15.4 C
Athens
Wednesday, November 20, 2024

Πρίγκιπας Φίλιππος: Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 99 ετών

Must read

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο Πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από την ζωή. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος είχε υποβληθεί την Τετάρτη 3/3 σε επέμβαση καρδιάς, για να ‘διορθώσει’ προϋπάρχον πρόβλημα. Ήταν επιτυχημένη. Η ανάγκη της προέκυψε μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, ενώ ήταν στο King Edward VII του Λονδίνου (εισήχθη στις 16/2 γιατί δεν αισθανόταν καλά) και λάμβανε θεραπεία για λοίμωξη.

Μετά τα τεστ (Δευτέρα 1/3) μεταφέρθηκε στο St. Bartholomew που διαθέτει ‘τη μεγαλύτερη εξειδικευμένη καρδιαγγειακή εξυπηρέτηση της Ευρώπης’. Τη μέρα της επέμβασης (τρεις μήνες πριν τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής του) είχε γίνει γνωστό από το παλάτι πως ο Δούκας του Εδιμβούργου θα παραμείνει στο νοσοκομείο για θεραπεία, ξεκούραση και ανάρρωση ‘για αρκετές ημέρες’.

https://twitter.com/TelegraphNews/status/1380477656492310529?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1380477656492310529%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pagenews.gr%2F2021%2F04%2F09%2Fkosmos%2Fpethane-o-prigkipas-filippos%2F

Οι τελευταίες εντολές για την κηδεία του

Η είδηση του βασιλικού θανάτου ανήκει ιστορικά στο BBC. Δεδομένου ότι ήταν σύζυγος της Βασίλισσας και ευγενής η κηδεία του γίνεται δημοσία δαπάνη και η τελετή περιλαμβάνει κανονιοβολισμό από το Βασιλικό Ναυτικό και στρατιωτική πομπή. Ο Φίλιππος ζήτησε να αφαιρεθούν αυτά από τη λίστα, γιατί όπως είχε πει “δεν θέλω όλη τη φασαρία”. Είχε τονίσει ότι αυτό που επιθυμεί είναι να γίνουν όλα διακριτικά και διάλεξε κηδεία στρατιωτικού τύπου, παρουσία της οικογένειας, φίλων και των ηγετών των κρατών της Κοινοπολιτείας.

Ανήμερα του θανάτου θα πνέουν μεσίστια οι σημαίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Φίλιππος απέρριψε τη δημόσια έκθεση της σορού, αλλά δεν κατάφερε να ‘σβήσει’ από τη λίστα το 8μερο πένθος της Βασίλισσας. Στις οκτώ μέρες που θα πενθεί η Βασίλισσα, δεν θα περάσουν νέοι νόμοι και θα παυτούν οι κρατικές υποθέσεις, ως ένδειξη σεβασμού. Με το πέρας του οκταημέρου, η Ελισάβετ θα επιστρέψει στις υποχρεώσεις της, κεκλεισμένων των θυρών. Το πένθος της βασιλικής οικογένειας και του προσωπικού του παλατιού θα διαρκέσει 30 μέρες. Μετά το μήνα η Βασίλισσα θα επιστρέψει στη δημόσια ζωή.

Πρίγκιπας Φίλιππος

Το Παλάτι και η Ντάουνινγκ Στριτ ζητούν να μην υπάρξουν συναθροίσεις

Ήδη, αξιωματούχοι του Παλατιού αλλά και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καλούν τους πολίτες να μην συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους για να αφήσουν λουλούδια έξω από τις βασιλικές κατοικίες, μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου.

«Αν και πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για πολλούς, ζητάμε από τους πολίτες να μην συγκεντρώνονται έξω από τις βασιλικές κατοικίες και να συνεχίσουν να ακολουθούν τις υγειονομικές συστάσεις, ιδιαίτερα να αποφεύγουν να συναντώνται σε μεγάλες ομάδες και να ελαχιστοποιούν τις μετακινήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Στηρίζουμε τον βασιλικό οίκο ζητώντας τα λουλούδια, ως φόρος τιμής (στον εκλιπόντα), να μην τοποθετούνται έξω από τις βασιλικές κατοικίες αυτή τη στιγμή».

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η περιπετειώδης ζωή του Δούκα

Γεννήθηκε (10/6/1921) στην Κέρκυρα, στη βίλα ‘Mon Repos’, όπου είχε εγκατασταθεί η οκταμελής οικογένεια μετά το θάνατο του Βασιλιά Γεωργίου του Α’ (18/3/1913). Ήταν το νεότερο μέλος (και ο μόνος γιος) της οικογένειας του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος και της Πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ. Ο απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ ήταν εγγονός του Πρίγκιπα της Δανίας -που έγινε Βασιλιάς της Ελλάδος.

