15.9 C
Athens
Saturday, April 20, 2024

Πετρελαιοπαραγωγικές χώρες: Οι συνέπειες της πανδημίας

Must read

Ο Covid 19 από ότι φαίνεται επηρεάζει και τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, ρίχνοντας τη ζήτηση. Σε γενικές γραμμές, οι χώρες αυτές εδώ και δεκαετίες έχουν παγιδευτεί σε ένα συνεχιζόμενο περιστατικό. Όταν οι τιμές πέφτουν, δεσμεύονται να απομακρύνουν τις οικονομίες τους από το αργό πετρέλαιο. Αλλά οι χαμηλές τιμές σημαίνουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις δαπανηρές μεταρρυθμίσεις. Στη συνέχεια, η παραγωγή μειώνεται, η ζήτηση αυξάνεται και οι τιμές ξεκινούν την αναπόφευκτη ανάκαμψη τους. Τα θησαυροφυλάκια για άλλη μια φορά εκτοξεύονται και η πίεση για μεταρρύθμιση εξαφανίζεται.

Ιδιωτικά, ορισμένοι αξιωματούχοι αναρωτιούνται τώρα αν αυτός ο κύκλος έχει τελειώσει, καθιστώντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αναπόφευκτες. Η πτώση της ζήτησης που προκλήθηκε από το covid-19 έστειλε το αργό Brent στα 21 $ το βαρέλι το 2020. Οι τιμές θα ανακάμψουν λίγο το 2021, ξεπερνώντας ίσως τα 50 $. Ωστόσο, δεν θα πάνε πολύ ψηλότερα. Τα περισσότερα κράτη πετρελαίου στη Μέση Ανατολή θα εξακολουθήσουν να μην μπορούν να εξισορροπήσουν τον προϋπολογισμό τους.

πετρελαιοπαραγωγικές χώρες

Εναλλακτικές λύσεις

Την αναζήτηση για έσοδα εκτός πετρελαίου συνεχίζει η Σαουδική Αραβία μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Πέρυσι τριπλασίασε το φόρο προστιθέμενης αξίας στο 15%. Οι Σαουδάραβες που ήλπιζαν ότι η άνοδος ήταν προσωρινή θα απογοητευτούν να μάθουν ότι δεν ήταν. Ωστόσο, το έλλειμμα θα διευρυνθεί. Οι εργολάβοι θα παλέψουν με καθυστερημένες πληρωμές για εργασίες του δημόσιου τομέα Ωστόσο, το βασίλειο θα οργωθεί με τα μεγαλύτερα μεγάλα έργα του, όπως το Neom, μια πόλη υψηλής τεχνολογίας ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη βορειοδυτική έρημο και ένα προγραμματισμένο θέρετρο Ερυθράς Θάλασσας μεγαλύτερο από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Θα αναγκάσει επίσης περισσότερους μετανάστες να βγουν από την αγορά εργασίας, να απελευθερώσουν θέσεις εργασίας, αν και χαμηλής αμοιβής, για τους πολίτες της.

Εν τω μεταξύ, μια διαδρομή μέσω του Ντουμπάι το βράδυ θα είναι τρομακτική: πανύψηλες πολυκατοικίες και πολυτελείς βίλες θα κάθονται σκοτεινές και κενές. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα χάσουν περίπου 1 εκατομμύριο μετανάστες, το ένα δέκατο του πληθυσμού του. Κάποιοι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, έχοντας χάσει τις δουλειές τους. Άλλοι, αφού είχαν μειώσει τους μισθούς τους, θα στείλουν τις οικογένειές τους πίσω και θα μετακινηθούν σε μικρότερα διαμερίσματα για να μειώσουν το κόστος. Οι νέες κατασκευές θα προκαλέσουν περαιτέρω πτώση των τιμών των ακινήτων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 10% το 2020. Το Ντουμπάι θα λάβει τουλάχιστον μια καθυστερημένη ώθηση από την έναρξη της World Expo τον Οκτώβριο του 2021.

πετρελαιοπαραγωγικές χώρες

Πετρελαιοπαραγωγικές χώρες: Οι συνέπειες για το Κουβέιτ

Το Κουβέιτ θα αξιοποιήσει τις αγορές ομολόγων για να καλύψει ένα έλλειμμα που θα μπορούσε να φθάσει στο 15% του ΑΕΠ, επιβαρύνοντας τις μελλοντικές γενιές με περισσότερο χρέος για να πληρώσει για έναν υπερβολικά μεγάλο δημόσιο τομέα. Το Μπαχρέιν και το Ομάν, που έχουν ήδη βαθμολογηθεί σκουπίδια, θα δυσκολευτούν περισσότερο να δανειστούν. Έξω από τον Κόλπο, η εικόνα φαίνεται ακόμα πιο αδύναμη. Το Ιράκ θα μειώσει τις δαπάνες για να καλύψει τη φούσκωσή του. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αλγερίας, εντυπωσιακά 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, θα μειωθούν κάτω από τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν θα υπάρχει ανακούφιση στην όραση. Η ζήτηση για πετρέλαιο θα παραμείνει πιεσμένη. Από την πλευρά της προσφοράς, τα μέλη του ΟΠΕΚ + που προσχώρησαν σε αυστηρά όρια παραγωγής το 2020 θα αντλήσουν περισσότερα σε μια προσφορά για μερίδιο αγοράς. Η νέα πολιτική για το Ιράν του Τζο Μπάιντεν θα στείλει περισσότερο αργό χτύπημα στην αγορά. Οι βασιλιάδες και οι υπουργοί θα συνειδητοποιήσουν τελικά ότι πρέπει να αναδιαρθρώσουν τις οικονομίες τους. Θα αναρωτηθούν επίσης αν είναι πολύ αργά.

Με πληροφορίες από τον Economist

πετρελαιοπαραγωγικές χώρες

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article