Η τεχνολογία στην Ευρώπη ιδιαίτερα μετά την πανδημία βρίσκεται σε κατάσταση ραγδαίας εξέλιξης, ενώ ήδη έχει εμπλακεί και η πολιτική. Ιδιαίτερα μετά την εμπλοκή των πολιτικών τα πράγματα έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικά. Από τώρα και στο εξής, κάθε χώρα ή ομάδα χωρών πρέπει να αναρωτηθεί εάν παράγει τις τεχνολογίες που χρειάζεται ή αν έχει μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε αυτές. Μια χώρα που δεν απαντά είναι ευάλωτη σε τεχνολογικό εξαναγκασμό που δεν είναι λιγότερο σοβαρός από τον στρατιωτικό εξαναγκασμό.
Η πανδημία COVID-19, για παράδειγμα, αποκάλυψε την εξάρτηση της Δύσης από την Κίνα για προμήθεια μασκών προσώπου και ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό. Και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όπλισε την αμερικανική τεχνολογία και συστήματα πληρωμών σε μια προσπάθεια να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα. Η τεχνολογική κυριαρχία – ή η έλλειψη αυτής – γίνεται γρήγορα ένα κεντρικό στρατηγικό ζήτημα, κυρίως για την Ευρώπη.
Η περίπτωση της Huawei και η επιμονή Πομπέο
Καμία δημόσια κατακραυγή δεν υπήρξε όταν ο Mike Pompeo, ως αμερικανός ΥΠΕΞ, πρότεινε στον Johnson να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Huawei από το δίκτυο 5G της Βρετανίας. Με το επιχείρημα ότι οι ΗΠΑ θα σταματούσαν να μοιράζονται πληροφορίες με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Pompeo αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν την υποδομή πληρωμών του City of London. Αλλά και ότι όλες οι ηλεκτρονικές μάρκες που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτούν λογισμικό ηλεκτρονικών εργαλείων σχεδιασμού των ΗΠΑ.
Απάντηση στη δημόσια σιωπή στις τακτικές του Pompeo ήρθε παρά την ενδελεχή ανάλυση της GCHQ. Αυτή είναι η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας υψηλής τεχνολογίας. Η υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα της Huawei ήταν ασφαλή για χρήση σε μη κρίσιμα μέρη της υποδομής 5G της χώρας. Ο εξαναγκασμός του Πομπέο δεν ήταν λιγότερο κραυγαλέος από αυτό στο υποθετικό παράδειγμα παραπάνω. Παρόλα αυτά η τεχνολογική δύναμη είναι λιγότερο ορατή στο κοινό από έναν αμερικανικό αεροπλανοφόρο στις εκβολές του Τάμεση.
Τρία βασικά ερωτήματα
Από τώρα και στο εξής, κάθε χώρα ή ομάδα χωρών πρέπει να θέσει στον εαυτό της τρεις ερωτήσεις.
- Παράγουμε τις τεχνολογίες που χρειαζόμαστε;
- Εάν όχι, έχουμε πρόσβαση σε αυτές από διάφορες πηγές;
- Και αν όχι ακόμα, έχουμε εγγυηθεί, χωρίς περιορισμούς, μακροπρόθεσμη (πάνω από πέντε χρόνια) πρόσβαση σε αυτούς από προμηθευτές συνήθως από τις ΗΠΑ ή την Κίνα;
Μια χώρα που δεν απαντά και στα τρία ερωτήματα είναι ευάλωτη στον τεχνολογικό εξαναγκασμό που δεν είναι λιγότερο σοβαρός από τον στρατιωτικό εξαναγκασμό.
Τεχνολογία Ευρώπη: Το Ηνωμένο Βασίλειο
Διαθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο όλες τις κρίσιμες τεχνολογίες που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά η οικονομία και η κυβέρνησή του; Για να πάρουμε μόνο 5G, συστήματα πληρωμών και ημιαγωγούς ως παραδείγματα, η απάντηση είναι σαφώς όχι.
