16.2 C
Athens
Tuesday, March 21, 2023

Γερουσία ΗΠΑ: Προβλήματα αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν

Must read

Η Γερουσία των ΗΠΑ είναι το παλιότερο σώμα μαζί με την Βουλή των Αντιπροσώπων. Και τα δύο σώματα του Κογκρέσου έχουν ένα πολύ καλά θεμελιωμένο σύστημα κανόνων, το οποίο αλλάζει σπάνια. Εδώ λοιπόν μπαίνει ο νέος πρόεδρος, του οποίου οι προεκλογικές υποσχέσεις αγγίζουν τα όρια των αρχαϊκών αυτών κανόνων. Ο Μπάιντεν προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή μεταξύ των κανόνων του θεσμικού οργάνου και των πολιτικών που θέλει να εφαρμόσει.

Το πρώτο μεγάλο δίλημμα που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι η χρήση του filibuster. Αν δηλαδή ο Αμερικανός πρόεδρος θα έπρεπε, να κάνει ή όχι, χρήση του μέτρου. Το ζήτημα αυτό ανακύπτει λόγω της κωλυσιεργίας που παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης για το πακέτο διάσωσης. Βέβαια, η κίνηση αυτή θα πρέπει ο νέος πρόεδρος να την αναλύσει σωστά για να κρατήσει ενωμένες τις δύο πτέρυγες των Δημοκρατικών.

Γερουσία ΗΠΑ

Η στάση του Κογκρέσου στο πακέτο διάσωσης

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί επικρότησαν την πρωτοβουλία του Μπάιντεν για το σχέδιο ανακούφισης. Πριν από λίγες μέρες, πέρασε από την Γερουσία των ΗΠΑ το σχέδιο διάσωσης για την πανδημία ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Μπάιντεν, ως έμπειρος πρώην Γερουσιαστής, κατάφερε μέσω δημοσιονομικής συμφιλίωσης να περάσει το πακέτο με απλή πλειοψηφία. Αλλά αυτό το μονοπάτι εγκυμονεί κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων αυστηρών κανόνων, για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα νομοσχέδιο.

Την Πέμπτη, η βουλευτής της Γερουσίας αποφάσισε ότι η πρόβλεψη ελάχιστου μισθού ύψους 15 $ ήταν εκτός ορίων. Οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί ώθησαν τον Μπάιντεν να κάνει χρήση του filibuster. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι αυτό δεν θα συμβεί, επικαλούμενο τον σεβασμό του προέδρου για τη «διαδικασία της Γερουσίας». Τελικά, το νομοσχέδιο με τα μέτρα διάσωσης από τον COVID-19 πέρασε και από τα δύο σώματα.

Το filibuster

Το filibuster είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία που χρησιμοποιείται στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών για να αποφευχθεί η ψηφοφορία ενός μέτρου. Η πιο κοινή μορφή του filibuster εμφανίζεται όταν γερουσιαστές προσπαθούν να καθυστερήσουν μια ψηφοφορία για ένα νομοσχέδιο. Οι κανόνες της Γερουσίας επιτρέπουν στους γερουσιαστές να μιλούν για όσο χρονικό διάστημα θέλουν. Όμως τα 3/5 των γερουσιαστών (60 ψήφοι στους 100) μπορούν να ζητήσουν την περάτωση της συζήτησης, επικαλούμενοι το άρθρο XXII του κανονισμού της Γερουσίας. Το άρθρο αυτό εισήχθη μέσω αλλαγής το 1806 και χρησιμοποιήθηκε σπάνια κατά τη διάρκεια πολλών συζητήσεων στον 19ο και τον 20ο αιώνα.

Από νωρίς, ο Μπάιντεν έχει δείξει πως επιδιώκει την υπερκομματική συνεργασία στο Κογκρέσο. Ήδη έχει τείνει χείρα συνεργασίας προς τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς, με την επιθυμία να συνεργαστούν μαζί του. Αλλά τα μαθηματικά γίνονται γρήγορα δύσκολα. Με τη διάσπαση της Γερουσίας σε 50-50, ο Μπάιντεν θα χρειαζόταν 10 Ρεπουμπλικάνους για να τον βοηθήσουν να κάνει χρήση του filibuster. Ωστόσο, κάθε κίνηση που μπορεί να κάνει στο κέντρο για να κερδίσει μια ψηφοφορία στο GOP θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υποστήριξη των φιλελεύθερων γερουσιαστών.

Πράγματι, είναι τα μαθήματα των χρόνων του Ομπάμα που έχουν μετατοπίσει τις απόψεις πολλών Δημοκρατικών για το filibuster. Ο Ομπάμα ξεκίνησε τη θητεία του με μια αξιοζήλευτη πλειοψηφία 60 εδρών στη Γερουσία. Με την πλειοψηφία αυτή κατάφερε να περάσει ένα πακέτο διάσωσης για την ύφεση, αλλά και το Obamacare. Όμως, η πλειοψηφία του μειώθηκε μετά τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του, όπως και η ικανότητά του να εγκρίνει σημαντική νομοθεσία.

Γερουσία ΗΠΑ

Γερουσία ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί για το filibuster

Οι απόψεις για το δικαίωμα αυτό διίστανται. Συνήθως υπάρχει διαφωνία ως προς το σωστό πλαίσιο χρήσης. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε το filibuster «λείψανο του Jim Crow» και είπε ότι εάν χρησιμοποιείται για να αποκλείσει τη νομοθεσία για τα δικαιώματα ψήφου, θα πρέπει να εξαλειφθεί.

Αλλά δεν υπάρχει σαφής συναίνεση στο Δημοκρατικό Κόμμα για την πορεία του. Ένα ζευγάρι ισχυρών μετριοπαθών γερουσιαστών, ο Joe Manchin της Δυτικής Βιρτζίνια και ο Kyrsten Sinema της Αριζόνα, είναι αντίθετοι στη μεταρρύθμιση. Άλλοι δεν έχουν ακόμη διατυπώσει πλήρως μια θέση.

Και τα δύο κόμματα χτυπούν το filibuster για αρκετά χρόνια. Το 2013, τότε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Χάρι Ριντ, Δημοκρατικός, έκανε χρήση του filibuster για ορισμένους δικαστικούς υποψηφίους. Το 2017, με τον Ρεπουμπλικανό Μίττ ΜακΚόνελ, ηγέτη στη Γερουσία, το GOP διέκοψε την συζήτηση ζητώντας την άμεση ψήφο των υποψηφιών Ανώτατων Δικαστών μέσω των 60 ψήφων.

Η “συνταγή” Μπάιντεν για το filibuster

Πολλοί Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει γρήγορα το ζήτημα. Οι δημοκρατικοί σύντομα θα αρχίσουν να προωθούν ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για τις εκλογές που θεωρείται από πολλούς στο κόμμα ως αντίβαρο σε αυτό που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες έχουν επιλέξει το μέτρο της ομοσπονδιακής ανάληψης των εκλογών. Συντηρητικές ομάδες έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν εκατομμύρια για να το πολεμήσουν.

Το ζήτημα του filibuster, είναι ένα θέμα που χρήζει άμεσης λύσης από τον νέο πρόεδρο. Θα πρέπει να επιλεχθεί, είτε η χρήση του σε ορισμένα νομοσχέδια, είτε η μη χρήση του και οι ατέρμονες συζητήσεις. Πολλές φορές το Κογκρέσο, θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες του σε σοβαρά ζητήματα.

Με πληροφορίες από τον Independent

Γερουσία ΗΠΑ

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article