8.9 C
Athens
Tuesday, January 31, 2023

Ιράν ΗΠΑ: Η στρατηγική Μπάιντεν

Must read

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι η πιο σημαντική πρόκληση των ΗΠΑ και του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή. Οι χώρες P5 + 1 κατάφεραν να υπογράψουν συμφωνία με το Ιράν που ονομάζεται Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) το 2015 για να διασφαλίσουν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα συνεχιστεί ειρηνικά. Το JCPOA “πάγωσε” με τη μονομερή αποχώρηση του Trump τον Μάιο του 2018.

Τώρα λοιπόν ο Μπάιντεν πρέπει να επιλύσει το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν για να αντιμετωπίσει την τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επειδή η ρίζα ορισμένων αναταραχών σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως ως Υεμένη και Συρία, εξαρτάται από την επίλυση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η στρατηγική Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει εδώ και πολύ καιρό σε μια επιχείρηση στο CNN ότι ήθελε να επιστρέψει στο JCPOA (πυρηνική συμφωνία του Ιράν). Ο υπουργός Εξωτερικών του μίλησε επίσης για επιστροφή στο JCPOA εάν το Ιράν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι απλώς αυτό που φαίνεται. Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε δεκάδες κυρώσεις στην ιρανική κυβέρνηση, τόσο πρωτογενείς όσο και δευτερογενείς, με αποτέλεσμα να δοκιμαστούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Τα τρία σενάρια

Το πρώτο σενάριο του Μπάιντεν είναι να επιστρέψει στο JCPOA χωρίς προϋποθέσεις. Αυτή η επιλογή μπορεί να μην είναι χρήσιμη για τον Μπάιντεν επειδή θέλει να πετύχει περισσότερα από τον Ομπάμα. Επιπλέον, η ανταμοιβή για τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις.

To δεύτερο σενάριο είναι η επιστροφή του Μπάιντεν επιστρέφει στο JCPOA, με παράλληλη υιοθέτηση μίας πολιτικής «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν παρά στον Τραμπ. Αυτό είναι επίσης απίθανο, διότι υπήρχε ένα μεγάλο ρήγμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης υπό τον Τραμπ λόγω του JCPOA και ο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να κάνει το λάθος του Τραμπ.

Επιπλέον, θέλει να χτίσει ένα ενωμένο μέτωπο ενάντια στην Κίνα με τη βοήθεια των συμμάχων του, κάτι που απαιτεί συντονισμό με τους Ευρωπαίους και γι ‘αυτό πρέπει να απαλλαγεί από το βάρος της συγκέντρωσης στη Μέση Ανατολή. Ο Μπάιντεν θέλει να είναι ρεαλιστικός για το Ιράν. Γνωρίζει καλά ότι η πολιτική «μέγιστης πίεσης» του Trump εναντίον του Ιράν δεν ήταν αποτελεσματική.

Το τρίτο σενάριο είναι βασικά ένας συνδυασμός του πρώτου και του δεύτερου σεναρίου. Με βάση αυτό, φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιστρέψει στο JCPOA αφού αποκτήσει παραχωρήσεις από το Ιράν θα άρει ορισμένες από τις κυρώσεις στο Ιράν. Σε αυτό το σενάριο, το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι η έναρξη βήμα-προς-βήμα διαπραγματεύσεων και συζητήσεων για λιγότερο τεταμένα θέματα.

Οι προκλήσεις

Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τρεις προκλήσεις στην εφαρμογή αυτού του σεναρίου. Πρώτον, ο Μπάιντεν πρέπει να λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών για να εφαρμόσει αυτό το σενάριο. Αυτό δεν φαίνεται να είναι αδύνατο, επειδή ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ήταν ικανοποιημένοι με τη γρήγορη αποχώρηση του Τραμπ από το JCPOA, οπότε ο Μπάιντεν έχει περισσότερο χώρο να επιστρέψει στο JCPOA.

Ο Μπάιντεν πρέπει να διαβεβαιώσει τους Ρεπουμπλικάνους ότι η συμφωνία αποτελεί προοίμιο για περαιτέρω συμφωνίες με το Ιράν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους βαλλιστικούς πυραύλους και την υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων. Επιπλέον, τουλάχιστον 150 Σώμα Δημοκρατικοί υπέγραψαν μια επιστολή που εξέφρασε την υποστήριξή της στην ώθηση του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν να επανέλθει στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Το δεύτερο πρόβλημα με αυτό το σενάριο είναι η αντίθεση του Ισραήλ και των γειτόνων του Ιράν. Ο Μπάιντεν πρέπει να αλλάξει τον λόγο της περιοχής προς ικανοποίηση των Αράβων γειτόνων του Ιράν. Το κλειδί για την επίλυση της αντιπολίτευσης των γειτονικών χωρών του Ιράν βρίσκεται στα χέρια της Σαουδικής Αραβίας. Οι δύο χώρες δεν διαθέτουν επίσημες σχέσεις.

Η εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – Ιράν

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε μονομερώς τους δεσμούς με το Ιράν μετά από μια ομάδα ριζοσπαστών που επιτέθηκαν στο Σαουδάραβεςαργά στο Ιράν. Ο Μπάιντεν πρέπει πρώτα να μεσολαβήσει για τη συμφιλίωση των δύο χωρών. Λόγω της μεγάλης επιρροής του στους Χούτι, το Ιράν μπορεί να βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία να εγκαταλείψει την Υεμένη με αξιοπρέπεια.

Στο τέλος, είναι το πρόβλημα των Ιρανών που θέλουν αποζημίωση για τον Τραμπ να φύγει από το JCPOA. Για να γίνει αυτό, ο Μπάιντεν πρέπει να αλλάξει σε «έξυπνη πίεση» αντί για «μέγιστη πίεση».

Με πληροφορίες από το The Geopolitics

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article