20.8 C
Athens
Wednesday, March 27, 2024

Nord Stream 2 Γερμανία: H σημασία του για τη χώρα

Must read

Ο Nord Stream 2 έχει μεγάλη σημασία για την Γερμανία, και σίγουρα το βέτο Μπάιντεν στην συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, τόσο στο Βερολίνο, όσο και στην Ρωσία.

Αν και ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 απέχει μόλις 100 μίλια από την ολοκλήρωσή του, ο μετασχηματισμός των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών από την έναρξη της κατασκευής συνεπάγεται ότι το έργο δεν έχει πλέον οικονομικό νόημα. Γιατί λοιπόν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να το δει μέχρι το τέλος; Ο αγωγός που εκτείνεται σε όλη τη Βαλτική έχει προκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Γερμανίας.

Nord Stream 2 Γερμανία

Ο παράγοντας Schröder

Για να δει κανείς τον λόγο που η Γερμανία προχώρησε στην υλοποίηση του αγωγού πρέπει να πάει πίσω στο χρόνο. Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε το 2005 μεταξύ του τότε Καγκελάριου Gerhard Schröder και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ λίγο αργότερα ο Καγκελάριος παραιτήθηκε. Λίγο μετά την παράδοση της εξουσίας στη Μέρκελ, η Gazprom όρισε τον Schröder πρόεδρο στην θυγατρική της Nord Stream AG.

Από τότε, ο Schröder ήταν ο ακούραστος άνθρωπος του Πούτιν. Ο Schröder δεν έχει σταματήσει ποτέ να επαναλαμβάνει ότι το έκανε για το καλό της Γερμανίας, επειδή κατάφερε να εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια, σε αξιοπρεπείς τιμές.

Ο Nord Stream 2 αυξάνει την εξάρτηση της Ευρώπης

Στην πραγματικότητα, η Γερμανία και η Δυτική Ευρώπη δεν χρειάζονται το Nord Stream 2 λόγω υπερπληρότητας. Η τιμή του πετρελαίου έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2008. Και με ολοένα και περισσότερα νέα πεδία φυσικού αερίου που έρχονται σε κυκλοφορία, η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί.

Υπάρχουν ήδη 13 αγωγοί που προμηθεύουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, που παράγουν περίπου 250 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (m3) φυσικού αερίου. Το Nord Stream 2 θα αυξήσει την εξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά διακυβεύονται πολύ περισσότερα.

Το διακύβευμα για Ουκρανία και Πολωνία

Αν και ο αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία και την Πολωνία, ο Πούτιν στοχεύει στην επιστροφή των δύο χωρών στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. O Nord Stream 2 δίνει τη δυνατότητα στον Πούτιν να αποδυναμώσει και τις δύο χώρες, στερώντας τους τα τέλη διαμετακόμισης.

Το 2020, η Ουκρανία κέρδισε 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέλη από τη μεταφορά περίπου 50 δισεκατομμυρίων m3 φυσικού αερίου. O Nord Stream 2 θα μπορούσε να αντλήσει περίπου την ίδια ποσότητα αερίου – μια καθαρή σύμπτωση.

Nord Stream 2 Γερμανία

Η εμπλοκή της Μέρκελ

Τα πράγματα περιπλέκονται όταν φτάνει κανείς στην εμπλοκή της Μέρκελ. Όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της είπε: «Πρέπει να σταματήσετε να αγοράζετε αέριο από τον Πούτιν», δεν σταμάτησε. Πιθανώς, ο ενεργειακός εφοδιασμός δεν είναι απόλυτα στο μυαλό της Μέρκελ.

Η στρατηγική της συνδέεται με κάτι που είχε πει ο Μπίσμαρκ. «Ποτέ μην κόβεις τη σύνδεση με την Αγία Πετρούπολη». Με άλλα λόγια, διατηρήστε την ειρήνη με τον γίγαντα στην ανατολική πλευρά της Γερμανίας. Αυτό θέλει να κάνει και η νυν Καγκελάριος για αυτό άλλωστε δεν σταμάτησε την συμφωνία. Επιδιώκει να διατηρήσει τις σχέσεις της με την Ρωσία και αυτό είναι ακόμα πιο φανερό σε συνάρτηση με την στρατηγική της.

Απομονωμένη η Μέρκελ από την υπόλοιπη Ευρώπη

Παρόλα αυτά, οι εποχές έχουν αλλάξει και η Μέρκελ από ότι φαίνεται είναι μόνη της στην Ευρώπη.Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που είναι αντίθετες, αλλά και η Βρετανία και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι της Ανατολής που δεν θέλουν τον Nord Stream 2. Ακόμη και οι Γάλλοι στρέφονται κατά της συμφωνίας.

Η Μέρκελ έκανε ελιγμούς στη Γερμανία σε απομόνωση. Αλλά το έξυπνο στοίχημα είναι ότι ο Nord Stream 2 πρόκειται να ολοκληρωθεί. Με μόνο 100 μίλια να απομένουν, είναι δύσκολο ένα έργο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ να θαφτεί κάτω από την άμμο της Βαλτικής. Στο τέλος, οι Γερμανοί δεν θα αντιμετωπίσουν τους Ρώσους. Ο Μπάιντεν δε κάνοντας μία καλή διαπραγμάτευση θα κρατήσει κοντά του τη Γερμανία, βελτιώνοντας τις σχέσεις των δύο κρατών.

Η διαπραγμάτευση

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Η Γερμανία ακολουθεί μία πιο ήπια στρατηγική προς τον Μπάιντεν. Υπόσχεται να αυξήσει τις επιδοτήσεις για την κατασκευή γερμανικών τερματικών υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα πάρουν το αμερικανικό LNG. Η Πολωνία θα λάβει κεφάλαια για τερματικούς σταθμούς LNG. Όλα αυτά για να αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ προς τους Ρώσους.

Nord Stream 2 Γερμανία

Με πληροφορίες από το Project Syndicate

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article