16.1 C
Athens
Wednesday, March 27, 2024

Lockdown Αγγλία: Η μέθοδος Τζόνσον για την άρση του

Must read

Από ότι όλα δείχνουν η πρώτη χώρα που θα άρει σταδιακά τα μέτρα του Lockdown θα είναι η Αγγλία. Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει τον τρόπο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το lockdown. Η αιτία που η Αγγλία γίνεται η πρώτη χώρα που βγαίνει από το γολγοθά είναι το πολύ γρήγορο πρόγραμμα εμβολιασμου.

Ο Μπόρις Τζόνσον αν και άργησε, έβαλε την Αγγλία σε αυτό που ελπίζει ότι θα είναι ένας «μονόδρομος προς την ελευθερία». Όπου ελευθερία εννοείται η άρση του lockdown και η επιστροφή στην καθημερινότητα έως τις 21 Ιουνίου. Ο οδικός χάρτης του πρωθυπουργού για την άρση του lockdown έχει πολλά ορόσημα, αλλά αφήνει αναπάντητα βασικά ερωτήματα.

Lockdown Αγγλία

Οι ημερομηνίες κλειδιά για την άρση του lockdown στην Αγγλία

Υπάρχουν τέσσερα κύρια στάδια δύο στον οδικό χάρτη για την άρση των μέτρων.

  1. Από τις 8 Μαρτίου, στο πρώτο μέρος του Βήματος 1, οι μαθητές μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία.
  2. Δύο άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά μπορούν να συναντηθούν σε εξωτερικούς χώρους για αναψυχή και οι κάτοικοι του σπιτιού φροντίδας μπορούν να δεχτούν έναν επισκέπτη.
  3. Από τις 29 Μαρτίου, στο δεύτερο μέρος του Βήματος 1, δύο νοικοκυριά θα μπορούν να συναντηθούν σε ιδιωτικούς κήπους. Άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά μπορούν να συγκεντρωθούν σε εξωτερικούς χώρους υπό τον «κανόνα των έξι».
  4. Τα περισσότερα διεθνή ταξίδια θα εξακολουθούν να απαγορεύονται.
  5. Το Βήμα 2 θα ξεκινήσει το νωρίτερο στις 12 Απριλίου, όταν τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής θα ανοίξουν ξανά, μαζί με κομμωτήρια, καρφιά, βιβλιοθήκες και μουσεία.
  6. Εσωτερικές εγκαταστάσεις αναψυχής, όπως γυμναστήρια και πισίνες, θα ανοίξουν ξανά και οι παμπ και τα εστιατόρια θα μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες σε εξωτερικούς χώρους.
  7. Η 17η Μαΐου είναι η πρώτη ημερομηνία για το Βήμα 3, όταν θα αρθούν οι περισσότεροι εξωτερικοί περιορισμοί κοινωνικής επαφής και θα επιτρέπεται η ανάμιξη εσωτερικών χώρων μεταξύ δύο νοικοκυριών. Οι παμπ και τα εστιατόρια θα μπορούν να ανοίξουν ξανά εσωτερικούς χώρους.
  8. Οι αθλητικές αρένες θα αρχίσουν να ανοίγουν ξανά σε νέα όρια: για παράδειγμα μεγάλα γήπεδα όπως το Wembley θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 10.000 θαυμαστές.
  9. Στις 21 Ιουνίου, την πρώτη ημερομηνία για το Βήμα 4 ή την «ημέρα της ελευθερίας», ο Τζόνσον ελπίζει να είναι σε θέση να άρει πλήρως το lockdown ανοίγοντας όλα τα υπόλοιπα μέρη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερινών κέντρων.

Lockdown Αγγλία: H οικονομική σημασία της άρσης των μέτρων

Ήδη ορισμένα τμήματα της οικονομίας αντιμετωπίζουν εβδομάδες ή μήνες περαιτέρω περιορισμούς. Ο Υπουργός Οικονομικών όμως έχει καταρτίσει τον προϋπολογισμό με βάση τον οδικό χάρτη Τζόνσον.

Η Κυβέρνηση πρόκειται να επικεντρωθεί στη βοήθεια ατόμων και εταιρειών. Φυσικά ελπίζει ότι θα είναι η τελική φάση της πανδημίας Covid-19. Και δεν θα τεθούν σε περαιτέρω υγειονομικό κίνδυνο οι θέσεις εργασίας.

Lockdown Αγγλία

Οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών

Οι λιανοπωλητές εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τις καθυστερήσεις στο άνοιγμα των μη απαραίτητων καταστημάτων. Η Έλεν Ντίκινσον, διευθύνουσα σύμβουλος της Βρετανικής Κοινοπραξίας Λιανικής, προέτρεψε τους υπουργούς να επιτρέψουν σε όλα τα καταστήματα να ανοίξουν.

«Το κόστος των χαμένων πωλήσεων σε καταστήματα εκτός τροφίμων κατά τη διάρκεια του lockdown υπολογίζεται ότι θα κοστίσει πάνω από 22 δισεκατομμύρια λίρες», είπε. “Κάθε μέρα που ένα κατάστημα παραμένει κλειστό αυξάνει τις πιθανότητες να μην ανοίξει ξανά.”

Η Kate Nicholls, διευθύνων σύμβουλος της UKHospitality, ενός άλλου εμπορικού φορέα, δήλωσε ότι υπήρχαν λίγες εγκαταστάσεις για τις οποίες το άνοιγμα για υπαίθριες επιχειρήσεις τον Απρίλιο θα ήταν χρήσιμο. «Πολλοί άνθρωποι θα σκεφτούν δύο φορές για να ανοίξουν ξανά», πρόσθεσε.

Ο Sacha Lord, νυχτερινός σύμβουλος οικονομίας για τον δήμαρχο του Εργατικού Κόμματος του Μάντσεστερ Άντι Μπέρναμ, δήλωσε ότι υπήρχε μεροληψία στο να επιτρέπονται οι παμπ με εξωτερικούς χώρους να ανοίγουν νωρίτερα από τις άλλες.

Τα “γκρίζα” σημεία του οδικού χάρτη

Ο πρωθυπουργός έχει δημιουργήσει τέσσερα στάδια ελέγχου, προκειμένου να εξετάσει αν το περίφημο “διαβατήριο” Covid-19 – θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Οι εισηγήσεις περί αυτού θα είναι έτοιμες πριν από τις 21 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, μια «παγκόσμια ομάδα εργασίας για τα ταξίδια» θα εξετάσει πώς να ξαναρχίσει τα εισερχόμενα και εξερχόμενα ταξίδια. Αυτό θα μπορούσε να τερματίσει τους κανόνες καραντίνας που ισχύουν σήμερα για την Αγγλία. Η αναθεώρηση θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει την επανάληψη των καλοκαιρινών διακοπών στο εξωτερικό.

Η Downing Street είπε ότι ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί έως τις 12 Απριλίου. Παρόλα αυτά αλλά δεν θα υπάρξουν μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό πριν από τις 17 Μαΐου. Ο τρίτος κυβερνητικός έλεγχος θα εξετάσει το άνοιγμα εκδηλώσεων με μεγάλο πλήθος, όπως τα  φεστιβάλ.

Ο τέταρτος θα εξετάσει τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης ρύθμισης ενός μέτρου συν και τη χρήση μάσκας προσώπου. Θα αναφερθεί έως τις 21 Ιουνίου και έχει πει στους ανθρώπους να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, εάν είναι δυνατόν, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Lockdown Αγγλία

Με πληροφορίες από τους FT

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article