12.8 C
Athens
Tuesday, November 19, 2024

Πανδημία οικονομία: Ο Covid 19 και ο καπιταλισμός

Must read

Η πανδημία πέρα από τις υγειονομικές συνέπειες έχει προκαλέσει και μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία. Το πλήγμα αυτό υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει πολύ γρήγορα αποπληθωρισμό. Όμως δεν έχει ερευνηθεί κατά πόσο θα βλάψει ή θα βοηθήσει τον καπιταλισμό. Σε ότι αφορά τον καπιταλισμό, η οικονομική ύφεση έχει την δυνατότητα να ξεχωρίζει τις επιχειρήσεις. Οι αδύναμες επιχειρήσεις συρρικνώνονται ή αποτυγχάνουν και οι ισχυρότερες επεκτείνονται.

Αλλά το 2020 η διαδικασία δημιουργικής καταστροφής δεν πραγματοποιήθηκε με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Επειδή η ύφεση ήταν το αποτέλεσμα μιας υγειονομικής κρίσης όλα έγιναν διαφορετικά. Εν τω μεταξύ, τεράστια κρατικά κεφάλαια στήριξαν εταιρείες σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας το μέγεθος της εταιρικής σφαγής. Το 2021 το πλήγμα θα γίνει σαφέστερο καθώς το ερέθισμα μειώνεται και περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν. Οι υγιείς επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις επενδύσεις, λαμβάνοντας ένα διαρκές πλεονέκτημα.

πανδημία οικονομία

Οι αλλαγές στις αγορές

Τυχόν μειώσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας είναι σπάνιες και γρήγορες. Σε γενικές γραμμές, η ύφεση έχει βαθύ αντίκτυπο στη δομή των επιχειρήσεων. δεδομένου ότι ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος η Αμερική βρισκόταν σε ύφεση μόνο το 14% του χρόνου. Αλλά έχουν βαθύ αντίκτυπο στη δομή των επιχειρήσεων. Κατά τις προηγούμενες τρεις υφέσεις, οι τιμές μετοχών των αμερικανικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 6% κατά μέσο όρο, ενώ άλλες μειώθηκαν κατά 44%.

Οι προοπτικές της Silicon Valley έχουν αυξηθεί καθώς οι χρήστες έχουν στραφεί σε ψηφιακές υπηρεσίες. Η China Inc κατέγραψε ακόμα ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Η εγχώρια οικονομία της έχει ξεπεράσει τις περισσότερες άλλες χώρες. Ακόμα, το κύμα των αρχικών δημόσιων προσφορών, έχει αναδείξει τη δύναμη και το βάθος των κινεζικών εταιρειών. Το μερίδιό τους στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αξία αυξήθηκε στο 17%, από 15% πριν από την πανδημία και 13% πριν από μια δεκαετία.

Νικητές και ηττημένοι

Μερικές ιστορίες επιτυχίας ήταν πιο απροσδόκητες. Η οικογένεια Poonawalla στην Ινδία, έχει δει την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 62% στα 14 δισ. Δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Από την άλλη, η Maersk, βιομηχανία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καταγράφει κέρδη και για το 2020 παρά την ύφεση του εμπορίου. Η SoftBank, ένας ιαπωνικός όμιλος τεχνολογίας, μετέτρεψε μια κρίση σε ευκαιρία ανακοινώνοντας πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού, που θεωρούνται από καιρό ως νεκρά χρήματα, έχουν επιστρέψει στη μόδα. Κυρίως επειδή ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι το τεράστιο κίνητρο της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε μια περίοδο πληθωρισμού στον οποίο ο χρυσός θα διατηρήσει την αξία του.

Τι γίνεται με τους ηττημένους; Κάποιες από τις επιχειρήσεις, η πανδημία τις επηρέασε περισσότερο. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 πάνω από το 40% των κορυφαίων 3.000 εισηγμένων εταιρειών της Αμερικής σημείωσαν απώλειες. Ιδιαίτερα αν το συγκρίνει κανείς με τα αποτελέσματα της κρίσης του 2009.

πανδημία οικονομία

Τι μέλλει γενέσθαι;

Το 2021 αυτή η εξωπραγματική συνταγή διατήρησης των επιχειρήσεων δεν θα κρατήσει για πολύ. Οι κυβερνήσεις θα μειώσουν τη βοήθεια και θα απομακρυνθούν από τη συντήρηση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Το χάσμα μεταξύ των εταιρειών θα διευρυνθεί επίσης επειδή οι ισχυρότερες θα διατηρήσουν τις επενδύσεις, καθώς άλλες θα μειώσουν.

Μέχρι τα μέσα του 2020, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες στις δέκα μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες ήταν ακόμη 3% υψηλότερες από ότι ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά είχαν μειωθεί κατά 82% στις μικρότερες 1.000 εταιρείες. Οι εταιρικοί νικητές από την πτώση του 2020-21 θα τείνουν να είναι μεγάλες εταιρείες που επωφελούνται από την τεχνολογική αναστάτωση και έχουν έκθεση σε οικονομίες με καλύτερη απόδοση, ιδίως στην Ασία και την Αμερική.

Η επιστροφή στην κανονικότητα

Ωστόσο, όλες οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο περιβάλλον μετά την πανδημία καθώς οι κανόνες του παιχνιδιού μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνίας αναδιατυπώνονται. Οι επιχειρήσεις θα πιέζονται να δώσουν λιγότερη προσοχή στους μετόχους και περισσότερη στους εργαζόμενους. Ο ρυθμός των παγκόσμιων εξαγορών σχεδόν μειώθηκε κατά το ήμισυ στα μέσα του 2020 και δεν θα ανακάμψει πλήρως ακόμη και όταν τα κέρδη ανακάμψουν.

Η στασιμότητα της παγκοσμιοποίησης σημαίνει ότι οι περισσότερες πολυεθνικές θα πρέπει να λειτουργούν ως ομοσπονδίες εθνικών επιχειρήσεων και δεν θα είναι σε θέση να αποκομίσουν τα πλήρη οφέλη απόδοσης από τη λειτουργία ως ενιαίου παγκόσμιου ολοκληρωμένου οργανισμού. Και καθώς το μέγεθος της κυβέρνησης επεκτείνεται παντού, τα επίπεδα ρύθμισης και οι φόροι θα αυξηθούν αναπόφευκτα. Για τις κορυφαίες 3.000 παγκόσμιες εταιρείες, ο μέσος πραγματικός φορολογικός συντελεστής που καταβλήθηκε μειώθηκε από 33% πριν από δύο δεκαετίες σε μόλις 22% τώρα. Στο τέλος αυτής της ύφεσης, ο κόσμος των επιχειρήσεων θα έχει αναταραχθεί – και το ίδιο θα ισχύσει και για τους κανόνες του καπιταλισμού.

Με πληροφορίες από τον Economist

πανδημία οικονομία

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article