ Έκθεση

Πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα

Related Posts

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article