14.6 C
Athens
Friday, April 19, 2024

Ερντογάν Τουρκία: Γιατί θέλει την αναθεώρηση των νόμων;

Must read

Ερντογάν Τουρκία: Απολαμβάνοντας όλο και περισσότερη επιρροή μετά από την αναδιάρθρωση του Συντάγματος το 2017, ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως θέλει να αναθεωρήσει τους βασικούς νόμους της χώρας.

Όπως και πριν από τέσσερα χρόνια, η νέα του απόφαση έχει δημιουργήσει πολλές αναταράξεις. Η νέα στρατηγική Ερντογάν είναι η αναδιαμόρφωση των νόμων που συνέταξε η στρατιωτική χούντα το 1982, κάτι το οποίο μπορεί -αρχικά- να φανεί ως σημαντική βελτίωση στη δημοκρατικότητα της χώρας, όμως τα φαινόμενα απατούν.

Τα κίνητρα

Τα κίνητρα στα οποία αναφέρεται ο Μπαμπακάν και οι άλλοι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης συμφωνούν με την κοινοβουλευτική αριθμητική: Η ισλαμιστική και εθνικιστική συμμαχία του Ερντογάν απέχει 23 θώκους από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάζονται οι δραστικές νομοθετικές αλλαγές.

Οι κινήσεις του Ερντογάν φαίνεται, επίσης, πως -σύμφωνα με συνταγματική πηγή της χώρας η οποία θέλησε να παραμείνει ανώνυμη- θα του δώσουν την ικανότητα να μετατρέψει την Τουρκία σε δικτατορία.

Ερντογάν Τουρκία: Η δημοτικότητα

Η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει καταρρακωθεί λόγω των πολιτικών του συγκρούσεων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αλλά και την κατάσταση της οικονομίας και την άθλια αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ανεργία και οι τιμές έχουν επιδείξει αύξηση, και το κόμμα του “ΑΚ” έχασε πρόσφατα τις τοπικές εκλογές στην Πόλη και την Άγκυρα.

Ερντογάν Τουρκία: Από το κακό στο χειρότερο η οικονομία

Η Τουρκική οικονομία των $750 δισεκατομμυρίων μπορεί να ανέκαμψε γρηγορότερα από πολλές από την πανδημία, αλλά το κόστος ήταν τεράστιο. Ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παραιτήθηκε το Νοέμβριο, είχε ξοδέψει $100 δισεκατομμύρια εκ των αποθεμάτων της χώρας για την υποστήριξη της τουρκικής λίρας.

Τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια με αρνητικά επιτόκια μπορεί να έδωσαν έναυσμα στην οικονομία, αλλά κράτησαν τον πληθωρισμό σε διψήφια ποσοστά και τελικά οδήγησαν το νόμισμα σε κατάρρευση. Μετά την απομάκρυνση του Αλμπαϊράκ από την κεντρική τράπεζα της χώρας, ο Ερντογάν ανέφερε πως η χώρα θα πρέπει να «καταπιεί το φαρμάκι» των υψηλών επιτοκίων.

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article