18.5 C
Athens
Friday, April 19, 2024

Ντράγκι Ιταλία: Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ

Must read

Πριν από λίγο ο Μάριο Ντράγκι, ανακοινώθηκε ότι θα είναι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει γίνει κοινά αποδεκτός για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρόκειται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας και αναλάβει το τιτάνιο έργο της οικονομικής ανάκαμψης της γειτονικής χώρας, που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.

Ήδη οι αγορές αντιδρούν καλά στο ενδεχόμενο μίας Κυβέρνησης Ντράγκι, καθώς το ευρώ ήδη βρίσκεται σε ανοδική τροχιά μετά την είδηση αυτή. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη με τον Μάριο Ντράγκι προκειμένου να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ντράγκι Ιταλία: Ο άνθρωπος των αγορών

Η υποψηφιότητα του κ. Ντράγκι ενθουσιάζει τις αγορές καθώς θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος για να δώσει τέλος στην πολιτική κρίση. Φυσικά δεν είναι οι αγορές που θα αποφασίσουν εάν θα αναλάβει την πρωθυπουργία αλλά η Βουλή και η Γερουσία της χώρας, με κάποια κόμματα να δηλώνουν ότι δεν θα τον υποστηρίξουν.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο, αρνήθηκε σχεδόν άμεσα να υποστηρίξει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κ. Ντράγκι. Ο Βίτο Κρίμι, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, δήλωσε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις με επικεφαλής τους τεχνοκράτες είχαν δημιουργήσει «εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τους Ιταλούς πολίτες». Ωστόσο, πολλοί βουλευτές του Κινήματος ενδέχεται να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Ντράγκι.

Οι προκλήσεις

Εφόσον αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, ο Ντράγκι θα κληθεί να διαχειριστεί ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και να ανοίξει τον δρόμο για την ανάκαμψη της πολύπαθης ιταλικής οικονομίας. Θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσει το έπακρο τις διπλωματικές του ικανότητες προκειμένου να διαχειριστεί ένα πολύπλοκο και σύνθετο πολιτικό σκηνικό.

Το who is who του Super Mario

Διακεκριμένος οικονομολόγος, ο Ντράγκι πιστώνεται τη στήριξη του ευρώ στο απόγειο της κρίσης χρέους το 2012 με την πρακτική του «Ό,τι χρειαστεί για… όσο χρειαστεί».

Ξεκίνησε επίσης το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο στη συνέχεια επεκτάθηκε για να καταστεί βασικό εργαλείο για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το 2019 ο Ντράγκι συμπλήρωσε 8 χρόνια στο τιμόνι της ΕΚΤ, όταν και παρέδωσε τα κλειδιά στην Κριστίν Λαγκάρντ και έκτοτε υπάρχει μία ισχυρή φημολογία για πιθανή εμπλοκή του στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας

Το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση, ενώ και το Χρηματιστήριο του Μιλάνο κινήθηκε ανοδικά. Επιπλέον, αυτή η εξέλιξη γαίνεται να αποτελεί το «τέλος» για την πολιτική καριέρα του μέχρι σήμερα πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει δικό του πολιτικό κόμμα, μπορεί να αποφασίσει να δημιουργήσει μια νέα ομάδα, δεδομένου του υψηλού ποσοστού που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις.

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article