22.6 C
Athens
Thursday, April 18, 2024

Γαλλία εκλογές: Η επερχόμενη μάχη για την προεδρία

Must read

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2022, απέχουν λιγότερο από ένα χρόνο. Μεταξύ των υποψηφίων σίγουρη πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του νυν Γάλλου προέδρου Εμμανουήλ Mακρόν. Φυσικά κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τον περιμένει ένας πολύ δύσκολος χρόνος για την επανεκλογή του.

Παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την ήττα που υπέστη το 2017, η Λεπέν είναι ακόμα η πιο ισχυρή αντίπαλος του Μακρόν. Στο παρελθόν δε οι Γάλλοι πολίτες έχουν επίσης αποδείξει στις δύο τελευταίες εκλογές ότι το να είναι κάποιος ο νυν πρόεδρος, δεν βοηθάει πάντα τον υποψήφιο.

Γαλλία εκλογές

Γαλλία εκλογές: Εμπόδια και προκλήσεις

Ο Πρόεδρος Macron θα αντιμετωπίσει πολλή πίεση για να διατηρήσει την θέση του στο Elysée. Η αιτία είναι η κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω κοροναϊού και η πρόσφατη αναβίωση του ισλαμιστικού φονταμενταλισμού. Ακόμα και μετά τη νίκη του, ο Πρόεδρος Macron θα πρέπει να κληθεί να απαντήσει για την εκστρατεία του εμβολιασμού. Η εκστρατεία εμβολιασμού έχει ξεκινήσει άσχημα σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο καθώς η γαλλική κυβέρνηση τείνει να καταστεί ανίκανη να αντιμετωπίσει τον ιό. Ένα άλλο μεγάλο εμπόδιο στη διατήρηση της προεδρίας είναι νικήσει στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές για τους ηγέτες των 26 περιφερειών της Γαλλίας, θα είναι μια καθοριστική στιγμή ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές. Το κόμμα του Προέδρου Macron δεν τα πήγε καλά στις πρόσφατες τοπικές και δημοτικές εκλογές, όπου οι αντίπαλοί του είχαν ισχυρή κομματική δομή.

Εκτός από αυτές τις δύο προκλήσεις, ο σημερινός Γάλλος Πρόεδρος θα πρέπει να αφυπνήσει την “παγωμένη”, λόγω πανδημίας, οικονομία. Η γαλλική οικονομία έχει σημειώσει μείωση, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πανδημίας, ενώ η ανεργία αυξήθηκε δραματικά. Η δημοτικότητα του Macron θα επηρεαζόταν από την επιτυχία της στρατηγικής ανάκαμψης της κυβέρνησής του στην καταπολέμηση της κρίσης. Εκτός από αυτά τα εμπόδια, η διοίκηση του Macron ενδέχεται να αντιμετωπίσει εντάσεις σχετικά με το νομοσχέδιο ασφαλείας. Ο Μακρόν πρέπει να δώσει μάχη ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ και την κοινωνική αναταραχή μετά από ένα χρόνο lockdown.

Γαλλία εκλογές

Το Ισλάμ

Η μάχη εναντίον του Ριζοσπαστικού Ισλάμ είναι ένας εύκολος στόχος, τόσο για τον Γάλλο Πρόεδρο, όσο και για τον αντίπαλό του Marine Le Pen. To ζήτημα αυτό είναι φλέγον στην Γαλλία και θα βοηθήσει με ψήφους είτε τον έναν, είτε τον άλλον υποψήφιο. Μετά από μια απροσδόκητη αύξηση των επιθέσεων που προκάλεσαν τον φόβο το φθινόπωρο, ο Πρόεδρος Macron υποσχέθηκε να πολεμήσει την ψυχολογική καταπίεση και το επαναστατικό Ισλάμ.

