19.9 C
Athens
Wednesday, March 27, 2024

Κελλνερ: Ο θάνατος του προκαλεί μεταφορά πλούτου

Must read

Ο θάνατος του δισεκατομμυριούχου Πέτερ Κέλλνερ προκάλεσε μία σειρά από ενέργειες στην Τσεχία. Το ατύχημα έγινε με ένα ελικόπτερο που μετέφερε σκιέρ σε μια απομακρυσμένη πλαγιά κοντά στον παγετώνα Knik Glasier της Αλάσκας. Και όπως ήταν επομενο προξένησε τη μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου της μετα-Σοβιετικής εποχής στην Τσεχία.

Το ατύχημα με το ελικόπτερο

Ο Κέλλνερ ήταν μεταξύ των πέντε ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο ατύχημα του αεροσκάφους Airbus AS350 B3 στις 27 Μαρτίου, που έπεσε περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Άνκορατζ.

Το ελικόπτερο γλίστρησε 800 έως 900 πόδια (244 έως 274 μέτρα) στην πλαγιά του χιονισμένου βουνού πριν σταματήσει, ανέφεραν οι ερευνητές. Ως φανατικός του σνόουμπορντ και του kite surfing, ο Κέλλνερ έκανε συχνά διακοπές στο συγκεκριμένο απομακρυσμένο, πολυτελές καταφύγιο.

Η περιουσία του Κέλλνερ

Ο Κέλλνερ διαχειριζόταν μία περιουσία αξίας 15,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, αφορά και την ηγεσία του PPF Group NV. Ενός ομίλου με περιουσιακά στοιχεία 44 δισεκατομμυρίων ευρώ (52 δισεκατομμύρια δολάρια) ως τον Ιούνιο. Από αυτά ο Κέλλνερ ήλεγχε το 99%.

Ενώ η χήρα του 56χρονου και τα τέσσερα παιδιά του έχουν κληρονομήσει την περιουσία του, οι ρυθμίσεις σχετικά με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων των επιχειρήσεων είναι ασαφείς. Από την πλευρά της επιχείρησης, ο μέτοχος μειοψηφίας Λάντισλαβ Μπαρτόνιτσεκ θα διαχειρίζεται τις δραστηριότητες της εταιρείας καθώς η οικογένειά του Κέλλνερ δεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στις καθημερινές δραστηριότητες της PPF.

Το αντίκτυπο στην εταιρεία

«Ένας οργανωτικός άνθρωπος όπως έπρεπε να είναι ο Πέτερ Κέλλνερ, είμαι βέβαιος ότι πρόσεχε τα πάντα. Ώστε να κάνει τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο απλή», δήλωσε ο Πέτερ Κίντσλ συνεργάτης της PWC Legal. Ο οποίος εκπροσωπεί εγχώριους και διεθνείς πελάτες. «Συνήθως, όλη η μεταφορά διαρκεί μερικούς μήνες και δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο».

Ενώ ο Κέλλνερ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ορισμένων από τις προηγούμενες συμφωνίες της PPF. Ο όμιλος θα μπορεί να συνεχίσει χωρίς τον ιδρυτή του, σύμφωνα με τον Ζαν-Πασκάλ Ντουβιωσάρ, μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο του Home Credit Group BV. Οι αναλυτές της Ceska Sporitelna AS και της J&T Banka AS δήλωσαν ότι δεν περιμένουν κάποιον άμεσο αντίκτυπο.

Κρίσιμη στιγμή για τον όμιλο

«Ο Πέτερ είχε θέσει σε εφαρμογή μια διοίκηση που βασίζεται σε μια μεγάλη ομάδα πολύ υψηλών επαγγελματιών. Και μια δομή όπου η βασική ευθύνη ανήκει σε μεμονωμένες εταιρείες», δήλωσε ο Ντουβιωσάρ.

Ο θάνατός του έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Η PPF προσπαθεί να αναλάβει την Moneta Money Bank AS που εδρεύει στην Πράγα. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να σταθμίσει μια πιθανή πώληση ενός μειοψηφικού πακέτου μετοχών στην εταιρεία Cetin Group BV. Η εταιρεία ασχολείται με τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Κέλλνερ

Με στοιχεία από το Bloomberg

Related Posts

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article