20 C
Athens
Friday, April 25, 2025

ΗΠΑ Μέση Ανατολή: Η στρατηγική Μπάιντεν για το ζήτημα

Must read

Σε γενικές γραμμές, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ αργά ή γρήγορα αποφασίζουν την στρατηγική τους για την Μέση Ανατολή. Έτσι και ο Μπάιντεν οφείλει σύντομα να αποφασίσει αν τελικά οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την περιοχή.

Μέχρι τώρα, οι δύο τελευταίοι Αμερικανοί πρόεδροι πίστευαν ότι συμμετείχαν πολύ στη Μέση Ανατολή, αλλά η Μέση Ανατολή αρνήθηκε να τους αφήσει να φύγουν. Από την μία, ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να στραφεί προς την Ασία, αλλά η Αραβική Άνοιξη, ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, το Ισλαμικό Κράτος και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνέχισαν να τον τραβούν πίσω. Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στον πόλεμο με το Ιράν στέλνοντας 14.000 στρατεύματα στην περιοχή. Τώρα, ακόμη περισσότερο από τους προκατόχους του, ο Πρόεδρος Joe Biden σηματοδοτεί την πρόθεση να υποβαθμίσει τη Μέση Ανατολή μεταξύ των προτεραιοτήτων της ΗΠΑ.

ΗΠΑ Μέση Ανατολή

Οι προεκλογικές υποσχέσεις

Χρειάστηκε πολύς χρόνος για το πρώτο τηλεφώνημα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο κ. Μπάιντεν έκανε τελικά την κλήση στις 17 Φεβρουαρίου, σχεδόν ένα μήνα μετά τη ορκωμοσία του. Περίμενε άλλη μια εβδομάδα να καλέσει τον Βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας.

Ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας να κάνει τη Σαουδική Αραβία «την παρία που είναι», απογοήτευσε πολλούς από τους υποστηρικτές του επειδή δεν τιμωρούσε τον πρίγκιπα. Αλλά δεν θέλει να καταστρέψει περαιτέρω τη Μέση Ανατολή απειλώντας τις μακροχρόνιες συμμαχίες της Αμερικής. Αντ ‘αυτού, θέλει οι σύμμαχοι να μάθουν να περιμένουν μια νέα απόσπαση από τους Αμερικανούς.

Η θέση Μπάιντεν για την Σαουδική Αραβία

Ο κ. Μπάιντεν έχει παγώσει μια αποστολή επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία και διέταξε επίσης επανεξέταση των πωλήσεων όπλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχει δείξει λίγο ενδιαφέρον να κυνηγήσει την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Μία υπόθεση που έχουν επιδιώξει πέντε προκάτοχοι του. Ο υπουργός Άμυνας του, Lloyd Austin, ξεκίνησε μια ανασκόπηση των αμερικανικών εγκαταστάσεων που αναμένεται να εξετάσουν τη μετάβαση από τον Κόλπο.

Αυτή η άποψη υποστηρίζει ότι τα βασικά συμφέροντα της Αμερικής στην περιοχή – προστασία του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και του κράτους του Ισραήλ – μειώνονται ως ανησυχίες. Η Αμερική εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Παρόλα αυτά, εισάγει περισσότερο πετρέλαιο από το Μεξικό παρά από τη Σαουδική Αραβία. Το Ισραήλ, η μόνη πυρηνική δύναμη στην περιοχή, δεν απειλεί κανένα. Επιπλέον, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πιο έντονη τώρα λόγω μιας ισραηλινοαραβικής διαίρεσης από μια σουνιτική-σιιτική, με το Ισραήλ να παρατάσσεται δίπλα σε σουνιτικά αραβικά κράτη.

ΗΠΑ οικονομία

Το εμπόδιο για την αποχώρηση των ΗΠΑ

Ένα είναι το γνωστό εμπόδιο που εμποδίζει την έξοδο: το Ιράν. Μεταξύ των πρώτων εντολών του κ. Μπάιντε είναι να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η συμφωνία για τον περιορισμό του προγράμματος του Ιράν, του κοινού συνολικού σχεδίου δράσης, ήταν από τα πιο υπερήφανα επιτεύγματα εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε τη συμφωνία «φρικτή και γελοία» και το 2018 αποχώρησε από αυτήν, επαναφέροντας κυρώσεις που είχαν απορριφθεί ή παραιτηθεί. Συνέχισε να επιβάλλει περαιτέρω κυρώσεις, σε αυτό που ονόμασε εκστρατεία μέγιστης πίεσης.

