14.9 C
Athens
Wednesday, November 20, 2024

Ρωσία ΗΠΑ Κίνα: Η μάχη των τριών υπερδυνάμεων

Must read

Σε κρίση βρίσκονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία και την Κίνα. Δεν έχουν μετρήσει παρά μόνο εξήντα ημέρες από την πρώτη ημέρα της διοίκησης του και ήδη ο Πρόεδρος Μπάιντεν αυτήν την εβδομάδα βρέθηκε σε ένα παράξενο κυκεώνα εξελίξεων. Από ότι φαίνεται τα πράγματα οδηγούνται σε μια νέα εποχή ανταγωνισμού μεταξύ των υπερδυνάμεων. Η κρίση αυτή είναι χειρότερη από αυτή που είχε η Ουάσινγκτον με τη Ρωσία την εποχή του Τείχους του Βερολίνου και με την Κίνα από τότε που άνοιξε διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια αναπτύσσεται μία πολύ ισχυρή συμμαχία μεταξύ του  Βλαντιμίρ Β. Πούτιν και του Πρόεδρου Xi Jinping της Κίνας. Οι δύο περιφερειακές υπερδυνάμεις έχουν συμμαχήσει σε όλα τα επίπεδα. Όμως υπάρχει και άλλος ένας κοινός στόχος μέσω της ανατροπής της ισχύος που κατέχουν οι ΗΠΑ στο διεθνές σύστημα. Αυτήν την εβδομάδα λοιπόν, οι συνθήκες οδήγησαν τον Μπάιντεν στην ανατάραξη των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα. Και να φτάσει πολύ κοντά στην εποχή ενός νέου “Ψυχρού Πολέμου.”

Ρωσία ΗΠΑ Κίνα: Τα γεγονότα

Αυτή την εβδομάδα, η δήλωση του κ. Μπάιντεν ότι ο κ. Πούτιν είναι «δολοφόνος» προκάλεσε μεγάλο ντόρο και πολλές αναταράξεις. Την ίδια ώρα και οι Κινέζοι, που συναντήθηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων κατηγόρησε τους Αμερικανούς για αλαζονία. Και μάλιστα έδωσαν και διάλεξη στους Αμερικανούς για την άποψη που έχουν ότι ο κόσμος επιθυμεί να αντιγράψει τις ελευθερίες τους.

Και τα δύο συμβάντα έτυχε να γίνουν την ίδια χρονική στιγμή προκαλώντας πολλές αναταράξεις. Πέρα όμως από αναταράξεις τα συμβάντα αυτά κατάφεραν να χαλάσουν πολλές από τις σχέσεις των χωρών που βρίσκονται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την Ρωσία και την Κίνα.

Ρωσία ΗΠΑ Κίνα: Η ανάπτυξη της Κίνας και ο “Ψυχρός Πόλέμος”

Αν και ο Ψυχρός Πόλεμος δεν έχει ξαναρχίσει – υπάρχει λίγο από την πυρηνική απειλή εκείνης της εποχής, και ο τρέχων ανταγωνισμός αφορά την τεχνολογία, τις συγκρούσεις στον κυβερνοχώρο και τις επιρροές – οι σκηνές που παίζονται τώρα έχουν ηχώ των παλιών κακών ημερών.

Η πορεία προς την εξουσία δημιουργεί νέα δίκτυα αντί να διαταράσσει τα παλιά. Οι οικονομολόγοι συζητούν πότε οι Κινέζοι θα έχουν το μεγαλύτερο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στον κόσμο. Προβλέπουν μάλιστα ότι θα το καταφέρουν προς το τέλος αυτής της δεκαετίας. Ερώτημα προς εξέταση παραμένει εάν θα μπορέσουν να επιτύχουν τους άλλους δύο μεγάλους εθνικούς τους στόχους. Την οικοδόμηση του πιο ισχυρού στρατού και την εξασφάλιση της κυριαρχίας πάνω στις βασικές τεχνολογίες έως το 2049, την 100ή επέτειο της επανάστασης του Μάο.

Ρωσία ΗΠΑ Κίνα

Ρωσία ΗΠΑ Κίνα: Οι πηγές της ισχύος της Κίνας

Η δύναμη τους προκύπτει όχι από το σχετικά μικρό πυρηνικό οπλοστάσιό τους ή από το διευρυνόμενο απόθεμα συμβατικών όπλων. Αντ ‘αυτού, προκύπτει από την αυξανόμενη οικονομική τους δύναμη. Και από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν την επιδοτούμενη από την κυβέρνηση τεχνολογία τους για να καλύψουν τα έθνη ανά τον κόσμο με ασύρματα δίκτυα 5G. Η προσπάθεια αυτή έχει ως στόχο να τα συνδέσουν όλο και πιο κοντά στο Πεκίνο.

Τελικά, θα προέλθει από το πώς χρησιμοποιούν αυτά τα δίκτυα για να κάνουν άλλα έθνη να εξαρτώνται από την κινεζική τεχνολογία. Μόλις συμβεί αυτό, οι Κινέζοι θα μπορούσαν να εξάγουν μέρος του αυταρχισμού τους, για παράδειγμα, πουλώντας λογισμικό αναγνώρισης προσώπου σε άλλα έθνη που τους επέτρεψε να συγκρατήσουν τη διαφωνία τους στο σπίτι.

