15.6 C
Athens
Friday, April 26, 2024

Bitcoin άνοδος: Έφτασε και τα 50.000 δολάρια

Must read

Bitcoin άνοδος: Το γνωστό κρυπτονόμισμα καθόλη την διάρκεια της πανδημίας έχει αποκτήσει μεγάλη αξία. Στις 16 Φεβρουαρίου το κρυπτονόμισμα έσπασε το φράγμα των 50.000 $, μια πενταπλάσια αύξηση κατά το παρελθόν έτος. Ήδη επενδυτές της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock, Bank of New York Mellon και Morgan Stanley, σκέφτονται να κρατήσουν μερικά για πελάτες. Την περασμένη εβδομάδα, η Tesla δήλωσε ότι είχε αγοράσει bitcoin αξίας 1,5 δισ. Δολαρίων και ότι το αποδέχεται ως πληρωμή για τα αυτοκίνητά της.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στο bitcoin ως περιουσιακό στοιχείο μπορεί να αυξάνεται, αλλά οι αναποτελεσματικές πρακτικές και οι δαπάνες συναλλαγών καθιστούν απίθανη την βιωσιμότητα του. Από ότι φαίνεται ο λόγος της αύξησης οφείλεται στις κεντρικές τράπεζες. Λόγω της πανδημίας και του παγώματος της χρήσης μετρητών, πολλές τράπεζες έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν να εκδίδουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει ότι το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (cbdc) έως το 2024.

Bitcoin άνοδος

Bitcoin άνοδος: Η επέκταση της ιδέας των ψηφιακών νομισμάτων

Πρώτη το εφάρμοσε η Κίνα. Στις 17 Φεβρουαρίου ολοκλήρωσε το τρίτο μεγάλο τεστ του Bitcoin, δίνοντας 10 εκατομμύρια γιουάν (1,5 εκατομμύρια δολάρια) σε 50.000 αγοραστές στο Πεκίνο. Έχει ανακοινώσει την δημιουργία ενός γρήγορου διατραπεζικού συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιείται για διασυνοριακές πληρωμές. Η Σουηδία, ένας ακόμη πρωταθλητής, επέκτεινε το πιλοτικό της έργο.

Τελευταία μεγάλη κεντρική τράπεζα που παίρνει σοβαρά υπόψη ένα cbdc είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB). Η δημόσια διαβούλευση της, αναζητώντας απόψεις σχετικά με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των cbdcs, ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο. Μιλώντας στο The Economist στις 10 Φεβρουαρίου, η πρόεδρος της Christine Lagarde, δήλωσε ότι σχεδίαζε την προέγκριση για την έναρξη δημιουργίας ενός ψηφιακού ευρώ. Αναμένεται απόφαση τον Απρίλιο. Η κ. Lagarde ελπίζει ότι το νόμισμα θα τεθεί σε ισχύ έως το 2025.

Bitcoin άνοδος

Το σχέδιο της ΕΚΤ για το bitcoin

Όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ θέλει να προσφέρει στους καταναλωτές ένα ψηφιακό νόμισμα που είναι τόσο ασφαλές, όσο τα φυσικά μετρητά. Σε αντίθεση με τις τραπεζικές καταθέσεις, μια απαίτηση για αποθεματικά κεντρικής τράπεζας δεν φέρει πιστωτικό κίνδυνο. Οι συναλλαγές ψηφιακού νομίσματος θα μπορούσαν να διευθετηθούν άμεσα στο καθολικό της κεντρικής τράπεζας, αντί να χρησιμοποιούν τα δίκτυα καρτών των τραπεζών. Αυτό θα μπορούσε να παρέχει ένα εφεδρικό σύστημα σε περίπτωση διακοπής ή επίθεσης στον κυβερνοχώρο που προκαλεί την αποτυχία των ιδιωτικών καναλιών πληρωμής.

Ως πιθανό εργαλείο ενίσχυσης του ρόλου του ευρώ, βλέπει η ΕΚΤ το ψηφιακό νόμισμα. Θα μπορούσε να επιτρέψει στους αλλοδαπούς να διευθετήσουν τις διασυνοριακές συναλλαγές απευθείας με χρήματα της κεντρικής τράπεζας. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει το ψηφιακό ευρώ ελκυστικό για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Το ψηφιακό νόμισμα προσφέρει προστασία

Το βασικό της αποτέλεσμα είναι να προσφέρει ένα επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Ένα επίπεδο προστασίας που ούτε η Αμερική, ούτε η Κίνα μπορούν να πετύχουν. Η πρώτη χρησιμοποιεί το χρηματοοικονομικό της σύστημα για την επιβολή κυρώσεων, ενώ η δεύτερη επιδιώκει τον έλεγχο.

Όμως, η σωστή σχεδίαση θα είναι δύσκολη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να θέλει να εντοπίζει την φοροδιαφυγή. Μια λύση θα μπορούσε να είναι να επιτρέπεται στους χρήστες να ανοίγουν ηλεκτρονικά πορτοφόλια μόνο όταν έχουν ελεγχθεί από τράπεζες. Ένα εξαιρετικά επιτυχημένο ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να απομακρύνει τις καταθέσεις από τις τράπεζες. Αν γίνει αυτό θα επιλυθεί η διαθεσιμότητα πίστωσης.

Bitcoin άνοδος: Τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού νομίσματος

Τα διορθωτικά μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν τον περιορισμό του ποσού του νομίσματος που μπορούν να κρατήσουν οι χρήστες ή την επιβολή κυρώσεων για χρήση πάνω από ένα όριο.

Ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει «τεράστια νομική μεταρρύθμιση». Αυτό θα έρθει με την εναρμόνιση των 19 χωρών του ευρώ με το σύστημα ολοκλήρωσης των συναλλαγών. Βέβαια, η εκκίνηση ενός cbdc θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από συμβολικές προσπάθειες και ήδη αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.

Bitcoin άνοδος

Με πληροφορίες από τον Economist

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article