18.9 C
Athens
Saturday, April 20, 2024

Αγορές πετρελαίου: Σε πανικό λόγω Σαουδικής Αραβίας

Must read

Μία σειρά από γεγονότα έχουν δημιουργήσει μία ανησυχία στις αγορές πετρελαίου. Τρία διαδοχικά γεγονότα συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου αυτόν τον μήνα. Στις 4 Μαρτίου, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εξέπληξαν την αγορά, συμφωνώντας να παρατείνουν τις περικοπές παραγωγής έως τον Απρίλιο.

Στη συνέχεια, στις 6 Μαρτίου, η Γερουσία της Αμερικής ενέκρινε ένα νομοσχέδιο τόνωσης ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πακέτο αυτό θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα που παραμένει ο πιο μεγάλος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο. Οι φόβοι για διακοπή του εφοδιασμού αύξησαν περαιτέρω τις τιμές. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι Χούτι (Σιίτες επαναστάτες που πολεμούν τη Σαουδική Αραβία στην γειτονική Υεμένη) προσπάθησαν να επιτεθούν στον Ρας Τανούρα της Σαουδικής Αραβίας. Στο σημείο αυτό, στεγάζονται τρεις τεράστιοι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου και ένα διυλιστήριο που τροφοδοτεί το ένα τέταρτο των καυσίμων του βασιλείου.

αγορές πετρελαίου

Το συμβάν στην Σαουδική Αραβία

Δεν υπήρχε ζημιά στον Ras Tanura, αλλά η επίθεση ήταν η πιο σημαντική από τον Σεπτέμβριο του 2019. Τότε οι απεργίες έπληξαν για λίγο τη μισή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας. Η απόπειρα στο Ras Tanura προκαλεί ανησυχία στις αγορές. Εκτός από τον υψηλότερο κίνδυνο διαταραχών στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, φαίνεται λιγότερο πιθανό ότι η Αμερική θα άρει γρήγορα τις κυρώσεις στο Ιράν.

Μετά τις επιθέσεις το 2019, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σύντομα, σημειώνουν οι αναλυτές της Royal Bank of Canada, πριν υποχωρήσουν εν μέσω εμπιστοσύνης στην άφθονη προσφορά. Η αγορά τώρα φαίνεται πολύ πιο σφιχτή. Για να φτάσει η Αμερική στα επίπεδα παραγωγής της που είχε πριν από την πανδημία θα περιμένουμε μέχρι τα τέλη του 2023, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας Rystad Energy.

Η στάση του ΟΠΕΚ

Προς το παρόν, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του μοιάζουν συγκρατημένοι. Ο πρίγκιπας Abdulaziz παραμένει ιδιαίτερα προσεκτικός για την αύξηση της παραγωγής πολύ σύντομα. Το βασίλειο δήλωσε ότι θα επεκτείνει την επιπλέον περικοπή του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα έως τον Απρίλιο. Η Ρωσία είναι λίγο λιγότερο προσεκτική, καθώς θα αυξήσει την παραγωγή κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα. Βέβαια υπάρχει λόγος, καθώς θέλει να διατηρήσει τις τιμές. Οι υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες σημαίνει ότι η Ρωσία απαιτεί τώρα μια τιμή πετρελαίου 64 $ το βαρέλι για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της. Και αυτό γιατί το 2018 και το 2019 είχε μέσο όρο 51 $, σύμφωνα με εκτίμηση της S&P Global Platts.

Για τις χώρες πετρελαιοπαραγωγούς, υπάρχει κίνδυνος να διατηρηθεί η προσφορά πολύ περιορισμένη. Για τις χώρες αυτές οι τιμές πρέπει να εξισορροπήσουν. Πρέπει να μείνουν υψηλές, χωρίς να είναι πολύ υψηλές για να μην επιταχύνουν την ζήτηση. Η κατανομή των εμβολίων δεν ήταν ομαλή αν και υπάρχουν σημάδια προόδου. Ο υπουργός πετρελαίου της Ινδίας, Dharmendra Pradhan, ζήτησε από τον ΟΠΕΚ να αυξήσουν τον εφοδιασμό σε χαμηλότερες τιμές. Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ έχει οριστεί για την 1η Απριλίου.

αγορές πετρελαίου

Με πληροφορίες από τον Economist

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article