Ρωσία ΗΠΑ Κίνα: Το αφήγημα της αμερικανικής παρακμής

Μέρος του στόχου της συνάντησης της Αλάσκας ήταν να πείσει τους Κινέζους ότι η διοίκηση του Μπάιντεν είναι αποφασισμένη να ανταγωνιστεί το Πεκίνο. Ο λόγος ήταν προκειμένου οι ΗΠΑ να προσφέρουν ανταγωνιστική τεχνολογία. Όπως η κατασκευή ημιαγωγών και η τεχνητή νοημοσύνη. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει δαπάνες δισεκατομμυρίων για κυβερνητική έρευνα και αναπτυξιακά έργα και νέες βιομηχανικές συνεργασίες με την Ευρώπη, την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε σε αυτό, τον περασμένο μήνα στη συνομιλία δύο ωρών με τον κ. Xi, λέγοντάς του, το κινεζικό αφήγημα της αμερικανικής παρακμής ήταν λάθος. Αλλά θα χρειαστούν μήνες, στην καλύτερη περίπτωση, για να δημοσιευτεί μια ευρεία νέα στρατηγική και δεν είναι σαφές εάν η εταιρική Αμερική ή οι μεγάλοι σύμμαχοι θα την υποστηρίξουν.

Από τη συνάντηση των δύο πλευρών μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η Κίνα θα επιταχύνει την προσπάθεια της να κυριαρχήσει στα φόρουμ που θέτουν τους κανόνες. Είτε πρόκειται για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, είτε από λιγότερο γνωστές ομάδες που θέτουν τεχνολογικά πρότυπα.

Ρωσία ΗΠΑ Κίνα

Ρωσία ΗΠΑ Κίνα: Η σχέση Κίνας – Ρωσίας

Σε ορισμένα από αυτά τα φόρουμ οι Κινέζοι έχουν έναν νέο σύμμαχο. Τους Ρώσους, οι οποίοι είναι εξίσου πρόθυμοι να μειώσουν την αμερικανική επιρροή και να ενισχύσουν τον αυταρχισμό. Όλο και περισσότερο, τα δύο έθνη μοιράζονται μια συγγένεια για ένα σύντομο πολεμικό όπλο στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, εισβολές στον κυβερνοχώρο στα σύνθετα δίκτυα που αποτελούν τη ζωή της αμερικανικής κυβέρνησης και της ιδιωτικής βιομηχανίας.

Οι δύο μεγάλες παραβιάσεις τους τελευταίους μήνες, το ένα πιστεύεται ότι διεξάγονται από τους Ρώσους και το άλλο από τους Κινέζους, είναι παραδείγματα για το πώς οι δύο χώρες έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 10 χρόνια χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές τους δεξιότητες για πολιτικούς σκοπούς.

Ρωσία ΗΠΑ Κίνα: Η ατζέντα Ρωσίας και Κίνας

Η νέα εποχή παρέχει την τεχνολογία ως όπλο. Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ προσπαθούν πλέον να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό σε βασικότατα ζητήματα που πλήττουν άμεσα τις ΗΠΑ.  Η ρωσική εισβολή σε λογισμικό διαχείρισης δικτύου κατάφερε να “χακάρει” περίπου 18.000 ιδιωτικά και κυβερνητικά δίκτυα. Από τα οποία επέλεξαν μερικές εκατοντάδες για εξαγωγή δεδομένων. Η Microsoft αναφέρει ότι ήταν μια κινεζική κρατική ομάδα που απέκτησε πρόσβαση στους διακομιστές της Exchange, που χρησιμοποιήθηκαν επίσης από δεκάδες χιλιάδες εταιρείες και κυβερνητικούς φορείς.

Το ερώτημα είναι αν οι δύο χώρες απλώς έκλεβαν μυστικά ή αν είχαν άλλη ατζέντα. Αν ήθελαν δηλαδή να υπενθυμίσουν στους Αμερικανούς ηγέτες τη δύναμη τους. Μέσω της κατάρριψης των συστημάτων και της παράλυσης της χώρας. Είναι ένα παιχνίδι μυαλού, όπως και η κίνηση πυραύλων σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά μπορεί επίσης να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Ρωσία ΗΠΑ Κίνα

Ρωσία ΗΠΑ Κίνα: Η απάντηση των ΗΠΑ 

Κάποια στιγμή τις επόμενες ημέρες έως εβδομάδες, λένε οι βοηθοί του κ. Μπάιντεν, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ανταποκριθούν. Μερικές από αυτές τις απαντήσεις θα απαιτήσουν περισσότερες κυρώσεις προς τις δύο αυτές χώρες.

Ο κ. Γκέιτς είπε πρόσφατα, «Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί με τις δικές μας δυνατότητες στον κυβερνοχώρο».  Και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν τρόποι αύξησης του κόστους για τους αντιπάλους των ΗΠΑ.

Ο κίνδυνος, φυσικά, είναι ένας και αρκετά γνωστός από τον Ψυχρό Πόλεμο: κλιμάκωση. Και ειδικότερα οι συνέπειες της κλιμάκωσης σε μία ασταθή εποχή, όσο αυτή της πανδημίας.

Με πληροφορίες από τους New York Times

Ρωσία ΗΠΑ Κίνα

Related Posts

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article