24.4 C
Athens
Friday, March 29, 2024

Τιμή πετρελαίου: Νέο ρεκόρ για το “μαύρο” χρυσό

Must read

Η τιμή πετρελαίου για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες ξεπέρασε τα 70 δολάρια το βαρέλι. Για πρώτη φορά σε 14 μήνες, η τιμή αυξήθηκε λόγω μίας επίθεσης προς την Σαουδική Αραβία.

Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή, οι ενεργειακές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας δέχθηκαν επίθεση, με στόχο την ασφάλεια των παγκόσμιων παγκόσμιων προμηθειών.

Τιμή πετρελαίου

H επίθεση

Μια επίθεση με drone από τη θάλασσα σε δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου στο Ras Tanura, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί.Το βράδυ, το θραύσμα από βαλλιστικό πύραυλο έπεσε στο Νταχράν, όπου η κρατική εταιρεία πετρελαίου Saudi Aramco έχει την έδρα της, ενώ η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας έσπευσε να καθησυχάσει λέγοντας ότι οι επιθέσεις «δεν είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμό ή απώλεια ζωής ή περιουσίας». Ακόμη, αναφέρθηκε ότι δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή, αλλά οι επιθέσεις έχουν αναστατώσει τις αγορές πετρελαίου. Οι συμμαχικοί με το Ιράν μαχητές Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις. Δήλωσαν δε ότι είχαν επίσης επικεντρωθεί σε στρατιωτικούς στόχους στις Σαουδικές πόλεις Νταμάμ, Ασίρ και Τζαζάν.

Στα 70 δολάρια το βαρέλι

Το brent crude, το διεθνές σημείο αναφοράς, σημείωσε άνοδο έως 2,9% στα 71,38 δολ. Το βαρέλι το πρωί της Δευτέρας στην Ασία, ενώ το West Texas Intermediate, το σημείο αναφοράς των ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά παρόμοιο ποσό στα υψηλά των 67,98 δολαρίων το βαρέλι.

Η αύξηση του πετρελαίου έγινε από τη στιγμή που το καρτέλ και οι σύμμαχοι του εκτός του ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αποφάσισαν να μην εξαπολύσουν μια πλημμύρα αργού στην αγορά.

Τιμή πετρελαίου: Το περιστατικό

Νωρίτερα το κρατικό μέσο ενημέρωσης του βασιλείου είπε την ίδια μέρα ότι ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που αντιμετώπιζε τους Χούτις είχε αναχαιτίσει πυραύλους και αεροσκάφη με στόχο «πολιτικούς στόχους» χωρίς να αναφέρει τη θέση τους.

Η Ανατολική Επαρχία, όπου βρίσκεται το Ντάχραν, είναι εκεί όπου βρίσκονται πολλές από τις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Saudi Aramco. Η επίθεση είναι η πιο σοβαρή από τον Σεπτέμβριο του 2019. Εκείνη την εποχή το βασίλειο συγκλονίστηκε από πυραύλους και πυρκαγιές που έπληξαν μια σημαντική εγκατάσταση επεξεργασίας και δύο πετρελαιοπηγές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής αργού της χώρας.

Τιμή πετρελαίου

Με πληροφορίες από τους Financial Times

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article