Ακόμα και όταν το νόμισμα του Ιράν κατέρρευσε και ξέσπασε ο covid-19, η χώρα απάντησε με «μέγιστη αντίσταση». Άρχισε να εμπλουτίζει περισσότερο ουράνιο και μεγαλύτερη καθαρότητα, από ό, τι επιτρέπει η συμφωνία. Επίσης, παραβίασε τους συμφωνημένους όρους. Σήμερα το Ιράν πλησιάζει περισσότερο από ποτέ είναι σε θέση να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα. Και αυτό εν μέρει λόγω της απόσυρσης της συμφωνίας από την πλευρά του κ. Τραμπ.

Οι προσπάθειες Μπάιντεν με Ιράν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις μαζί με τους ίδιους συμμάχους. Όμως, στα τέλη Φεβρουαρίου, το Ιράν απέρριψε την ιδέα των πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλιών με τους Αμερικανούς, εκτός εάν δεσμευτούν εκ των προτέρων για την άρση ορισμένων κυρώσεων. Αξιωματούχοι της διοίκησης λένε ότι το Ιράν πρέπει να συμμορφωθεί με τη συμφωνία προτού απαλλάξει τυχόν κυρώσεις.

Κάθε πλευρά πιστεύει ότι η άλλη θέλει να αποκαταστήσει τη συμφωνία και οι δύο κάνουν ελιγμούς για να ανακαλύψουν ποιος την θέλει περισσότερο. Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν τον Ιούνιο ενδέχεται να δημιουργήσουν μεγάλη καθυστέρηση, καθώς τουλάχιστον μέχρι την εγκατάσταση μιας νέας κυβέρνησης, θα διακοπούν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό υποστηρίζει μια πολυάσχολη περίοδο διπλωματίας την άνοιξη.

ΗΠΑ Μέση Ανατολή

ΗΠΑ Μέση Ανατολή: Τα μέτρα για επιστροφή στη συνθήκη με το Ιράν

Για να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία θα πρέπει να υπάρξουν τα ακόλουθα μέτρα. Σε αυτά περιλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να υποστηρίξει ένα επείγον δάνειο που ζήτησε το Ιράν για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Αυτό ακολουθείται από ένα χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων για το Ιράν προκειμένου να αντιστρέψει τις παραβιάσεις της συμφωνίας. Η Αμερική θα παρέχει κάποια ανακούφιση από τις κυρώσεις κάθε φορά που το Ιράν διορθώνει μία παράβαση, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει δύο έως τρεις μήνες.

Ο κ. Μπάιντεν διόρισε έναν απεσταλμένο για να πιέσει για ειρήνη στην Υεμένη, και υπάρχουν ενδείξεις προόδου, τουλάχιστον μεταξύ των εξωτερικών δυνάμεων. Ωστόσο, οι ίδιοι οι μαχητές δεν έχουν δείξει ακόμη μεγάλο ενδιαφέρον να σταματήσουν τις μάχες.

Η πρόταση Μπάιντεν για Μέση Ανατολή

Ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης των διαφορών των περιφερειακών δυνάμεων μαζί με την πυρηνική διπλωματία, θα επέτρεπε στην Αμερική να αρχίσει να αποσύρεται. Από ότι φαίνεται οι περιφερειακές οργανώσεις φαίνονται διατεθειμένες. Η UE τον περασμένο χρόνο εξομάλυνε τις σχέσεις με το Ισραήλ και τον περασμένο μήνα έβαλε ένα διαστημικό σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Άρη, ενώ η Αίγυπτος, που ασχολήθηκε με τα οικονομικά της δεινά, εξαφανίστηκε από τον ιστορικό ηγετικό της ρόλο.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν διατηρούν ισχυρά συμφέροντα για τη διατήρηση της εχθρότητας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Ο κ. Μπάιντεν θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή από ότι θα ήθελε γειτονιά αν η Αμερική έχει οποιαδήποτε ελπίδα, όσο λεπτή, κάποια μέρα να πληρώσει λιγότερο. Διαφορετικά, θα πρέπει να αγκαλιάσει το ρόλο του αδίστακτου ρεαλιστή και να φύγει.

Ήδη έχει αρχίσει η επανάληψη ενός γνώριμου μοτίβου. Την περασμένη εβδομάδα η Αμερική έστειλε f-15 στην ανατολική Συρία για τον βομβαρδισμό εγκαταστάσεων που συνδέονται με το Ιράν. Η κίνηση αυτή έγινε ως απάντηση σε ρουκέτες από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον Αμερικανών στο Ιράκ. Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι σκόπευε να προειδοποιήσει το Ιράν να «προσέξει».

Με πληροφορίες από τον Economist

ΗΠΑ οικονομία

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article