32.6 C
Athens
Thursday, July 25, 2024

Σαρκοζί δίκη: Ένοχος για διαφθορά ο πρώην πρόεδρος

Must read

Ένοχος κρίθηκε, σήμερα Δευτέρα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στην δίκη του για διαφθορά. Συγκεκριμένα, δικαστήριο του Παρισιού, τον καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή. Ο πρώην πρόεδρος είναι ο δεύτερος κατά σειρά πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, μετά τον Ζακ Σιράκ, που καταδικάζεται για διαφθορά.

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κρίθηκε ένοχος για διαφθορά από δικαστήριο του Παρισιού, για ευνοϊκή μεταχείριση ενός δικαστή. Υπερασπιζόμενοι οι δικηγόροι τον Σαρκοζί ανέφεραν πως ο Αζιμπέρ δεν πρόλαβε να αναλάβει το εργασιακό πόστο. Οι δικαστές αντέτειναν πως ο γαλλικός νόμος δεν κάνει εξαιρέσεις ανάμεσα σε απόπειρες δωροδοκίας.

Σαρκοζί δίκη

Οι κατηγορίες

Ο Σαρκοζί,ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 2007 μέχρι το 2012, κρίθηκε ένοχος για απόπειρα δωροδοκίας του δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Ο λόγος ήταν ότι του πρόσφερε δουλειά – «ρουσφέτι» στο Μονακό, με αντάλλαγμα εσωτερική πληροφόρηση για στοιχεία έρευνας που αφορούσαν τα οικονομικά στοιχεία της προεκλογικής καμπάνιας του για την Προεδρία.

Η ίδια ποινή -τρία έτη φυλάκισης, τα δύο με αναστολή- επιβλήθηκε στους δύο συγκατηγορούμενους του. Συγκατηγορούμενοι ήταν ο πρώην δικηγόρος του Σαρκοζί, Τιερί Χέρτζογκ, και ο εμπλεκόμενος δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας για τον Σαρκοζί, ο δικαστής ανέφερε πως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας μπορεί να εκτίσει την ποινή κατ’ οίκον.

H έφεση

Από πλευράς του, ο Σαρκοζί πρόκειται να εφεσιβάλει την απόφαση. Ο ίδιος, απευθυνόμενος νωρίτερα ενώπιον του δικαστηρίου, επέμεινε ότι «ουδέποτε διέπραξε το παραμικρό έγκλημα διαφθοράς». Το κατηγορητήριο κατά του Σαρκοζί βάσει ποινικού κώδικα προέβλεπε ποινές κάθειρξης 10 ετών, αλλά και χρηματικό πρόστιμο, το οποίο στη συγκεκριμένη υπόθεση φτάνει το 1 εκατ. ευρώ.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει κάθειρξη τεσσάρων ετών με ελάχιστη έκτιση ποινής στα δύο χρόνια στον πρώην πρόεδρο. Την ίδια πρόταση έκαναν και για τους συγκατηγορούμενους του.

Σαρκοζί δίκη: Το σκεπτικό των εισαγγελέων

Από την πλευρά τους, οι εισαγγελικές αρχές ανέφεραν ότι τόσο ο Σαρκοζί όσο και ο Χέρτζογκ επιχείρησαν να δωροδοκήσουν το δικαστή Αζιμπέρ. Η δωροδοκία ήταν για πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς, ότι ο Σαρκοζί έλαβε παράνομη χρηματοδότηση από την Λιλιάν Μπετανκούρ.

Η έγκληση κατά του Σαρκοζί επήλθε συνέπεια απομαγνητοφωνημένων συζητήσεων που κατέγραψαν «κοριοί». Οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν για προσπάθεια απόκρυψης της ανάμειξης του σε δικαστικές υποθέσεις.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Σαρκοζί δίκη

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article