Γαλλία εκλογές: Η ατζέντα του Μακρόν κατά του εξτρεμισμού

Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο με τίτλο «Υποστήριξη του σεβασμού των αρχών της Δημοκρατίας». Το νομοσχέδιο στοχεύει στη βελτίωση της κυβερνητικής εποπτείας των τζαμιών και των θρησκευτικών σχολείων. Ακόμη, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τον περιορισμό της πολυγαμίας και των αναγκαστικών γάμων, καθώς και άλλες διατάξεις που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του ισλαμικού ριζοσπαστισμού . Το νομοσχέδιο αποτελεί από καιρό μέρος της ευρύτερης ατζέντας κατά του εξτρεμισμού του Εμμανουήλ Μακρόν. Επείγοντα δε χαρακτήρα απέκτησε το νομοσχέδιο μετά από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

Ο Πρόεδρος Macron ισχυρίζεται ότι απαιτούνται επίσης προσπάθειες για την υπεράσπιση των γαλλικών ιδανικών, όπως η ισότητα των φύλων και ο κοσμικός, από το να παραβιάζουν τον φονταμενταλισμό. Ωστόσο, η πλειονότητα των Γάλλων Μουσουλμάνων πιστεύει ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί νόμοι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η προτεινόμενη νομοθεσία πιστεύουν ότι περιορίζει τη θρησκευτική τους ελευθερία και αθέμιτα στοχεύει στη θρησκεία τους. Αυτά τα σχέδια νόμου μπορεί να ερμηνευθούν ως πολιτικοί ελιγμοί για να λάβουν υποστήριξη από συντηρητικούς και ακροδεξιούς ψηφοφόρους πριν από τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

Γαλλία εκλογές: Ισχυρότερη αντίπαλος του Μακρόν η Λεπέν

Παρά την απώλεια δύο εκλογών, η Λεπέν, η ακροδεξιά αντίπαλη του Προέδρου Macron, δεν έχει πάρει ποτέ το βλέμμα της μακριά από την προεδρία. Η Λεπέν προκαλεί ανατροπές στις δημοσκοπήσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Σήμερα δε είναι πιο κοντά από ποτέ στην ανάληψη εξουσίας στη Γαλλία. Παρόλο που διατηρεί χαμηλό προφίλ τους τελευταίους μήνες, έχει λόγους να είναι αισιόδοξη. Ο λόγος είναι ότι έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει την υποστήριξη του ακροδεξιού εκλογικού σώματος, το οποίο αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Δεδομένου ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει καταφέρει να μην έχει πολλές διαφωνίες στην πολιτική ζωή της χώρας, η Λεπέν διατηρεί ακόμα την φωνή της. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις της δείχνουν όχι μόνο πηγαίνει στον δεύτερο γύρο στις εκλογές του 2022 εναντίον του Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν. Αλλά κερδίζει μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων από ποτέ. Η στρατηγική για την καταπολέμηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ ήταν εξαιρετικά επωφελής γι ‘αυτήν. Αυτό αύξησε το επίπεδο της αντιπαλότητας στις εκλογές του 2022. Ωστόσο, αυτό μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα για τον Πρόεδρο Μακρόν και τους υποστηρικτές του.

Γαλλία εκλογές

Γαλλία εκλογές: Μήλον της έριδος η καταπολέμηση του Ισλάμ

Ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin κατηγόρησε τη Marine Le Pen ότι δεν έχει ξεκάθαρη θέση ενάντια του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Η δήλωση προορίζεται ρητά να απεικονίσει την κυβέρνηση ως πιο σκληρή στον ισλαμικό εξτρεμισμό από τον ακροδεξιό ηγέτη. Σε απάντηση σε αυτόν τον ισχυρισμό, η Λεπέν επέκρινε το νομοσχέδιο ως υπερβολικά αδύναμο. Σύμφωνα με τον Jordan Bardella, η νομοθεσία δεν αναφέρει ούτε Μουσουλμάνο ούτε Ισλάμ ονομαστικά. Με αποτέλεσμα να χάνει τον στόχο του επειδή δεν είναι πολύ επιτυχημένο καταπολεμώντας άμεσα τη ριζοσπαστική ισλαμιστική ιδεολογία.

Ως αποτέλεσμα, η καταπολέμηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ έχει γίνει απαραίτητη προϋπόθεση για την επέκταση της υποστήριξης στις επερχόμενες εκλογές. Πάντα η θρησκεία ήταν ένα αμφιλεγόμενο θέμα στην πολιτική. Τόσο ο Μακρόν, όσο και η Λεπέν χρησιμοποιούν την ίδια στρατηγική, και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιος μπορεί να κερδίσει αυτό το διαγωνισμό πάνω σε θρησκευτικά ζητήματα.

Με πληροφορίες από το The Geopolitics

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article