15.4 C
Athens
Wednesday, November 20, 2024

Ψηφιακά νομίσματα: Η νέα μεγάλη αλλαγή στην οικονομία

Must read

Από την πρώτη εμφάνιση των Bitcoin, τα ψηφιακά νομίσματα άρχισαν να εισέρχονται μέσα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, οι ιθύνοντες των μεγαλύτερων τραπεζών δεν είχαν σκεφθεί καν την εκδοχή των ψηφιακών νομισμάτων.

Το Bitcoin όμως έχει αρχίσει να γίνεται εμμονή και σταδιακά έχει καταγράψει μεγάλη άνοδο. Μάλιστα κάποιοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων άρχισαν να το συνιστούν για κάθε ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο. Πολλοί ψηφιακοί έμποροι έχουν γίνει δύναμη στην Wall Street. Το Paypal έχει αποκτήσει 392 εκατ. Χρήστες, ένα σημάδι ότι η Αμερική πλησιάζει τους γίγαντες των ψηφιακών πληρωμών της Κίνας.

Η ιδέα των κυβερνητικών ψηφιακών νομισμάτων

Η άνοδος των υπόλοιπων ψηφιακών νομισμάτων αρχίζει να βάζει σε σκέψεις τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι σκέφτονται την δημιουργία κυβερνητικών ψηφιακών νομισμάτων. Αυτά τα νομίσματα θα μπορούν οι πολίτες να τα καταθέτουν στις κεντρικές τράπεζες.

Τα λεγόμενα govcoins αποτελούν μία νέα «ενσάρκωση» του χρήματος. Υπόσχονται να κάνουν τη χρηματοδότηση καλύτερη, αλλά και να μετατοπίσουν την εξουσία από τα άτομα στο κράτος, αλλάζοντας τον τρόπο κατανομής των κεφαλαίων και επηρεάζοντας την γεωπολιτική.

Ο εκσυγχρονισμός των τραπεζών και η παγίδα των κρυπτονομισμάτων

Πριν από μία δεκαετία, ανάμεσα στα συντρίμμια της Lehman Brothers, ο Paul Volcker, πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, είχε αναφέρει πως η τελευταία χρήσιμη καινοτομία των τραπεζών ήταν τα ΑΤΜ. Από την κρίση και μετά, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να εκσυγχρονίζονται.

Τα ψηφιακά νομίσματα της κυβέρνησης ή της κεντρικής τράπεζας είναι το επόμενο βήμα, αλλά έχουν και μία παγίδα, καθώς πρόκειται να συγκεντρώνουν την εξουσία στο κράτος αντί να την διαδίδουν μέσω δικτύων ή να την δίνουν στα ιδιωτικά μονοπώλια. Η ιδέα είναι απλή. Αντί να κρατάτε λογαριασμό σε μία τράπεζα λιανικής, θα τα βάζετε σε μία κεντρική τράπεζα μέσω μίας πλατφόρμας που μοιάζει με το Alipay ή το Venmo.

Η αλλαγή του χαρακτήρα των κεντρικών τραπεζών

Με την εμφάνιση των κυβερνητικών ψηφιακών νομισμάτων οι κεντρικές τράπεζες θα μετατραπούν από τους αριστοκράτες των χρηματοοικονομικών στους εργάτες της. Αυτό ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάνω από 50 νομισματικές αρχές εξερευνούν τα ψηφιακά νομίσματα.

Οι Μπαχάμες ήδη έχουν εκδώσει ψηφιακό χρήμα. Η Κίνα παρουσίασε το e-yuan σε περισσότερα από 500.000 άτομα. Η ΕΕ θέλει ένα εικονικό ευρώ έως το 2025, η Βρετανία ήδη το μελετά και η Αμερική δημιουργεί ήδη ένα ηλεκτρονικό δολάριο.

Οι φόβοι

Ένας μεγάλος φόβος για τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες είναι ο φόβος της απώλειας ελέγχου. Σήμερα, οι κεντρικές τράπεζες αξιοποιούν το τραπεζικό σύστημα για να ενισχύσουν τη νομισματική πολιτική.

