15.4 C
Athens
Friday, March 29, 2024

Τραμπ σύνταξη: Τι δικαιούται ως πρώην πρόεδρος; – Τι γίνεται σε περίπτωση παραπομπής του;

Must read

Τραμπ σύνταξη: Από το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ δικαιούται πλέον ετήσια προεδρική σύνταξη ύψους 221.400 δολαρίων και πολλές επιπλέον παροχές, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η – δεύτερη – διαδικασία παραπομπής του.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παραπομπής, δικαιούται πλήρης κάλυψη των παροχών του, ενώ το ενδεχόμενο να χάσει αυτά τα δικαιώματα, υπάρχει μόνο σε περίπτωση που καταδικαστεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ. Όμως, ακόμα και έτσι τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Ακόμα και αν η Γερουσία τον καταδικάσει, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί – ακόμα – μία ψηφοφορία για να κριθεί ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τότε να σταματήσει να λαμβάνει τις παροχές, σύμφωνα με Αμερικανούς νομικούς.

Οι παροχές

Σύμφωνα με το CNN, πέρα από τα 221.400 δολάρια της ετήσιας προεδρικής σύνταξης, οι παροχές του περιλαμβάνουν ταξιδιωτικά έξοδα, έξοδα για την ενοικίαση επαγγελματικού χώρου και έξοδα για την αμοιβή υπαλλήλων, τα οποία μπορεί να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο δολάρια. Μάλιστα, σύμφωνα με τον National Taxpayers Union Foundation, από το 2000 έχουν παραχωρηθεί συνολικά 56 εκατ. δολάρια σε αμοιβές και παροχές για τους 4 πρώην προέδρους των ΗΠΑ, που βρίσκονται εν ζωή. Από το Ταμείο του Κράτους.

Μία από τις πιο κοστοβόρες παροχές που λαμβάνουν οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, είναι η ενοικίαση επαγγελματικού χώρου, το οποίο δεν έχει «ταβάνι». Για την ακρίβεια, οι πρώην πρόεδροι: Τζορτζ Μπους, Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, έλαβαν περρισότερα από 500.000 δολάρια, έκαστος, για το 2019. Ενώ, ο Τζίμι Κάρτερ έλαβε – μόλις – 118.000 δολάρια.

Τα ποσά αυτά, αν και καθόλου αμελητέα, μπορούν να χαρακτηριστούν «οικονομικές επιλογές» σε σχέση με τα έξοδα του Ντόναλντ Τραμπ. Ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2017 έχει «χρεώσει» περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια τους Αμερικανούς φορολογούμενους, για την ενοικίαση προσωπικών – προεδρικών – γραφείων, σε ακίνητα που ήδη βρίσκονταν στην ιδιοκτησία του.

Η μοναδική παροχή που δεν δικαιούται ο Ντόναλντ Τραμπ, ως πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι η ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Καθώς, ένας πρόεδρος πρέπει να βρίσκεται στον Λευκό Οίκο τουλάχιστον πέντε χρόνια.

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article