Η οικογένεια φυγαδεύτηκε, μετά την καταδίκη του πατέρα του Φίλιππου ως εκ των πρωταίτιων της Μικρασιατικής καταστροφής. Πριν τη λήξη της Μικρασιατικής εκστρατείας, είχε φύγει για την Ελλάδα. Έφυγε με στρατιώτες να αποδίδουν σε δικές του εντολές τις καταστροφές τουρκικών χωριών -κάτι που αρνείτο ο ίδιος. Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 1922 και μεταφέρθηκε στην Αθήνα, για έκτακτο στρατοδικείο. Καταδικάστηκε σε θάνατο, ως ένοχος για άρνηση εκτέλεσης διαταγής κατά τις μάχες του Σαγγάριου.

Δεν εκτελέστηκε, κατόπιν μεσολάβησης της βρετανικής κυβερνήσεως. Η ποινή άλλαξε σε ισόβια υπερορία και διαγραφή από το μητρώο των αξιωματικών. Συνοδεία του συμμαθητή του -από τη σχολή Ευελπίδων- Θεόδωρου Πάγκαλου και του Άγγλου Πλοίαρχου Τάλμποτ, πήγε στο Φάληρο και αναχώρησε με το βρετανικό αντιτορπιλικό “Καλυψώ’ για την Κέρκυρα. Αφότου παρέλαβε την οικογένεια του, χάραξαν πορεία για την Ιταλία. Από εκεί για τη Γαλλία, όπου εγκαταστάθηκαν σε προάστιο του Παρισιού. Εκεί έμειναν ως φιλοξενούμενοι της συζύγου του αδελφού του, Πριγκίπισσας Μαρία Βοναπάρτη.

Η -γνωστή για την περιουσία της- Μαρία Βοναπάρτη, ήταν ανιψιά του Ναπολέοντα Α’ της Γαλλίας και εγγονή του Φραγκίσκου Μπλανκ, μεγαλύτερου κατασκευαστή ακινήτων του Μόντε Κάρλο. Ήταν και οπαδός της ψυχανάλυσης και φίλη του Σίγκμουντ Φρόιντ. Έγινε και αυτή που τον έσωσε από τους Ναζί. Πρωτύτερα, σύστησε στον Φρόιντ τη νύφη της, Αλίκη, η οποία άρχισε να διατείνεται πως επικοινωνεί με το Θεό, λίγο καιρό μετά την εγκατάσταση στη Γαλλία.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η σχέση με την “Λίλιμπετ” 

Το καλοκαίρι του 1946 ο Φίλιππος ζήτησε το χέρι της Ελισάβετ από το Βασιλιά. (είχε πει για εκείνον ότι “είναι έξυπνος, έχει καλή αίσθηση του χιούμορ και σκέφτεται σωστά”). Ο πεθερός το έδωσε μεν, αλλά του είπε πως για να γίνει επίσημη η σχέση η πριγκίπισσα θα έπρεπε να ‘κλείσει’ τα 21. (τον Απρίλιο του 1947). Μεσολαβούσε σχεδόν ένας χρόνος. Σε αυτό το διάστημα ο γαμπρός απαρνήθηκε τον ελληνικό βασιλικό τίτλο. Μετά από αύτο πήρε το επίθετο της οικογενείας της μητέρας του (Μάουντμπατεν) και έγινε Βρετανός υπήκοος.

Ο αρραβώνας ανακοινώθηκε στις 10/7 του 1947. Ο γάμος θα γινόταν στις 21/11. Την παραμονή ο Βασιλιάς Γεώργιος απέδωσε στον Φίλιππο βασιλικές τιμές. Έγινε ο Δούκας του Εδιμβούργου και Βαρώνος του Γκρίνουϊτς. Η τελετή μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από το BBC, σε 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Δεν παρέστησαν οι αδελφές του, καθώς δεν επιτρέπονταν οι σχέσεις του Δούκα του Εδιμβούργου με Γερμανούς. Και οι τρεις εν ζωή αδελφές του ήταν ακόμα παντρεμένες με Γερμανούς πρίγκιπες. Απέκτησαν τα δυο πρώτα παιδιά (τον Κάρολο το 1948 και την Άννα το 1950), πριν η Ελισάβετ γίνει βασίλισσα. Είχε ακόμα το επίθετο του συζύγου της και ήταν η Δούκισα του Εδιμβούργου.

Δείτε το βίντεο

Με πληροφορίες από τον Independent

Related Posts

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article