Στόχος της μαφίας στην Ιταλία έχει γίνει το Ταμείο Ανάκαμψης. Από ότι φαίνεται ακόμα και οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν πληγεί από την πανδημία. Η Ιταλική μαφία, όμως, έχει θέσει τα θεμέλια μιας τεράστιας εγκληματικής ανάκαμψης. Ειδικά η πανδημία μπορεί να βοηθήσει πολύ την μαφία στο να κάνει κάτι τέτοιο. Κυρίως γιατί αν κάποιος επιχειρηματίας δεν μπορεί να θρέψει την ίδια του την οικογένεια θα βρει κάποιον μαφιόζο για να αποκτήσει ρευστότητα.
Συγκεκριμένα, πέρσι, κατά τη διάρκεια των πρώτων lockdowns, η μαφία είχε ξεκινήσει να διεισδύει σε εταιρείες με πρόβλημα ρευστότητας. Ο λόγος ήταν ότι ήθελε να αρπάξει μέρος του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης και των 1,8 τρισ ευρώ. Το ποσό αυτό έχει ξεκινήσει ήδη να διαχέεται στις προβληματικές εταιρείες μέσα στο 2021. Η πρώτη τους δε επιλογή ήταν οι περιβαλλοντικές και ψηφιακές επιχειρήσεις.
Το σχέδιο της Κυβέρνησης Ντράγκι
Η νέα κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι σχεδιάζει ένα πλάνο δαπανών για τα 209 δισ. ευρώ που πρόκειται να παραλάβει από την ΕΕ, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση από το τέλος του Β’ ΠΠ. Οι ιταλικές εταιρείες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, καθώς η κυβερνητική βοήθεια κρύβεται πίσω από μεγάλα εμπόδια γραφειοκρατίας.
Οι νέοι κανόνες πρέπει να θεσπιστούν άμεσα βάσει και πιέσεων από τις Βρυξέλλες. Σε γενικές γραμμές, η Κομισιόν πιέζει για γρήγορες διαδικασίες προκειμένου να δει αποτελέσματα σε εύλογο χρόνο».
O τρόπος δράσης της μαφίας
Τα διάφορα εγκληματικά γκρουπ “μυρίστηκαν” χρήμα και άρπαξαν την ευκαιρία μετά τα τοπικά και γενικά lockdowns. Έτειναν “χείρα βοηθείας” προς επιχειρήσεις με πρόβλημα ρευστότητας, με προφανή σκοπό.
Οι μαφιόζοι συνήθως προσπαθούν να αρπάξουν μετοχικό μερίδιο των επιχειρήσεων μέσω τοκογλυφίας ή κρυφών συνεργατών. Το ποσοστό των ύποπτων χρηματοοικονομικών συναλλαγών που ανακάλυψε η Τράπεζα της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 7% πέρυσι, στις 113.000.
Ταμείο Ανάκαμψης Ιταλία: Η λύση στο πρόβλημα της μαφίας
Σίγουρα θα πρέπει να θεσπιστούν νέα μέτρα καταπολέμησης του εγκλήματος και της μαφίας στα κυβερνητικά πρότζεκτ. Μέχρι τώρα, οι έρευνες των νικητών διαγωνισμών γίνονται πριν ξεκινήσει το πρότζεκτ. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να γίνεται η παρακολούθηση συναλλαγών και υπεργολαβιών, αλλά και προμηθευτών κατά τη διάρκεια των πρότζεκτ.
Από την άλλη, μπορεί να υπάρξει και μειονέκτημα σε αυτή τη νέα τακτική. Η Ιταλία, υποφέρει από τεράστια γραφειοκρατία, και είναι πιθανό να μην καταφέρει να αξιοποιήσει τα χρήματα της ΕΕ σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η χώρα είχε χρησιμοποιήσει μόλις το 30,7% των funds μέχρι το τέλος του 2019, σύμφωνα με έρευνα, σε σχέση με το 66,2% της ευρωπαϊκής ηγέτιδος Φινλανδίας.