15.9 C
Athens
Saturday, April 20, 2024

Ντόναλντ Τραμπ ΗΠΑ: Αθώος ο πρώην πρόεδρος

Must read

Ντόναλντ Τραμπ ΗΠΑ: Η δίκη στην Γερουσία για την καθαίρεση του πρώην προέδρου (πρώτη φορά πρόεδρος αντιμετωπίζει κατηγορίες μετά την λήξη της θητείας του) ήταν ένα αρκετά καλός ελιγμός των Δημοκρατικών για να εξασφαλίσουν πως ο πρώην πρόεδρος δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2024. Τελικά όμως ο Ντόναλντ Τραμπ αθωώθηκε για άλλη μία φορά. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην πρόεδρος αντιμετώπιζε την κατηγορία της υποκίνησης της βίαιης επίθεσης στο Καπιτώλιο.

Η ετυμηγορία, με ψηφοφορία 57-43, συμπεριλαμβανομένων επτά Ρεπουμπλικάνων, ήταν 10 έδρες μικρότερη από τις 67 που απαιτούνται για καταδίκη. Και οι 50 δημοκρατικοί ψήφισαν για να καταδικάσουν τον κ. Τραμπ. Οι επτά Ρεπουμπλικανικοί γερουσιαστές ήταν: ο Richard Burr της Βόρειας Καρολίνας, η Susan Collins of Maine, η Lisa Murkowski της Αλάσκας, ο Ben Sasse της Νεμπράσκα, ο Mitt Romney της Γιούτα, ο Bill Cassidy της Λουιζιάνα και ο Patrick Toomey της Πενσυλβανίας.

Η επόμενη κίνηση των Δημοκρατικών

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ως πρόεδρος, απολάμβανε την προστασία από οποιαδήποτε νομική ευθύνη. Τώρα όμως ως ιδιώτης πολίτης μπορεί να τεθεί υπό την βάσανο πολλών δικών. Άλλωστε ακόμα και οι Ρεπουμπλικάνοι που ψήφισαν το Σάββατο τονίζουν ότι πλέον ο πρώην πρόεδρος μπορεί να οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Η εξέγερση στο Καπιτώλιο, είναι μόνο μία από τις νομικές υποθέσεις που μπορεί να του τύχουν. Αντιμετωπίζει επίσης τη νομική έκθεση στη Γεωργία, λόγω της φερόμενης εκστρατείας πίεσης προς τους κρατικούς εκλογικούς αξιωματούχους και στο Μανχάταν για τις καταβολές χρημάτων και τις επιχειρηματικές προσφορές.

Ντόναλντ Τραμπ ΗΠΑ: Το νομικό έρεισμα για το Καπιτώλιο

Οι Δημοκρατικοί στάθηκαν περισσότερο στο αν ο Τραμπ ή κάποιος από τους ομιλητές στο ράλι κοντά στον Λευκό Οίκο που προηγήθηκε της επίθεσης στο Καπιτώλιο υποκίνησε τα επεισόδια μέσω του λόγου του. Και αν οι ίδιοι ήξεραν ότι τα λόγια τους θα είχαν αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Τραμπ προέτρεψε το πλήθος στις 6 Ιανουαρίου να διαδηλώσει στο Καπιτώλιο. Ο Τραμπ μάλιστα υποσχέθηκε να πάει με τους υποστηρικτές του, αν και δεν το έκανε τελικά.

Η επόμενη κίνηση του Τραμπ

Τώρα που αθωώθηκε και στη δεύτερη δίκη ενώπιον της Γερουσίας, ο Τραμπ προετοιμάζεται για τις δράσεις του μετά την προεδρία. Αισθάνεται ενθουσιασμένος από την έκβαση της δίκης, και αναζητά τρόπους για να επαναβεβαιώσει τη δύναμή του.

Όμως, αφού αποκλείστηκε από το Twitter, ο πρώην πρόεδρος στερείται της ισχύος που του προσέφεραν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τροφοδότησαν την πολιτική του άνοδο. Και έρχεται αντιμέτωπος με ένα Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που είναι βαθιά διχασμένο για την κληρονομιά των τελευταίων ημερών στο γραφείο του.

Σίγουρα ακούγονται πολλά σενάρια για την επόμενη κίνηση του. Ένα από τα σενάρια είναι να θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2024, πράγμα που οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν λανθασμένα να εμποδίσουν. Ήδη έχει συναντηθεί με πολιτικούς με ισχύ προκειμένου να βοηθήσει τους Ρεπουμπλικάνους να πάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Με πληροφορίες από τον Independent

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article