16.2 C
Athens
Tuesday, March 21, 2023

Κογκρέσο ΗΠΑ: Το χάσμα των Ρεπουμπλικάνων

Must read

Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικανοί αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο χάσμα. Το χάσμα υφίσταται μεταξύ των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μέχρι τώρα έχει εκφραστεί κυρίως από τις αποκλίνουσες στάσεις απέναντι στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Αν και τεχνικά ανήκουν στο ίδιο κόμμα, οι δύο ομάδες δείχνουν να ζουν σε διαφορετικούς πολιτικούς πλανήτες.

Και μεγάλο μέρος της ενδοκομματικής πίεσης περιστρέφεται γύρω από τα επακόλουθα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Το GOP της Γερουσίας βρίσκεται σταθερά πίσω από την προσπάθεια επανεκλογής της Αλάσκας Λίζα Μούρκοφσκι. Η Γερουσιαστής είχε ψηφίση υπέρ της καταδίκης Τραμπ για υποκίνηση εξέγερσης. Όμως, σε ολόκληρο το Καπιτώλιο, οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής απομακρύνονται σε μεγάλο βαθμό από τον Οχάιο Άντονι Γκονζάλες μετά από την ψήφο του κατηγορίας, καθώς ο Τραμπ υποστηρίζει τον πρωταγωνιστή του.

Κογκρέσο ΗΠΑ

Ο παράγοντας Τραμπ

Σε αυτό το χάσμα μεγάλο παράγοντα παίζει και ο Τραμπ. Παρόλα αυτά η διαίρεση μεταξύ των Γερουσιαστών και των Βουλευτών είναι βαθύτερη. Με την μεν Εθνική Ρεπουμπλικανική Γερουσιαστική Επιτροπή να υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τους κατόχους των αξιωμάτων, ενώ η Εθνική Δημοκρατική Κογκρέσου να μην εμπλέκεται στα primaries. Ωστόσο, ο παράγοντας Τραμπ έχει μεγεθύνει αυτήν τη διαφωνία σχετικά με το αν θα υπερασπιστεί τους αυτούς που κατέχουν τα αξιώματα. Την ίδια ώρα ο πρώην πρόεδρος δεσμεύεται να εκδικηθεί τους Ρεπουμπλικάνους που τον πρόδοσαν.

Η προσέγγιση του Τραμπ έχει αναχθεί σε βασική προτεραιότητα για τους περισσότερους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής. Αντίθετα, οι γερουσιαστές του GOP, αντίθετα, προσπαθούν να χαρτογραφήσουν μια διαφορετική πορεία προς τα εμπρός. Προσπαθούν να χαράξουν μία στρατηγική που να μην “φωτογραφίζει” έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, αλλά στην πολιτική. «Είναι σημαντικό να μην είμαστε κόμμα με βάση την προσωπικότητα», δήλωσε ο Γερουσιαστής Μειονοτήτων Whip John Thune (R-S.D.), Ο οποίος παρότρυνε το κόμμα του να αποχωρήσει από τον Τραμπ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. «Η ανθεκτικότητα ως πολιτικό κόμμα βασίζεται σε ένα σύνολο ιδεών.»

Ο παράγοντας Μπάιντεν

Το αναδυόμενο σχίσμα είναι μεγαλύτερο από τις ολοένα και πιο αποκλίνουσες προσεγγίσεις των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής και της Γερουσίας προς τον πρώην πρόεδρο μετά την ήττα από τον Μπάιντεν. Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής και της Γερουσίας έχουν αποκλίνουσες στάσεις απέναντι στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στις προτεραιότητές του, ακόμη και όταν είναι ενωμένοι.

Ακόμα και πριν τον Μπάιντεν, η διάσπαση στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων είχε κάνει την εμφάνιση της. Περισσότεροι από 100 Ρεπουμπλικανοί της Βουλής υπέγραψαν ένα έντυπο κατά των αποτελεσμάτων του Νοεμβρίου. Από την άλλη στη Γερουσία, κανείς δεν υποστήριξε το έγγραφο αυτό και μόλις οκτώ γερουσιαστές του GOP αμφισβήτησαν την εκλογή Μπάιντεν.

Γερουσία ΗΠΑ

Κογκρέσο ΗΠΑ: Οι κοινές θέσεις

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν βρει τουλάχιστον έναν τομέα όπου μπορούν να συμφωνήσουν μετά την εποχή του Τραμπ. Και αυτός είναι τα φιλελεύθερα στοιχεία της ατζέντας Μπάιντεν. Παρόλα αυτά, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας συναντήθηκαν με τον Μπάιντεν για ενδεχόμενη συνεργασία. Εκτός από το πακέτο ανακούφισης του Covid, οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι ενωμένοι και απέναντι από τους νόμους των Δημοκρατικών για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, τους εκλογικούς νόμους και την αστυνομική μεταρρύθμιση.

Αλλά κάτω από την επιφάνεια αυτής της ενότητας βρίσκεται περισσότερη διαφωνία. Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας είναι ανοιχτοί στη σύναψη συμφωνίας σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής αναμένεται να λάβουν διαφορετική θέση απέναντι στα προνόμια. Ενώ δεν ενδιαφέρονται και ιδιαίτερα για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Με πληροφορίες από το Politico

Κογκρέσο ΗΠΑ

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article