31.9 C
Athens
Sunday, September 24, 2023

Περί της πρώτης προεδρικής τηλεμαχίας και των τεκταινόμενων στις ΗΠΑ

Must read

Πολλά λέγονται και γράφονται για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ειδικά λόγω της κατάστασης που έχει υπεισέλθει ο κόσμος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το θέμα, το οποίο χρειάζεται περισσότερη ανάλυση είναι η προεδρική τηλεμαχία των προηγούμενων ημερών μεταξύ του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του πρώην αντιπροέδρου και υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Σε ότι αφορά την γενική εικόνα του debate, ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρήθηκε ως εξαιρετικά επιθετικός ως προς τον συνυποψήφιο του, ενώ δεν έλειψαν και τα «γαλλικά» μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων. Παρόλα αυτά όσα ειπώθηκαν πάνω στην ένταση που κυριάρχησε σε όλο την διάρκεια της τηλεμαχίας, ήταν άκρως διαφωτιστικά τουλάχιστον από την πλευρά του Μπάιντεν.

Το κοινό και η στάση των δύο υποψηφίων

Με μία ψύχραιμη ματιά και χωρίς να επηρεαστεί κανείς από την ένταση που κυριάρχησε πράγμα που οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν, ο πρόεδρος Τραμπ απευθυνόταν στην ιδιωτική πρωτοβουλία ενημερώνοντας τους τηλεθεατές που παρακολούθησαν το debate για όλα όσα έχει κάνει για τις επιχειρήσεις, για την οικονομία και για διάφορα άλλα εσωτερικά ζητήματα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος και υποψήφιος Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, παρέμεινε στην κατηγορία ότι ο Τραμπ δεν έχει πρόγραμμα και πως τίποτα από όλα όσα έχει κάνει κατά την διάρκεια της προεδρίας του δεν ήταν βάσει κυβερνητικού προγράμματος, αλλά αφέθηκε να τον παρασύρουν οι εξελίξεις.

Όμως πολλές φορές έχανε τον ειρμό της σκέψεως του ακόμα και όταν ο Τραμπ δεν τον διέκοπτε (τις περισσότερες φορές επέστρεφε στον βασικό του ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει πρόγραμμα.) Παρόλα αυτά θα περίμενε κανείς από κάποιον που διεκδικεί το ύπατο αξίωμα να εκθέτει πέρα από την κριτική του και τις προτάσεις του.

Σε γενικές γραμμές, ο εν ενεργεία πρόεδρος απευθύνθηκε σε ένα πιο ”στενό” και σκληροπυρηνικό κοινό, ενώ ο αντίπαλός του επιχείρησε ένα γενικότερο αφήγημα κοντά στον μέσο Αμερικανό, αφήνοντας όμως πολλά κενά και αστερίσκους. Παράδειγμα, μία από τις ουσιαστικές αντιπαραθέσεις, εντοπίστηκε στο ζήτημα της φυλετικής κρίσης.

Τα λάθη

Ως προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, εκείνος κινήθηκε λανθασμένα σε ότι αφορά την υπόθεση Φλόιντ, ενώ δεν απάντησε στο ερώτημα που του απευθύνθηκε για την αρχική αντίδραση του και τα μέτρα που εφάρμοσε όταν ξέσπασε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός στην Αμερική, με τον Μπάιντεν να τον χτυπά στην αναποφασιστικότητα του και στα λάθη που έκανε στην διαχείριση της κρίσης.

Ως προς τον Μπάιντεν, εκείνος δεν ανταποκρίθηκε καλά στην πίεση που του ασκούσε ο Τραμπ με αποτέλεσμα να προβαίνει σε ολισθήματα, όπως για παράδειγμα ότι θα προχωρήσει στην αναστολή των φορολογικών ελαφρύνσεων προς τις επιχειρήσεις, πράγμα που αμέσως ο Τραμπ κατέκρινε ότι θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία, η οποία έχει αρχίσει δειλά δειλά να συνέρχεται από το lockdown που εφαρμόστηκε τον Μάρτιο.

Σε χαμηλές πτήσεις η τηλεμαχία

Περίπου 73,1 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την Τετάρτη η εταιρεία Nielsen, αριθμός ο οποίος παρά το τεράστιο μέγεθός του είναι κατά πολύ χαμηλότερος από το ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2016.

Το μεγαλύτερο μέρος των τηλεθεατών ανήκε στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 55 ετών (42,7%). Αντίθετα, μόλις το 12% των τηλεθεατών που παρακολούθησαν την 90λεπτη εκπομπή ανήκαν στις κατηγορίες των λεγόμενων millennials και της γενιάς Ζ.

Το 2016, 84 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίστηκε πως παρακολούθησαν το πρώτο ντιμπέιτ του Τραμπ, υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, και της Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με τη Νίλσεν. Το 2012, το πρώτο ντιμπέιτ του Μπαράκ Ομπάμα με τον Μιτ Ρόμνι παρακολούθησαν 67 εκατομμύρια άνθρωποι.

Θετικός στον κορωνοϊό ο Τραμπ

Το γεγονός ότι τόσο ο πρόεδρος, όσο και η Πρώτη Κυρία βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, μπορεί να φέρει ανατροπές στην προεκλογική εκστρατεία του νυν προέδρου και να δημιουργήσει προβλήματα και για την διοίκηση της χώρας το επόμενο διάστημα.

Το αμερικανικό σύνταγμα, σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντα του, εκείνος μπορεί να ενεργοποιήσει την 25η τροπολογία μεταβιβάζοντας προσωρινά τις αρμοδιότητες του στον Αντιπρόεδρο Πενς. Όμως το πρόβλημα έγκειται στο τι γίνεται σε περίπτωση που και ο Αντιπρόεδρος βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, τότε η εξουσία μεταβιβάζεται στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων για σύντομο χρονικό διάστημα.

Σίγουρα οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου πρόκειται να έχουν αρκετό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα την ώρα που ο κόσμος πλήττεται από μία πανδημία, η οποία έχει επηρεάσει πλέον και τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πηγή: huffingtonpost.gr

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article