16.2 C
Athens
Tuesday, March 21, 2023

Μπάιντεν Κογκρέσο: Νόμος το πακέτο για την πανδημία

Must read

Ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε να περάσει από το Κογκρέσο το πακέτο διάσωσης για τον κορονοϊό, με στόχο να δώσει μία ανάσα στους Αμερικανούς. Νόμο του κράτους αποτελεί από το Σάββατο το σχέδιο τόνωσης ύψους 1,9 τρις του προέδρου Μπάιντεν.

Το προηγούμενο Σάββατο εγκρίθηκε από τη Γερουσία το γιγαντιαίο πακέτο Μπάιντεν για την ανακούφιση των Αμερικανών από την πανδημία. Πρόκειται να επεκτείνει τα επιδόματα ανεργίας, να βοηθήσει οικονομικά πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις κλπ. Ακόμη, παρέχει χρηματοδότηση για την διανομή των εμβολίων.

Μπάιντεν Κογκρέσο

Τα περιεχόμενα του πακέτου Μπάιντεν

Ακολουθεί ένας οδηγός για τα περιεχόμενα του σχεδίου τόνωσης, το οποίο αναμένεται να πάει για υπογραφή στον Μπάιντεν μέσα στην εβδομάδα.

Ειδική ενίσχυση 1.400$

Βάσει του νέου νομοσχεδίου τα άτομα με εισόδημα κάτω των 75.000 $ και παντρεμένα ζευγάρια με λιγότερα από 150.000 $ θα λάβουν άμεσες πληρωμές 1.400 $ ανά άτομο. Ο λογαριασμός θα παρέχει επίσης 1.400 $ ανά εξαρτώμενο.

Το ποσό μειώνεται όσο ανεβαίνει η κλίμακα του εισοδήματος. Το όριο δε του εισοδήματος ενίσχυσης είναι στα 80.000 $ για άτομα και 160.000 $ για παντρεμένα ζευγάρια. Τα ανώτατα όρια αυτά μειώθηκαν στην έκδοση του σχεδίου που πέρασε από την Βουλή. Στην αρχή είχαν τεθεί τα όρια στα 100.000 $ για τα άτομα και 200.000 $ για τα παντρεμένα ζευγάρια.

Μπάιντεν Κογκρέσο: Επάνοδος της ρύθμισης για τα επιδόματα ανεργίας

Η τρέχουσα ρύθμιση για τα  300 $ ανά εβδομάδα στα επιδόματα ανεργίας θα συνεχιστεί.
Το νομοσχέδιο της Γερουσίας επεκτείνει τα προγράμματα ανεργίας έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η ομοσπονδιακή ενίσχυση των  $ 300 ανά εβδομάδα.

Ο κ. Μπάιντεν είχε προτείνει την αύξηση αυτού του συμπληρωματικού οφέλους σε 400 $ την εβδομάδα. Στην πρόταση είχε συμφωνήσει η Βουλή, αλλά η Γερουσία το διατηρούσε στα 300 $ την εβδομάδα.

Επέκταση του φόρου τέκνων

Η πίστωση φόρου για παιδιά θα γίνει πιο γενναιόδωρη, μεταξύ άλλων παροχών.
Για το 2021, ο λογαριασμός θα επεκτείνει προσωρινά την πίστωση φόρου για παιδιά, η οποία επί του παρόντος αξίζει έως 2.000 $ ανά παιδί κάτω των 17 ετών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η έκπτωση φόρου θα ανέρχεται σε 3.600 $ για παιδιά έως 5 ετών και έως 3.000 $ για παιδιά 6 έως 17 ετών.

Ο λογαριασμός θα καταστήσει την πλήρη αξία της πίστωσης διαθέσιμη σε άτομα με χαμηλό εισόδημα που δεν είναι επί του παρόντος επιλέξιμα ή λαμβάνουν μόνο ένα μέρος. Και για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα είχε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στείλει προκαταβολές της πίστωσης στους Αμερικανούς σε περιοδικές δόσεις, παρόμοια με ένα εγγυημένο εισόδημα για οικογένειες με παιδιά.

Μπάιντεν Κογκρέσο

Πρόσθετη χρηματοδότηση για την διανομή των εμβολίων

Το νομοσχέδιο θα παρέχει χρηματοδότηση για τη διανομή εμβολίων, καθώς και δοκιμές, ανίχνευση επαφών και γονιδιωματική έρευνα. Θα έδινε χρήματα και στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης.

Θα παρείχε 350 δισεκατομμύρια δολάρια για πολιτείες, τοπικές κυβερνήσεις, και φυλετικές κυβερνήσεις και περιέχει περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια για σχολεία. Περιλαμβάνει επίσης χρηματοδότηση για κολέγια και πανεπιστήμια, πρακτορεία διαμετακόμισης, στεγαστική βοήθεια, παρόχους παιδικής φροντίδας και επισιτιστική βοήθεια.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιέχει χρηματοδότηση για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των ζωντανών χώρων, και περιλαμβάνει μια διάσωση για συνταξιοδοτικά προγράμματα πολλών εργαζομένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μπάιντεν Κογκρέσο: Ενίσχυση του νόμου προσιτής ασφάλισης

Το πακέτο Μπάιντεν θα αυξήσει προσωρινά τις επιδοτήσεις για άτομα που αγοράζουν ασφάλιση υγείας μέσω των αγορών του Affordable Care Act. Περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια για προγράμματα δημόσιας υγείας και υγειονομική περίθαλψη βετεράνων.

Επιδιώκει επίσης να βοηθήσει όσους έχουν χάσει θέσεις εργασίας να διατηρήσουν την κάλυψη ασφάλισης υγείας που είχαν μέσω του εργοδότη τους. Με αυτό καλύπτεται  πλήρως το κόστος των ασφαλίστρων μέσω του προγράμματος COBRA έως τον Σεπτέμβριο.

Τα τεκταινόμενα με την αύξηση του μισθού

Μέσα στο πακέτο ο Μπάιντεν είχε προβλέψει αύξηση του βασικού μισθού. Πρόθεση ήταν να γίνει αύξηση στον ομοσπονδιακό ελάχιστο μισθό, από 7,25 $ ανά ώρα, στα 15 $ ανά ώρα. Το νομοσχέδιο ανακούφισης που ψηφίστηκε από τη Βουλή θα αύξανε τον μισθό στα 15 δολάρια την ώρα έως το 2025.

Όμως τελικά δεν κατάφεραν να το περάσουν από την Γερουσία. Ο λόγος ήταν ότι δεν μπορούσε να ενεργοποιηθεί το filibuster, για να περάσει μόνο από Δημοκρατικούς. Με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να αποτύχει.

Με πληροφορίες από τους New York Times

Μπάιντεν Κογκρέσο

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article