Ούτε είναι πιθανό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ενεργώντας μόνο του, μπορεί να εξασφαλίσει εγγυημένη, χωρίς περιορισμούς, μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες. Δεδομένου ότι το αποτέλεσμα των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων καθορίζεται από το σχετικό ύψος των συμμετεχόντων. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύει περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 2% του παγκόσμιου ΑΕγχΠ (σε όρους αγοραστικής δύναμης-ισοτιμίας), και δεν έχει σχεδόν καθολικά κυρίαρχες τεχνολογίες.
Τεχνολογία Ευρώπη: Οι πολιτικές της ΕΕ και η Κίνα
Παρά το Brexit, επομένως, η μόνη λογική επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου για την επίτευξη τεχνολογικής κυριαρχίας είναι η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ κατανοεί τις πραγματικές απειλές για την κυριαρχία στον υπερ-τεχνολογικό 21ο αιώνα και αναπτύσσει πολιτικές για την προστασία της.
Συγκεκριμένα, η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι κινδυνεύει να γίνει παράπλευρη ζημιά στον τρέχοντα εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Η επιθετική υπέρβαση του Trump στη χρήση της κυριαρχίας των ημιαγωγών της Αμερικής για την ανατροπή της Huawei χρησίμευσε ως στιγμή αφύπνισης για την κινεζική κυβέρνηση. Την ώθησε να ξεκινήσει μια μαζική κρατική χρηματοδότηση από εθνική προσπάθεια να κάνει τη χώρα ανεξάρτητη στην παραγωγή ημιαγωγών.
Η Κίνα αναπτύσσει τον αριθμό των πολύ εκπαιδευμένων μηχανικών. Δεν υπάρχει δε καμία αμφιβολία πως η Κίνα σε λίγο δεν θα εξαρτάται από τις ΗΠΑ για εκπαίδευση του προσωπικού. Εάν η Κίνα έρθει να κυριαρχήσει στην παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών, όπως μπορεί να κάνει, η σχέση μπορεί να αντιστραφεί – η μάχη κέρδισε, ο πόλεμος χάθηκε.
Τεχνολογία Ευρώπη: Η σημασία της τεχνολογικής κυριαρχίας
Η τεχνολογική κυριαρχία είναι ένα ιδιαίτερα εμφανές ζήτημα σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. H κυβέρνηση πρέπει σύντομα να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει την προγραμματισμένη εξαγορά του σχεδιαστή τσιπ. Η αγορά της Nvidia από την εταιρεία αυτή θα δημιουργήσει ένα ακόμη τεράστιο μονοπώλιο τεχνολογίας των ΗΠΑ. Αυτή τη φορά στον τομέα των φορητών υπολογιστών. Θα ενίσχυε επίσης πάντοτε τις δυνάμεις εξαναγκασμού των ΗΠΑ έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά και θα στερούσε τη Βρετανία από ένα πολύτιμο διαπραγματευτικό τσιπ στον αγώνα για την κυριαρχία της τεχνολογίας.
Μία λύση θα ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ να δημιουργήσουν μαζί ένα ταμείο τεχνολογικής κυριαρχίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προκειμένου να αντισταθμίσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύουν οι ΗΠΑ για την τεχνολογική κυριαρχία τους. Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει εναλλακτικές λύσεις έναντι των μονοπωλίων παραγωγής κινεζικής τεχνολογίας. Αλλά και των μονοπωλίων IP, ψηφιακών και πληρωμών που βασίζονται στις ΗΠΑ.
Η μόνη σταθερή και δίκαιη λύση είναι η εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας για τη δημιουργία ανεξάρτητων κυριαρχιών. Η επίτευξη αυτού θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε μια νέα παγκόσμια τάξη.
Το άρθρο του Herman Hauser δημοσιεύτηκε στο Project Syndicate