20.3 C
Athens
Tuesday, April 16, 2024

Ρωσία ΗΠΑ: Σε αχαρτογράφητα νερά οι σχέσεις τους

Must read

Ρωσία και ΗΠΑ πάντα βρίσκονται στα πρόθυρα διπλωματικής σύρραξης. Μετά την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών προστέθηκε ένας ακόμη λόγος. Ήδη ο Μπάιντεν απάντησε με έναν πολύ σκληρό τρόπο στον Πρόεδρο της Ρωσίας. Και όλα αυτά την ώρα που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν σε συνέντευξη του στο ABC, ανέφερε πως ο Ρώσος Πρόεδρος είναι ψυχρός δολοφόνος. Ενώ συνέχισε λέγοντας πως «Θα πληρώσει το τίμημα» για την έγκριση που φέρεται να έδωσε. Ενώ όταν ρωτήθηκε ποιές θα είναι οι συνέπειες για τον Ρώσο πρόεδρο, απάντησε: «Θα δείτε σύντομα».

ρωσία ΗΠΑ

Η έκθεση

Η έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το Γραφείο της Διευθύντριας της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) των ΗΠΑ,Αβρίλ Χέινς, περιγράφει βασικές αποφάσεις. Σχετικά με τις προσπάθειες ξένων παραγόντων να επηρεάσουν ή να παρέμβουν στις εκλογές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της Μόσχας – οι οποίες κατευθύνονται από τα υψηλότερα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης -να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην εκλογική διαδικασία και να σπείρουν τον διχασμό μεταξύ των Αμερικανών.

Ρωσία και Ιράν

Η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ αξιολόγησε ως«άκρως έμπιστη» την πληροφορία ότι η Ρωσία και το Ιράν χρησιμοποίησαν μεθόδους παραπληροφόρησης. Προκειμένου να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στις εκλογικές διαδικασίες και τα αποτελέσματα αυτών. Δεν υπήρχαν ενδείξεις, ωστόσο, ότι οποιοσδήποτε ξένος παράγων προσπάθησε να επέμβει στα συστήματα ψηφοφορίας.

Ενώ η έκθεση επικρίνει τις απόπειρες της Ρωσίας και του Ιράν να παρέμβουν στις εκλογές του 2020. Η κοινότητα των πληροφοριών αξιολόγησε με «μεγάλη εμπιστοσύνη» επίσης, ότι η Κίνα «δεν ανέπτυξε προσπάθειες παρέμβασης. Από ότι φαίνεται δε εξέτασε, αλλά δεν χρησιμοποίησε προσπάθειες επιρροής για να αλλάξει το αποτέλεσμα» των προεδρικών εκλογών.

«Ένα βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Μόσχας σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο ήταν η χρήση διαμεσολαβητών που συνδέονται με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών. Και αυτό για να ωθήσει τα αφηγήματα επιρροής σε αμερικανικούς οργανισμούς μέσων επικοινωνίας. Η ώθηση αυτή γίνεται σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και εξέχοντα άτομα. Συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που βρίσκονταν κοντά στον πρώην Πρόεδρο Τραμπ και την κυβέρνησή του», ανέφερε η έκθεση. Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016, η Ρωσία αυτή τη φορά δεν επέλεξε σαν πεδίο δράσης τον κυβερνοχώρο και τα social media.

ρωσία ΗΠΑ

Η Ρωσία ανακαλεί τον πρέσβη της

Νέα κλιμάκωση της κόντρας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ σηματοδοτεί η απόφαση της πρώτης να ανακαλέσει τον πρέσβη της. Η Μόσχα κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις. Στόχος είναι η ανάλυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και η αποφυγή μιας μη αναστρέψιμης φθοράς στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Η ρωσική πλευρά, αναφέρει η Μόσχα, επιθυμεί να βρει τρόπους για τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, οι οποίες, όπως αναφέρει, φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθαν. Η ανάκληση του επιτετραμμένου έρχεται μετά τη νέα διαμάχη ΗΠΑ- Ρωσίας, που προκάλεσε η έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία ο Πούτιν άναψε «πράσινο φως» για παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Δείτε την δήλωση Μπάιντεν

Με πληροφορίες από το CNBC

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article