24.1 C
Athens
Friday, March 29, 2024

Κίνα οικονομία: Μπορεί να γίνει παγκόσμια υπερδύναμη;

Must read

H πανδημία έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την Κίνα. Μέσα από αυτήν και λόγω της γρήγορης αντιμετώπισης του κορονοϊού, η χώρα της Άπω Ανατολής έχει την δυνατότητα να ανέλθει. Η οικονομία της Κίνας ήδη παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη. Και από ότι φαίνεται σε λίγο θα μπορεί να είναι η νέα παγκόσμια υπερδύναμη.

Πέρα όμως από το οικονομικό κομμάτι της ανόδου της, ήδη οι χώρες της Ασίας προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν. Ιδιαίτερα η Ινδία προσπαθεί να υπερασπιστεί το status της περιφερειακής ηγεμονίας.

Κίνα οικονομία

Η στάση της Ινδίας

Η στρατηγική του Νέου Δελχί είναι να επενδύει στην άμυνα, να ευθυγραμμίζει τις πολιτικές της με τις ΗΠΑ και να επεκτείνει τις περιφερειακές συμμαχίες της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι και η πρωτοβουλία Quad.

Αρχικά, το Quad δεν υποστήριζε ρητά τον στόχο της εξουδετέρωσης της ταχείας κυριαρχίας της Κίνας. Αποσκοπούσε μόνο στη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και της περιφερειακής ηγεμονίας. Τώρα το Quad αποτελεί ένα οργανωτικό εργαλείο για την αμερικανική επιρροή στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Ο στόχος δε τώρα της πρωτοβουλίας είναι ο περιορισμός της Κίνας.

Η εποχή Μπάιντεν

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εποχή του Μπάιντεν μπορεί να παρατηρήσει μείωση της ώθησης που αντιμετωπίζει η Κίνα κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Τραμπ. Αλλά οι ίδιοι οι Κινέζοι προετοιμάζονται για εντατικοποίηση αυτής της πίεσης.

Αυτήν τη στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν εντείνει την πρόκλησή τους στην Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και κάνουν τους σωστούς θορύβους ενάντια στις επανειλημμένες επιδρομές της Κίνας στην Ταϊβάν.

Κίνα οικονομία

H κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Η Κίνα πρόσφατα διακήρυξε ότι ο περιορισμός της Κίνας θα είναι «αδύνατη αποστολή». Η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2028. Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, οι δαπάνες της Κίνας για το στρατό αυξήθηκαν από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στον στρατό από οποιοδήποτε άλλο έθνος στη Γη – 649 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη παγκόσμια μαχητική δύναμη στην ιστορία του κόσμου. Οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτική παρουσία σε 50 έως 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, διασκορπισμένες σε περισσότερες από 800 βάσεις (ορισμένες βάσεις ονομάζονται με άλλα ονόματα).

Αντίθετα, η Κίνα έχει περίπου τρεις ξένες βάσεις. Παρά τους τεράστιους στρατιωτικούς του προϋπολογισμούς, ακόμη και οι ΗΠΑ δεν επικράτησαν πάντα στις παγκόσμιες δεσμεύσεις τους, δηλαδή στο Αφγανιστάν.

Ο δρόμος προς το status της παγκόσμιας υπερδύναμης

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα βρίσκεται στο δρόμο της να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Αμερικής επισκιάζει την Κίνα, και αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν περισσότερο πλούτο, αφού τροφοδοτεί τον πληθυσμό της, για να επιδιώξει την παγκόσμια επιρροή.

Παρόλα αυτά το όνειρο της Κίνας να γίνει παγκόσμια δύναμη μπορεί να παραμείνει όνειρο. Οι επεκτατικές πολιτικές της Κίνας επιβαρύνουν κατά μεγάλο βαθμό τα έξοδα της. Ο στόχος της παγκόσμιας κυριαρχίας θα ελέγχεται σε κάθε βήμα από τα ελεύθερα έθνη και σίγουρα δεν είναι εύκολος ο δρόμος μέχρι της ανάδειξης της ως παγκόσμιας υπερδύναμης.

Με πληροφορίες από το The Geopolitics

Κίνα οικονομία

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article