15.1 C
Athens
Wednesday, December 4, 2024

Συρία πόλεμος: Μία διχασμένη χώρα λόγω της διαμάχης

Must read

Ο δεκαετής πόλεμος που βιώνει η Συρία έχει δημιουργήσει πλειάδα προβλημάτων στην χώρα. Πέρα από τον διαμελισμό που έχει υποστεί τα πράγματα είναι δραματικά για τους κατοίκους. Η τιμή των τροφίμων έχει αυξηθεί στη Συρία, αφήνοντας πολλούς πολίτες σε κίνδυνο να πεινάσουν.

Οι άντρες του κ. Άσαντ έχουν ανακτήσει τις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις και κατέχουν περίπου το 60% της γης, από περίπου 30% το 2014. Η οικογένεια Άσαντ κυβέρνησε τη Συρία για πάνω από μισό αιώνα. (Ο πατέρας του Μπασάρ, Χαφέζ, ηγήθηκε πριν από αυτόν.) Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι εκλογές τον Μάιο ή τον Ιούνιο, θα δώσουν άλλη μία θητεία (την τέταρτη επταετή θητεία) στον νυν Πρόεδρο.

Συρία πόλεμος: Τα προβλήματα στην μεταφορά τροφίμων

Το πρόβλημα όμως είναι εξαιρετικά βαθύ. Πέρα από τις συνέπειες του πολέμου, υπάρχουν και μαρτυρίες εμπόρων. Οι έμποροι αναφέρουν πως οι αξιωματούχοι δυσκολεύουν την διαδικασία της προμήθειας σίτου στην αγορά.

Τα φορτηγά του πρέπει να διασχίσουν πολλά σημεία ελέγχου στο δρόμο τους προς τη Δαμασκό, την πρωτεύουσα. Τα περισσότερα τέλη ζήτησης. Οι κουρδικές δυνάμεις χρεώνουν τον τόνο στα de facto σύνορα μεταξύ του εδάφους που ελέγχουν και του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Από την άλλη πλευρά, το τέταρτο τεθωρακισμένο τμήμα, που ελέγχεται από τον αδελφό του προέδρου, παίρνει 3.000 $ ανά φορτίο. Ο έμπορος πρέπει επίσης να δωροδοκήσει αξιωματούχους στη Δαμασκό και να υποστηρίξει κυβερνητικούς σκοπούς, μήπως κρατηθεί ως τρομοκράτης. Μερικές φορές οι διασταυρώσεις είναι κλειστές, επειδή η μία πλευρά θέλει να συμπιέσει την άλλη.

Συρία πόλεμος: Η οικονομική κατάσταση

Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η συριακή οικονομία σε σύγκριση με την τελευταία δεκαετία. Η συριακή λίρα διαπραγματεύεται περίπου το 1% της προπολεμικής αξίας της σε δολάρια στη μαύρη αγορά. Η κυβέρνηση του κ. Άσαντ μπορεί να πληρώνει δημόσιους υπαλλήλους μόνο 15 δολάρια το μήνα. Σε όλη τη χώρα οι άνθρωποι περνούν ώρες στην ουρά για βενζίνη.

Οι αιτίες της κρίσης είναι πολλές, όπως ο πόλεμος, η διαφθορά, οι περιορισμοί που σχετίζονται με τα covid, οι αμερικανικές κυρώσεις και η κατάρρευση των τραπεζών του Λιβάνου, όπου πλούσιοι Σύριοι έκρυβαν τα χρήματά τους. Οι κύριοι σύμμαχοι του κ. Άσαντ στον πόλεμο, το Ιράν και η Ρωσία, προσφέρουν λίγη βοήθεια – εν μέρει επειδή υποφέρουν επίσης.

