Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα, ενώνονται από πολύ ισχυρούς δεσμούς, κυρίως λόγω των συμφερόντων του Πεκίνου στην περιοχή. Ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα Διοίκηση Μπάιντεν είναι και το ζήτημα των προκλήσεων από την Βόρεια Κορέα.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμιστεί πως το ίδιο είχε προσπαθήσει να κάνει και ο Τραμπ κάνοντας χρήση του καρότο και μαστίγιο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μέσω των κυρώσεων οικονομική κρίση στην Πιονγκγιάνγκ. Οι μέθοδοι βέβαια που εφάρμοσε ο πρώην πρόεδρος δεν κατάφεραν να φέρουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Το μόνο που κατάφεραν ήταν μία συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.
Άρχισαν ξανά οι δοκιμές πυραύλων
Η νέα κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει ένα οικείο πρόβλημα. Η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει και πάλι πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων. Κατά παράβαση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντί να ακολουθήσει ξανά αδιέξοδες ατραπούς, η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύτηκε να σκεφτεί εκ νέου για την Βόρεια Κορέα.
Αλλά εάν η νέα κυβέρνηση θέλει πραγματικά να κάνει την διαφορά στην Βόρεια Κορέα, θα πρέπει να επανεξετάσει τις υποθέσεις που έχει κληρονομήσει σχετικά με τον ρόλο της Κίνας εκεί. Μέχρι στιγμής, η ομάδα του Μπάιντεν έχει αποστασιοποιηθεί από την μακρόχρονη άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν κοινό συμφέρον για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας και ότι η πολιτική των ΗΠΑ εκεί πρέπει να κάνει χρήση της τεράστιας επιρροής του Πεκίνου στην κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ.
Τα συμφέροντα του Πεκίνου
Ωστόσο, το Πεκίνο έχει δείξει επί σχεδόν τρεις δεκαετίες το πού βρίσκεται πραγματικά το συμφέρον του, και αυτό είναι η διατήρηση του status quo. Η Κίνα σίγουρα δεν θέλει να δει την Βόρεια Κορέα να εξασθενεί και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύονται στην χερσόνησο της Κορέας.
Αλλά ούτε θέλει η ισορροπία να στραφεί τόσο έντονα προς την Βόρεια Κορέα που οι Ηνωμένες Πολιτείες να αισθάνονται υποχρεωμένες να ενισχύσουν την στρατιωτική τους θέση. Η Κίνα ακολουθεί μια προσεκτική γραμμή για να διατηρήσει ζωντανή την προοπτική ειρηνικής αποπυρηνικοποίησης χωρίς να προκαλέσει την Πιονγκγιάνγκ ή να επιδεινώσει τις εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αμφίβολες οι σχέσεις Κίνας – Βόρειας Κορέας
Το Πεκίνο και η Πιονγκγιάνγκ τα τελευταία χρόνια είχαν χλιαρές σχέσεις. Στα χαρτιά, η Συνθήκη Αμοιβαίας Βοήθειας και Συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας κάνει τις δύο χώρες συμμάχους. Στην πράξη, η κινεζική κυβέρνηση απομακρύνθηκε από την συμμαχία, δηλώνοντας ότι εάν η Βόρεια Κορέα προκαλέσει σύγκρουση.
Το Πεκίνο δεν έχει καμία υποχρέωση να την υπερασπιστεί. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας παρατήρησε το 2006 ότι η Κίνα δεν ήταν σύμμαχος της Βόρειας Κορέας. Και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, χαρακτήρισε την σχέση ως «φυσιολογικές σχέσεις μεταξύ κρατών».
Το γεωπολιτικό παιχνίδι
Στην συνέχεια, υπάρχει η προσέγγιση της Κίνας για την διαχείριση διεθνών προσπαθειών που αποσκοπούν στην τιθάσευση της Βόρειας Κορέας. Και εδώ, η Κίνα συνέχισε τον ίδιο χορό, προσπαθώντας να εμφανιστεί ως ομαδικός παίκτης, ενώ εμποδίζει την διεθνή κοινότητα να ενεργήσει πολύ σκληρά ενάντια στο καθεστώς του Κιμ. Η Κίνα ψήφισε υπέρ και των τριών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Βόρεια Κορέα το 2017.
