26.7 C
Athens
Wednesday, May 29, 2024

Τουρισμός Ελλάδα: Γιατί οι Αμερικανοί επιλέγουν Ελλάδα

Must read

Τουρισμός Ελλάδα: Tον Ιανουάριο, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκινούσε στις ΗΠΑ, άνοιξε ένα «παράθυρο» για την τουριστική βιομηχανία. Οι τηλεφωνικές γραμμές των ταξιδιωτικών γραφείων «άναψαν» με Αμερικανούς ενδιαφερόμενους που ρωτούσαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η πλειοψηφία από αυτούς ενδιαφερόταν για την Ευρώπη, και ειδικά για τη Μεσόγειο.

Όμως έως τα τέλη του μήνα, το «παράθυρο» είχε κλείσει. Η αύξηση των κρουσμάτων υποχρέωσε τη Γαλλία να κλείσει τα σύνορα, με τη Γερμανία να ακολουθεί με την επέκταση του lockdown και την Ιταλία να λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα.

Τουρισμός Ελλάδα

Τουρισμός Ελλάδα: Τα σχέδια των Αμερικανών

Πολλοί Αμερικανοί όμως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με τα σχέδια τους. Στη χειρότερη περίπτωση θα υποχρεωθούν να ακυρώσουν το ταξίδι τους αλλά στην καλύτερη, θα είναι οι πρώτοι που θα φτάσουν στην Ευρώπη. «Οι άνθρωποι απλά πετάνε βελάκια στο χάρτη» στην προσπάθειά τους να βρουν προορισμούς λέει ο Πολ Ταμπρόφσκι του online luxury ταξιδιωτικού γραφείου Skylark.

Αγαπημένες επιλογές όπως το Ποζιτάνο, το Σεν Τροπέ ή ακόμα και η Μαγιόρκα φαίνεται ότι είναι εκτός πλάνου. Αφού η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία κάνουν μία πιο συντηρητική προσέγγιση στο θέμα του ανοίγματος των συνόρων. Από τις τρεις χώρες, η πιο αισιόδοξη είναι η Ισπανία, όπου υπάρχει η ελπίδα ότι οι πρώτοι ταξιδιώτες από την Ευρώπη θα φτάσουν στις 21 Ιουνίου. Ενώ άλλες χώρες θα αρχίσουν να στέλνουν τουρίστες κατόπιν διμερών συμφωνιών, από τον Ιούλιο και μετά.

Η Ελλάδα ως πρόταση για το καλοκαίρι

Ο Τζακ Έζον του Embark Beyond θεωρεί ότι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία θα είναι κλειστές φέτος για τους Αμερικανούς τουρίστες. Οπότε εκείνος ενθαρρύνει τους πελάτες του να κλείσουν διακοπές σε βίλες και resorts σε όλη την Ελλάδα και στην Τουρκία. Υποσχόμενη θεωρείται επίσης η Κύπρος, ενώ και η Πορτογαλία ενδεχομένως να κινηθεί αναλόγως.

«Η Emirates αρχίζει ξανά τις πτήσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου και θέλουμε οι πελάτες μας να είναι οι πρώτοι που θα πάρουν θέσεις. Ιδιαίτερα όταν συνειδητοποιήσουν ότι τίποτα άλλο δεν θα είναι ανοικτό. Εάν αυτό είναι το μοναδικό μέρος όπου θα μπορεί να πάει ο κόσμος, θα γίνει χαμός», τονίζει ο Έζον.

Όπως εξηγεί ο Ταμπρόφσκι της Skylark, η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα φέτος. Ο λόγος είναι ότι έχει πολλά ξενοδοχεία με εξωτερικούς χώρους και επίσης χειρίστηκε καλά το άνοιγμα του τουρισμού πέρυσι. Ο ίδιος θεωρεί ότι το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς από τα μέσα Μαΐου θα πιέσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν. Παρόλα αυτά δεν δεν πιστεύει ότι οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να ταξιδέψουν ελεύθερα στην Ευρώπη πριν από τον Αύγουστο.

Οι συμβουλές

Για να διαχειριστεί αυτή την αβεβαιότητα, ο Έζον συμβουλεύει τους πελάτες του να κάνουν παράλληλα σχέδια, με δικαιώματα επιστροφής χρημάτων. Να κλείσουν «τις σίγουρες διακοπές» (ΗΠΑ, Ελλάδα ή Τουρκία). Και το δεύτερο πακέτο για Ιταλία ή Γαλλία και να αποφασίσουν τι θα κάνουν όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο με το άνοιγμα των συνόρων.

Όμως, για όσους θέλουν να ταξιδέψουν, η ώρα να κλείσουν είναι τώρα. Οι κρατήσεις του 2020 που μεταφέρθηκαν στο 2021, σε συνδυασμό με τα νέα πακέτα, δείχνουν ότι η ζήτηση είναι ήδη τόσο ισχυρή. Και πολλές φορές επηρεάζει ακόμα και την καλοκαιρινή σεζόν του 2022.

Τουρισμός Ελλάδα

Με πληροφορίες από το Bloomberg

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article