Συρία πόλεμος

Συρία πόλεμος: H κατάσταση περιπλέκεται με τον κορονοϊό

Ο κ. Άσαντ δεν έχει απαντήσεις ούτε και για την πανδημία. Σε ομιλίες αγνοεί συχνά τα μεγάλα προβλήματα της Συρίας. Ανακοινώθηκε ότι αυτός και η σύζυγός του, Asma, πρόσφατα βρέθηκαν θετικοί στον covid-19. Έχει σημειωθεί απότομη αύξηση των κρουσμάτων από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Αλλά μόνο τα μισά νοσοκομεία της Συρίας είναι πλήρως λειτουργικά. Και ακόμη και τα σχέδια εμβολιασμού της χώρας χωρίζονται, με ομάδες αντιπολίτευσης να διαπραγματεύονται ξεχωριστά με δωρητές για τρυπήματα. Ο κ. Άσαντ φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διατήρηση του λαού του, παρά του ιού, σε έλεγχο. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της κυβέρνησης ψάχνουν για ίχνη διαφωνίας. Ένας κατά τα άλλα πιστός δημοσιογράφος που έγραψε για την πείνα στο Facebook φυλακίστηκε πρόσφατα.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Αν ταξιδέψει κανείς πέρα ​​από την πρωτεύουσα και η κυβέρνηση του κ. Άσαντ φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο, ακόμη και στους τομείς που ελέγχει ονομαστικά. Τα ρωσικά στρατεύματα λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Οι ιρανικές πολιτοφυλακές ελέγχουν τα σύνορα μεταξύ των περιοχών που κατέχονται από το καθεστώτα του Ιράκ και του Λιβάνου. Το Ισραήλ ρίχνει βόμβες στις πολιτοφυλακές από ψηλά. Οι Σύριοι, εν τω μεταξύ, προσβλέπουν στους εθνοτικούς ή σεχταριστικούς αδελφούς τους για το είδος της υποστήριξης που κάποτε παρείχε η κυβέρνηση.

Οι φυλές Druze στο νότο, οι Άραβες στα ανατολικά και ακόμη και η αίρεση Alawite του ίδιου του κ. Assad στην ακτή αυξάνουν όλο και περισσότερο. Συχνές είναι οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων. «Αν ένας Αλάβιτς έρθει εδώ χωρίς όπλα και μόνος του, θα σκοτωθεί», λέει ένας Άραβας πρεσβύτερος από τον Ντιρ εζ-Ζορ, στα ανατολικά.

Η στάση της Τουρκίας

Η Τουρκία φοβόταν εδώ και καιρό ότι οι Κούρδοι της Συρίας θα ενθάρρυναν τους κουρδικούς αυτονομιστές της. Έτσι από το 2016 ξεκίνησε επιθέσεις στο εσωτερικό της Συρίας, παίρνοντας τη βορειοδυτική γωνία της και λωρίδες κατά μήκος των συνόρων. Αυτές οι περιοχές έχουν εκκενωθεί σε μεγάλο βαθμό από Κούρδους και παραδόθηκαν σε Σουνίτες Άραβες αντάρτες που συμμερίζονται τις ισλαμιστικές τάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέδρου της Τουρκίας.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι πληρώνονται από την Τουρκία, η οποία διευκολύνει επίσης την ανοικοδόμηση. Τα εδάφη χρησιμοποιούν την τουρκική λιρέτα και έχουν συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο που εξυπηρετεί τη νότια Τουρκία. Ένας αξιωματούχος παρομοιάζει την κατάσταση με τη βόρεια Κύπρο, την οποία η Τουρκία εισέβαλε το 1974 και εξακολουθεί να ελέγχει.

Συρία πόλεμος

H πολιτική αναλγησία

Ένας πιο ρεαλιστικός πρόεδρος της Συρίας πιθανότατα να είχε προσπαθήσει να διακόψει τις συμφωνίες με τις περιφερειακές αρχές, εκχωρώντας την εξουσία σε μια προσπάθεια να κρατήσει την χώρα ενωμένη. Αλλά ο κ. Άσαντ φοβάται ότι ο συμβιβασμός θα ληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας, οπότε αντίθετα απειλεί για περισσότερο πόλεμο. Σε ομιλίες του έχει αναζωογονήσει τις παλιές τάσεις του πατέρα του για τις δόξες των αραβικών και ισλαμικών πολιτισμών – προκαλώντας ανησυχία στις μειονοτικές ομάδες.

Οι κρατικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς καταγγέλλουν τους Σύρους εκτός των περιοχών που κρατούνται από το καθεστώς ως τρομοκράτες και πέμπτες αρθρογράφοι. Την 1η Μαρτίου το κοινοβούλιο στη Δαμασκό επικύρωσε έναν νόμο που αφαιρεί την ιθαγένεια από όποιον δεν ανανεώσει την ταυτότητά του μετά από δέκα χρόνια. Απευθύνεται σε εκείνους που έχουν φύγει ή απελευθερωθεί από τον κανόνα του κ. Άσαντ. Πολλοί από αυτούς θα ήθελαν να επιστρέψουν, αλλά θέλουν επίσης να δουν κάποιον άλλο υπεύθυνο.

Συρία πόλεμος

Με πληροφορίες του Economist

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article