21.8 C
Athens
Sunday, May 26, 2024

Τουρισμός 2021: Ποιες χώρες “απειλούν” την ανάκαμψη;

Must read

Ο τουρισμός για το 2021 είναι πολύ σημαντικός για την παγκόσμια οικονομία. Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τoυ COVID-19, η ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας, παρά τη ζήτηση και τις προσδοκίες, παραμένει το ζητούμενο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία, τόσο για τη βιομηχανία, όσο και για τους ταξιδιώτες. Οι καταναλωτές ήδη κλείνουν ταξίδια για τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα έτη. Μερικοί προορισμοί, όπως η Αφρική και η Ανταρκτική τα πάνε σχετικά καλά. Άλλοι, ήδη επιδεικνύουν ανάπτυξη.

Δείτε για παράδειγμα τις ΗΠΑ και ειδικότερα το Μαϊάμι. Λόγω των περιορισμών των διεθνών μετακινήσεων, η Φλόριντα με τον καλό καιρό της ακόμη και το χειμώνα, αποτελεί θελκτικό προορισμό για τους Αμερικανούς. Οι κανόνες περιορισμού μετακίνησης στη Φλόριντα είναι πολύ χαλαροί. Αυτό κάτι επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση σε ολόκληρη την πολιτεία, αφού τα πάντα είναι ανοικτά. Οι αεροπορικές έχουν αυξήσει τις πτήσεις τους προς τη Φλόριντα. Το Μαϊάμι είχε 90000 ταξιδιώτες που κατεύθαναν καθημερινά σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα των 105000-115000.

τουρισμός 2021

Οι κρατήσεις στις ΗΠΑ

Ήδη βάσει των κρατήσεων από τα 15 πεντάστερα ξενοδοχεία του Μαϊάμι στη λίστα της Expedia, τα 11 ήταν υπερπλήρη. Τα μόνα δωμάτια των υπόλοιπων τεσσάρων ήταν τα πιο ακριβά, όπως στο St. Regis Bal Harbour με τις σουίτες των $3500 ημερησίως. Η μεγαλούπολη έχει τόσο μεγάλη ζήτηση για διάφορους λόγους. Για τους Αμερικανούς πολίτες η πόλη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την επιστροφή στην κανονικότητα. Οι ίδιοι ταξιδιώτες ανέφεραν πως οι προορισμοί που θα προτιμούσαν στην Ευρώπη και την Αυστραλία, είναι υπό καθεστώς lockdown.

Η παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού των $1,7 τρισ., βέβαια, συνεχίζει να υποφέρει. Η πληρότητα των δωματίων στα αμερικανικά ξενοδοχεία βρισκόταν μόλις στο 40% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της STR. Το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η American Airlines και η United Airlines είχαν ζημίες περίπου $2 δισ η καθεμία, με την γενικότερη βιομηχανία των αεροπορικών να χάνει περίπου $118 δισ μέσα στο 2020.

“Κλειδί” για τον τουρισμό του 2021 οι μακρινοί προορισμοί

Αν και οι Αμερικανοί είχαν μέχρι τώρα περιοριστεί στον εγχώριο τουρισμό το 2020, για το 2021 προσβλέπουν σε μακρινότερους προορισμούς αντί για ευρωπαϊκούς προορισμούς. Τα στοιχεία του TripAdvisor υποδεικνύουν πως οι αναζητήσεις για προορισμούς αφορούν μακρινές χώρες. Παρομοίως, η εφαρμογή Hopper αναφέρει την αύξηση των ταξιδιών σε Κανκούν, Κάμπο, Πουέρτα Βαγιάρτα, Σαν Χουάν, Πουέρτο Ρίκο και στις Παρθένους Νήσους.

Η Μπρουκ Λάβερι, της Local Foreigner αναφέρει πως “κανείς δε φαίνεται να καταλαβαίνει πως η Ευρώπη είναι ακόμη κλειστή”. Μέχρι πρότινος υπολόγιζε πως τα ταξίδια στη Μεσόγειο θα αυξάνονταν μέχρι το Μάιο, αλλά τώρα πια, οι υπολογισμοί αυτοί επιμηκύνονται χρονικά. Υπογραμμίζει πως η Καραϊβική είναι πιο ασφαλής επιλογή από τη Μεσόγειο.

Τουρισμός 2021: Το Ισραήλ ως προορισμός

Υπάρχει, βέβαια, και η αύξηση ζήτησης των προορισμών όπου ο εμβολιασμός προχωρά γοργά. Αυτό επεξηγεί και το φαινόμενο που καταγράφει η Αbercrombie & Kent με τεράστια ζήτηση ταξιδιών προς το Ισραήλ. Κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. Οπως και να έχει, όταν η χώρα ανοίξει και πάλι τα σύνορά της, η καμπάνια εμβολιασμού της χώρας θα της έχει δώσει και τεράστια ώθηση στον τουρισμό.τουρισμός 2021

Αγαπημένος προορισμός η Αφρική και η Ανταρκτική

Αύξηση καταγράφεται και στο ρεύμα προς Αφρική. Η Go2Africa ανέφερε πως μετά τη μείωση κατά 90% των αναζητήσεων το 2020, μέχρι τον Ιανουάριο το ποσοστό αυτό έφτασε στο μόλις -20%. “Είναι η στιγμή της Αφρικής” υποστηρίζει η Πάμελα Λάσερς, εκπρόσωπος της Αbercrombie&Kent. “Τα σαφάρι προσφέρουν τεράστιους, ανοικτούς χώρους και μικρές, περιορισμένες κατασκηνώσεις για τους καταναλωτές, ενώ η Αίγυπτος είναι το μεγαλύτερο ‘open-air’ μουσείο του κόσμου”.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Ανταρκτική. Η TravelStride έχει επιδείξει αύξηση ζήτησης στην ήπειρο κατά 25% σε σχέση με τα προ-πανδημίας στοιχεία. Ακόμη και στη Google, οι αναζητήσεις των αμερικανών για την Ανταρκτική έχουν επιδείξει τεράστια αύξηση. Η White Desert, η οποία προσφέρει αεροπορικά ταξίδια (αντί για κρουαζιέρες) στην Ανταρκτική έχει ήδη δύο sold-out ταξίδια για το 2021, με μέσο κόστος $100.000 /άτομο.

Τουρισμός 2021: Δυσοίωνο το μέλλον για την Ευρώπη

Ο Πίτερ Μπέιτς, πρόεδρος και ιδρυτής της Strategic Vision κρατά, πάντως, μικρό καλάθι. Αναφέρει πως το νέο κύμα των lockdowns έκανε τους προορισμούς απαγορευτικούς. “Η κατάσταση άλλαξε, και μπορεί να αλλάξει ξανά”, ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως “το κύριο πρόβλημα με τα ταξίδια στην Αφρική είναι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα”.

Αυτά τα προβλήματα μπορούν να ξεπηδήσουν από παντού. Μια άλλη ανησυχία είναι η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ή τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για τα ταξίδια ανά χώρα. Σε κάθε περίπτωση οι χώρες αυτές “απειλούν” ευρωπαϊκή τουριστική ανάκαμψη. Ο λόγος είναι ότι οι χώρες που κρατούν ψηλά τον τουρισμό στην Ευρώπη παραμένουν κλειστές.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

τουρισμός 2021

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article