Εάν οι πληρωμές, οι καταθέσεις και τα δάνεια μεταναστεύσουν από τράπεζες σε ιδιωτικές πλατφόρμες, οι κεντρικές τράπεζες θα αγωνιστούν να διαχειριστούν τον οικονομικό κύκλο και να εισάγουν κεφάλαια στο σύστημα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Τα μη εποπτευόμενα ιδιωτικά δίκτυα θα μπορούσαν να γίνουν μια άγρια ​​Δύση απάτης και παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής.

Ένας άλλος φόβος είναι η υπόσχεση ενός καλύτερου χρηματοοικονομικού συστήματος. Στην ιδανική περίπτωση, το χρήμα παρέχει ένα αξιόπιστο απόθεμα αξίας, μια σταθερή μονάδα λογαριασμού και ένα αποτελεσματικό μέσο πληρωμής.

Τα σημερινά χρήματα παρέχουν μία διαφορετική ασφάλεια. Οι μη ασφαλισμένοι καταθέτες μπορεί να υποφέρουν εάν οι τράπεζες αποτύχουν, το bitcoin δεν είναι ευρέως αποδεκτό και οι πιστωτικές κάρτες είναι ακριβές. Τα κυβερνητικά ηλεκτρονικά νομίσματα θα έχουν υψηλή βαθμολογία, δεδομένου ότι είναι εγγυημένα από το κράτος και χρησιμοποιούν έναν φτηνό, κεντρικό κόμβο πληρωμών.

Bitcoin άνοδος

Τα πλεονεκτήματα της αλλαγής

Μόλις ανέβει, τα govcoins θα μπορούσαν να γίνουν πανοπτικά για να ελέγχει το κράτος τους πολίτες: σκεφτείτε στιγμιαία ηλεκτρονικά πρόστιμα για κακή συμπεριφορά. Θα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν τη γεωπολιτική, παρέχοντας έναν αγωγό για διασυνοριακές πληρωμές και εναλλακτικές λύσεις έναντι του δολαρίου, του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και ενός άξονα αμερικανικής επιρροής.

Η βασιλεία του greenback βασίζεται εν μέρει στις ανοιχτές κεφαλαιαγορές της Αμερικής και στα δικαιώματα ιδιοκτησίας, τα οποία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί η Κίνα. Αλλά βασίζεται επίσης σε παλιά συστήματα πληρωμών, συμβάσεις τιμολόγησης και αδράνεια – καθιστώντας το ώριμο για αναστάτωση. Οι μικρές χώρες φοβούνται ότι, αντί να χρησιμοποιούν τοπικά χρήματα, οι άνθρωποι ενδέχεται να στραφούν σε ξένα ηλεκτρονικά νομίσματα.

Οι νέες προκλήσεις

Ένα τόσο μεγάλο φάσμα ευκαιριών και κινδύνων είναι τρομακτικό. Αποκαλύπτει ότι οι αυτοκράτες της Κίνας, οι οποίοι εκτιμούν τον έλεγχο πάνω απ ‘όλα, περιορίζουν το μέγεθος του e-yuan και περιορίζονται σε ιδιωτικές πλατφόρμες όπως το Ant. Οι ανοιχτές κοινωνίες θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν προσεκτικά, ας πούμε, ανοίγοντας λογαριασμούς ψηφιακού νομίσματος.

Οι κυβερνήσεις και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες πρέπει να προετοιμαστούν για μια μακροπρόθεσμη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των χρημάτων. Τόσο σημαντική, όσο το άλμα στα μεταλλικά νομίσματα ή τις κάρτες πληρωμής. Αυτό σημαίνει ενίσχυση των νόμων περί απορρήτου, μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας των κεντρικών τραπεζών. Αλλά και προετοιμασία των λιανικών τραπεζών για έναν πιο περιφερειακό ρόλο. Τα κρατικά ψηφιακά νομίσματα είναι το επόμενο μεγάλο πείραμα στη χρηματοδότηση, και υπόσχονται να είναι πολύ πιο συνετά, από το ΑΤΜ.

Ψηφιακά νομίσματα

Το άρθρο αποδόθηκε στα ελληνικά από το Economist

Related Posts

 

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article