Η πολιτική του Πεκίνου για την Βόρεια Κορέα βασίζεται κυρίως στην επιθυμία να αντιμετωπίσει την ισχύ των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Αλλά και να αυξήσει την επιρροή της Κίνας στην Κορεατική Χερσόνησο. Το πυρηνικό ζήτημα δίνει στο Πεκίνο πρόσχημα να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν την στρατιωτική παρουσία. Αλλά και δραστηριότητα στην χερσόνησο, με το επιχείρημα ότι η Βόρεια Κορέα θα σταματούσε την ανάπτυξη όπλων εάν αισθανόταν λιγότερο απειλημένη.
Το Πεκίνο σίγουρα δεν θέλει πόλεμο στην χερσόνησο. Μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να καταλήξει με μια ενοποιημένη Κορέα υπό την επιρροή των ΗΠΑ.
Οι επιλογές του Μπάιντεν
Για να χαράξει μια νέα πορεία για την Βόρεια Κορέα, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να βγάλει ξανά το Πεκίνο από την ισορροπία του. Το status quo -στο οποίο το Πεκίνο ενισχύει την επιρροή του στο μέλλον της χερσονήσου. Καταφέρνει όμως και να κερδίσει διεθνείς πόντους, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει την πολιτική των ΗΠΑ για την Βόρεια Κορέα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιτύχουν την δική τους ισορροπία. Μια [ισορροπία] στην οποία η Ουάσινγκτον σημειώνει πρόοδο όσον αφορά τη μείωση της απειλής από την Βόρεια Κορέα. Ενώ παράλληλα κερδίζει έδαφος στον ανταγωνισμό της με το Πεκίνο.
Η πολυμερής διπλωματία που ακολουθεί, μια πιο σταδιακή προσέγγιση στην αποπυρηνικοποίηση, όπως το πάγωμα του τρέχοντος προγράμματος της Βόρειας Κορέας, δεν θα επιτύχει αυτόν τον σκοπό. Ο Λευκός Οίκος θα πρέπει αντ’ αυτού να εξετάσει το ενδεχόμενο επιδίωξης πολυμερούς διπλωματίας που να αποκλείει το Πεκίνο ή που τουλάχιστον δεν θα δίνει στην Κίνα εξέχουσα θέση.
Η μεγαλύτερη εγγύτητα μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βόρεια Κορέα στην ουσία επέβαλε τις αυστηρότερες κυρώσεις στον εαυτό της. Κλείνοντας τα σύνορά της τον Ιανουάριο του 2020 για να αποτρέψει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Ως αποτέλεσμα, το εμπόριο της χώρας με την Κίνα μειώθηκε κατά 81%. Έτσι, η οικονομική μόχλευση της Κίνας έναντι της Βόρειας Κορέας έχει εξαφανιστεί. Και μαζί της, η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων ως καταναγκαστικό εργαλείο.
Ανάγκη για μια πιο τολμηρή κίνηση
Μερικοί σύμβουλοι του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Kurt Campbell [20], έκαναν έκκληση για μια πιο τολμηρή προσέγγιση. Μια πιθανότητα για την Ουάσινγκτον είναι να στρέψει την εστίασή της από την αποπυρηνικοποίηση στον έλεγχο των όπλων.
Υπό αυτό το σενάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποδέχονταν την Βόρεια Κορέα ως de facto πυρηνικό κράτος. Την ίδια ώρα, θα λάμβαναν μέτρα για την ενίσχυση της αποτροπής εναντίον του. Όπως η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τους συμμάχους στην περιοχή.
Κίνηση ματ από τον Μπάιντεν
Η Κίνα θα το έβρισκε δυσκολότερο από όσο πριν να απονομιμοποιήσει την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Και θα μπορούσε να υποχρεωθεί να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να προκαλέσει την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Ακόμη και με κόστος την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος.
Η νέα προσέγγιση του Μπάιντεν στην Βόρεια Κορέα πρέπει να αναγκάσει την Κίνα σε δύο επιλογές. Να στραφεί, είτε προς την πλήρη συνεργασία, είτε στην προφανή παρεμπόδιση. Ανάλογα με την πορεία της Κίνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν στην συνέχεια να αποφασίσουν εάν θα συμπεριλάβουν το Πεκίνο. Ή αν θα το αποκόψουν από τις πολιτικές προσπάθειές τους στην Βόρεια Κορέα. Είναι ξεκάθαρο ότι η διεξαγωγή business as usual με το Πεκίνο βλάπτει τους στόχους των ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από το Foreign Affairs