18.9 C
Athens
Tuesday, April 16, 2024

Nordic Monitor: Απόρρητα σχέδια κατά της Ελλάδας

Must read

Το Nordic Monitor φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα απόρρητο σχέδιο κατάληψης 131 ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες κατευνασμού και βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών (Ελλάδος και Τουρκίας), θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση της Ευρώπης στο σχέδιο αυτό. Ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών.

Πιο συγκεκριμένα, το σκανδιναβικό δίκτυο του δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, αναγράφει πως ο τρόπος της κατάληψης είναι μέσω ένοπλης σύρραξης. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί πως ο Μποζκούρτ βρίσκεται αυτοεξόριστος στην Σουηδία λόγω της αντίδρασης του κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμη, το έγγραφο έχει καταρτιστεί από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά δεν φέρει ημερομηνία.

Nordic Monitor

Τα περιεχόμενα του σχεδίου

Το επίμαχο έγγραφο που ήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor πρόκειται για παρουσίαση Power Point με συνολικά 16 διαφάνειες, στις οποίες περιλαμβάνεται χάρτης με τις αμφισβητούμενες εκ μέρους της Τουρκίας περιοχές -συγκεκριμένα 131 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που επιχειρεί επί σειρά ετών να «γκριζάρει» η Τουρκία, και είναι τα ακόλουθα:

 • Ζουράφα (Λαδόξερα) και άλλες δύο παρακείμενες νησίδες
 • 13 νησίδες και βραχονησίδες στο σύμπλεγμα των Οινουσσών
 • 21 βραχονησίδες στη Θύμαινα
 • 18 στους Αρκιούς
 • 15 στην Ψέριμο
 • 12 στην Καλόλιμνο
 • 2 στο Φαρμακονήσι
 • 10 κοντά στο Γυαλί (μεταξύ Κω και Νισύρου)
 • 11 στη Λέβιθα
 • 2 στην Στρογγύλη και
 • 24 νησίδες και βραχονησίδες γύρω από την Κρήτη

Nordic Monitor

Βρέθηκε “θαμμένο” σε αρχεία στη Σμύρνη

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, «το απόρρητο ντοκουμέντο είναι μια παρουσίαση με PowerPoint σε 16 διαφάνειες και περιλαμβάνει έναν χάρτη με τις «αμφισβητούμενες» τοποθεσίες.

«Η παρουσίαση φαίνεται να έχει προετοιμαστεί από τις τουρκικές Ακαδημίες Πολέμου και δεν έχει ημερομηνία» αναφέρει η Nordic Monitor. Ο αρθρογράφος θεωρεί πάντως ότι το ντοκουμέντο αυτό «ήταν τμήμα μιας μελέτης που εστιάζεται στον συντονισμό μεταξύ των κλάδων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση κρίσης με την Ελλάδα και εξετάζει τις πιθανότητες των δύο συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ σε μια σειρά διαφορών στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο.

«Η παρουσίαση αναφέρεται στο πώς ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί για να καταλάβει τα νησιά με την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από τον αέρα και τη θάλασσα» σημειώνει η ιστοσελίδα.

«Το μυστικό έγγραφο βρέθηκε καταχωνιασμένο στα παραρτήματα ενός φακέλου στη Σμύρνη. Ο εισαγγελέας Οκάν Μπάτο φαίνεται να έχει ενσωματώσει το μυστικό σχέδιο στο αρχείο με διάφορα αποδεικτικά στοιχεία και το είχε κρύψει σε ασφαλές μέρος στο δικαστικό μέγαρο της Σμύρνης» υποστηρίζει η ιστοσελίδα, προσθέτοντας ότι «τέτοια έγγραφα μπορούν να εξεταστούν μόνο κεκλεισμένων των θυρών στο δικαστήριο με εντολή της δικαιοσύνης» .

Το ίδιο έγγραφο φέρεται να κοινοποιήθηκε επίσης σε έναν άλλο εισαγγελέα, τον Τσιχάτ Ιπεκτσί, στην Άγκυρα ,για μια άλλη υπόθεση, αναφέρει η Nordic Monitor.

Nordic Monitor

Μικρότερες μονάδες κρούσης

Η σκανδιναβική ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι «η μελέτη βασίστηκε σε διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση των Ιμίων. Μία κρίση που έφερε την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος του πολέμου, το 1996».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, «η κρίση στα Ίμια κατέστησε σαφές ότι οι μικρότερες μονάδες κρούσης θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις επιχειρήσεις στο μέλλον. Τόσο η Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων, που ελέγχεται άμεσα από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, όσο και η ειδική επίλεκτη μονάδα του τουρκικού ναυτικού «Underwater Offense (Su Altı Taarruz ή SAT), σε περίπτωση εισβολής στην Ελλάδα θα κινητοποιηθούν χωριστά ή από κοινού από τη θάλασσα σε ταχύπλοα και στον αέρα , για τον έλεγχο των στοχευμένων νησιών και νησίδων» υποστηρίζει η Nordic Monitor.

To απόρρητο ντοκουμέντο φέρεται να αναφέρει επίσης ότι «οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν υπό την κάλυψη της αεροπορίας. Αλλά και με τη συμμετοχή φρεγατών και πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς από την ηπειρωτική χώρα. Ολόκληρη η επιχείρηση θα συντονίζεται από μια κοινή διεύθυνση ειδικών επιχειρήσεων. Η επιχείρηση αυτή θα φέρει την ονομασία «Müşterek Özel Harekat Görev Birliği Komutanliği (MÖHGBK).

Η Nordic Monitor σημειώνει ότι «η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Κυρίως λόγω της επιθετικής πολιτικής της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πολιτική αυτή έχει συμμάχους τους εθνικιστές και νεοεθνικιστές εταίρους του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο στόχος δε της πολιτικής είναι να εκτρέψουν την προσοχή της εγχώριας κοινής γνώμης από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ή να λαμβάνουν περισσότερες ψήφους στις εκλογές».

Με πληροφορίες από το Nordic Monitor

Related Posts

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article