23.3 C
Athens
Monday, April 29, 2024

Μέρκελ: Το πανκ τραγούδι για την τελετή αποχαιρετισμού

Must read

Η Άνγκελα Μέρκελ μετά από 12 χρόνια στην Καγκελαρία αποχωρεί από την πολιτική. Για άλλη μία φορά όμως επέλεξε να εκπλήξει τους πολίτες. Μία από τις πιο ισχυρές και απρόβλεπτες πολιτικούς επέλεξε για την τελετή αποχώρησης της ένα πανκ ροκ τραγούδι.

Πιο συγκεκριμένα, η Μέρκελ στις 2 Δεκεμβρίου θα τιμηθεί, καθώς ο Όλαφ Σολτς ετοιμάζεται να ορκιστεί Καγκελάριος. Φυσικά λόγω του κορωνοϊού και της περιβόητης μετάλλαξης Όμικρον, η τελετή Großer Zapfenstreich θα είναι πιο περιορισμένη με μόλις 200 παριστάμενους.

Ο αιφνιδιασμός της Μέρκελ

Ακριβώς όπως συνέβη και με τους προκατόχους της, η απερχόμενη καγκελάριος επέλεξε τρία τραγούδια που θα εκτελέσει η στρατιωτική μπάντα κατά τη διάρκεια της τελετής. Σε αντίθεση όμως με τους προκατόχους της, η Μέρκελ αιφνιδίασε άπαντες τους πολίτες με τις απροσδόκητες μουσικές επιλογές της.

Η πρώτη της επιλογή είναι το «Großer Gott, wir loben Dich». Ένας δημοφιλής χριστιανικός ύμνος του 18ου αιώνα, που αποτελεί αναφορά στην ανατροφή της ως κόρη Προτεστάντη πάστορα. Αλλά και στη θρησκευτική πολιτική της ταυτότητα ως εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Η δεύτερη επιλογή της, το «Für mich soll’s rote Rosen regnen» της Χίλντεγκαρντ Κνεφ. Αυτό είναι ένα νοσταλγικό κομμάτι για τις εφηβικές φιλοδοξίες και τη νεανική αλαζονεία. Βέβαια αυτό κλείνει περιπαικτικά το μάτι στους απανταχού αμφισβητίες για όλους τους λόγους και με κάθε αιτία με στίχους όπως «δεν μπορώ να συμμορφωθώ, δεν μπορώ να τα καταφέρω, θέλω πάντα να κερδίζω».

Λίγα λόγια για το τραγούδι της Νίνα Χάγκεν

Ωστόσο, το τραγούδι που έκανε τους αναλυτές να μιλούν για κρυμμένα νοήματα και κρυφά μηνύματα είναι το Du hast den Farbfilm vergessen της Νίνα Χάγκεν.

Το τραγούδι, που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1974, έγινε επιτυχία στα ποπ τσαρτς της Ανατολικής Γερμανίας. Αυτό προτού η Χάγκεν περάσει στην άλλη πλευρά του Σιδηρούν παραπετάσματος. Εκεί μυήθηκε στην υποκουλτούρα του Λονδίνου και έγινε το πανκ σύμβολο της Δυτικής Γερμανίας της δεκαετίας του ’80.

Με τους στίχους του να φέρουν την υπογραφή του Κουρτ Ντέμλερ, το κομμάτι αυτό αποτελεί έναν οργισμένο θρήνο που επιπλήττει τον σύντροφο της Χάγκεν, Μίκαελ, Ο λόγος είναι ότι στις διακοπές τους στο Χίντενζεε πήρε ασπρόμαυρο φίλμ, με αποτέλεσμα «κανείς να μην πιστεύει πόσο όμορφα ήταν εδώ».

Πως το σχολίασαν οι αναλυτές

Παρότι δεν λογοκρίθηκε, το τραγούδι θεωρήθηκε από τους μουσικόφιλους μια συγκεκαλυμμένη επίκριση του σοσιαλισμού. Αλλά και της μουντής και άχρωμης καθημερινότητάς του όπου, μεταξύ άλλων, τα έγχρωμα φιλμ ήταν σπάνια.

Κάποιοι σχολιαστές εκτιμούν ότι η απερχόμενη καγκελάριος χρησιμοποιεί το παλιό αυτό τραγούδι για να στείλει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στους άνδρες συναδέλφους της.

To τραγούδι της Μέρκελ

Με πληροφορίες από τον Guardian 

Related Posts

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article