20.5 C
Athens
Thursday, March 28, 2024

Γύρισαν σελίδα οι ΗΠΑ – Οι προκλήσεις της Κυβέρνησης Μπάιντεν

Must read

Ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ. Πέρασαν δύο πολύ πυκνοί πολιτικά μήνες από τις αμερικανικές εκλογές, δύο μήνες που έπεισαν ακόμα και τους πιο δύσπιστους αναλυτές ότι τα πολιτικά δεδομένα μπορεί να αλλάξουν άρδην ακόμα και για μια χώρα σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σε αυτούς τους δύο μήνες μεσολάβησαν πολλά, καταγγελίες για νοθεία, επανακαταμέτρηση σε πολιτείες, η εισβολή στο Καπιτώλιο, η άρνηση του πρώην Προέδρου να παραδώσει τα ηνία στον διάδοχο του και πολλά άλλα που δεν περίμενε κανείς να συμβούν.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένας πρόεδρος χωρίς καμία πρότερη πολιτική εμπειρία και συμπεριφέρθηκε καθαρά σαν ένας καλός επιχειρηματίας, καταφέρνοντας να αυξήσει πολύ τους δείκτες της αμερικανικής οικονομίας, και μάλιστα ο ίδιος πίστευε πως κατορθώνοντας το αυτό θα εξασφάλιζε μία ακόμη θητεία στο Λευκό Οίκο. Όμως ήρθε η πανδημία, στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ ως άπειρος πολιτικός δεν μπορούσε να την χειριστεί σωστά από την πρώτη στιγμή με αποτέλεσμα να καθυστερήσει αρκετά.

Μπάιντεν: Οι πρώτες 100 μέρες στο τιμόνι των ΗΠΑ

Ήδη ο Τζο Μπάιντεν έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, καθώς υπέγραψε 17 διατάγματα διορθώνοντας κάποιες από τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και επισπεύδοντας κάποιες διαδικασίες. Καταρχήν υπέγραψε διάταγμα για την επιστροφή των ΗΠΑ στο Σύμφωνο των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή (προεκλογική δέσμευση), ακύρωσε την διαδικασία αποχώρησης απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σταμάτησε τις εργασίες για το τείχος στο Μεξικό και έδωσε λύση στο ζήτημα της μετανάστευσης. Σε ότι αφορά δε την πανδημία ο ίδιος έχει υποσχεθεί να έχουν εμβολιαστεί 100.000.000 Αμερικανοί μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του. Ακόμη, υπέγραψε διάταγμα προκειμένου όλοι να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους.

Πανδημία

Μέχρι τώρα ο εμβολιασμός γίνεται με ρυθμό χελώνας. Ο νέος πρόεδρος θέλει να επιταχύνει. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταστροφών θα πρέπει να βοηθήσει στο στήσιμο εμβολιαστικών κέντρων. Κινητά συνεργεία θα πρέπει να αναλαμβάνουν εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές και τα φαρμακεία της χώρας θα πρέπει να αναλάβουν κι αυτά εμβολιασμούς. Σε ό, τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πολίτες άνω των 65 χρονών θα πρέπει να εμβολιάζονται ακόμη κι αν παραβιάζεται η προτεραιότητα. Ο Μπάιντεν με μια εκστρατεία ενημέρωσης θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στο εμβόλιο. Τέλος ο νέος πρόεδρος θέλει να ξαναγίνει μέλος και τυπικά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι μεσούσης της πανδημίας ο Τραμπ απέσυρε επίσημα τις ΗΠΑ από τον ΠΟΕ.

Οικονομία

Άμεσα συνυφασμένη με τον πανδημία είναι και ο τομέας της οικονομίας. Σύμφωνα με την DW θα πρέπει να δρομολογήσει ένα οικονομικό σχέδιο ύψους 1,9 τρις δολάρια. Σε αυτό περιλαμβάνονται άμεση βοήθεια στους πολίτες ύψους 1400 δολαρίων ανά κεφαλή και μεγαλύτερη στήριξη σε μικρές επιχειρήσεις και ανέργους. Σε αυτό το ποσό συνυπολογίζεται και το κόστος καταπολέμησης της πανδημίας, όπως κονδύλια για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, περισσότερα τεστ ή μέτρα προστασίας στα σχολεία. Κατά την παρουσίαση του οικονομικού του σχεδίου ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι δαπάνες είναι απαραίτητες για να αποφευχθούν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία. Σε ένα δεύτερο βήμα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θέλει μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος να στηρίξει την οικονομία, κυρίως με επενδύσεις στις υποδομές της χώρας. Συγκεκριμένα σχέδια θέλει να αποκαλύψει κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησής του, τον Φεβρουάριο. Η εφαρμογή τους θα επεκταθεί σε όλη την τετραετία.

Εξωτερική πολιτική

Μετά την εκλογική του νίκη ο Μπάιντεν επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η “Αμερική είναι και πάλι εδώ”. Ο νέος πρόεδρος θέλει να βάλει τέλος στην τακτική αιφνιδιασμού των εταίρων των ΗΠΑ που ακολούθησε ο προκάτοχός του προκαλώντας τουλάχιστον αμηχανία. Ο νέος πρόεδρος θέλει να αναζωογονήσει τις συμμαχίες της χώρας του και να ενισχύσει τη διπλωματία. Αλλά η επαφή με τους συμμάχους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση σε σχέση με άλλες προκλήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Χρόνος δεν απομένει πολύς. Το Φεβρουάριο εκπνέει η προθεσμία ισχύος για τη συμφωνία New Start που ρυθμίζει τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου ανάμεσα στη Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Ο Μπάιντεν θέλει να την παρατείνει και τη θεωρεί ως εφαλτήριο για μια νέα συμφωνία αφοπλισμού. Αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος αναμένεται να δώσει δείγματα γραφής για τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Όπως και ο Τραμπ θέλει να σταματήσει τους “ατέλειωτους” πολέμους στη χώρα και στην Εγγύς Ανατολή. Ανάμεσα στους πλέον μακρόπνοους στόχους ανήκει η αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας και η δημιουργία βάσεων για την επιστροφή στην διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Την ίδια ώρα οι προσδοκίες από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ είναι τεράστιες, ειδικά στην περίπτωση της ΕΕ, η οποία ελπίζει ότι οι διαταραγμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ με αφορμή κυρίως τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν θα εξομαλυνθούν. Από την άλλη πλευρά υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι θα καταφέρει ο Τζο Μπάιντεν σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, όταν έχει πρωτίστως να διαχειριστεί την αποκατάσταση μιας διχασμένης χώρας.Πάντως ένα βασικό ζήτημα που θα ρυθμίσει η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι να μπει τέλος «στην περιφρόνηση του Τραμπ για την Ευρώπη», αναφέρει η Τζούντι Ντέμπσι από το Carnegie Europe. O Mπάιντεν άλλωστε γνωρίζει καλά την Ευρώπη, αλλά και την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Γεγονός είναι επίσης ότι στο μέλλον οι σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ θα πρέπει να διευρυνθούν και να συμπεριλάβουν στο φάσμα τους κι άλλες σημαντικές δημοκρατίες και συμφωνίες: από τον Καναδά και την Ιαπωνία μέχρι την Ινδία και τη Λατινική Αμερική.

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article