13.9 C
Athens
Wednesday, November 20, 2024

Πυρηνική ενέργεια χρήσεις: Τα μαθήματα της Φουκουσίμα

Must read

Σε γενικές γραμμές, η πυρηνική ενέργεια έχει πολλές χρήσεις, ίσως μάλιστα με τους κατάλληλους κανονισμούς να βοηθήσει στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Από την Φουκουσίμα μέχρι σήμερα ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ. Ήδη πολλοί ηγέτες ανά τον κόσμο έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια κατάργησης των πυρηνικών αντιδραστήρων. Στην Κίνα τέθηκε σε αναμονή το μεγαλύτερο νέο πρόγραμμα πυρηνικών εγκαταστάσεων στον κόσμο. Σε ότι αφορά την «πυρηνική αναγέννηση» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η συζήτηση έμεινε μετέωρη.

Αυτό σαν προσέγγιση, αν και κατανοητό, είναι λανθασμένο. Η πυρηνική ενέργεια έχει πολλά μειονεκτήματα. Τα μεγάλα εργοστάσια της είναι ακριβά τόσο σε απόλυτους όρους όσο και σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν. Ο πολύ μικρός αλλά πραγματικός κίνδυνος καταστροφικής αποτυχίας απαιτεί υψηλό επίπεδο ρύθμισης και έχει μια ενοχλητική ιστορία ρυθμιστικής σύλληψης, που αποδεικνύεται αρκετά στην Ιαπωνία. Παράγει εξαιρετικά μακράς διάρκειας τοξικά απόβλητα. Και συνδέεται με τον πολλαπλασιασμό των πυρηνικών όπλων. Οι περισσότερες χώρες εκτός Ευρώπης που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια έχουν κάποια ιστορία ανάπτυξης βόμβας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν σε μια ανησυχία σχετικά με την πυρηνική ενέργεια.

Πυρηνική ενέργεια χρήσεις

Δύο βασικοί παράγοντες για την πυρηνική ενέργεια

Ωστόσο, όλα αυτά πρέπει να θυμόμαστε δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι η καλά ρυθμιζόμενη πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής. Με την τρομερή εξαίρεση της Σοβιετικής εποχής του Τσερνομπίλ, οι πυρηνικές καταστροφές έρχονται χωρίς μεγάλα ποσοστά θανάτου. Ήταν το τσουνάμι, όχι η ακτινοβολία, που σκότωσε σχεδόν όλες αυτές τις ζωές στη Φουκουσίμα.

Το άλλο είναι ότι το κλίμα βρίσκεται σε κρίση και οι πυρηνικοί σταθμοί μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές, ενέργεια που χρειάζεται ο κόσμος για να την αντιμετωπίσει. Ηλιακή και αιολική ενέργεια έχουν αρχίσει να ακμάζουν, αλλά έχουν κάποια μειονεκτήματα. Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να παράσχει ενέργεια χωρίς συνεχιζόμενες εκπομπές και το κάνει με ασφάλεια και σε παγκόσμια κλίμακα.

Πυρηνική ενέργεια χρήσεις: To κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών

Παρ ‘όλα αυτά, ασφαλείς και παραγωγικοί πυρηνικοί σταθμοί κλείνουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Λόγω αυτών των αποφάσεων οι προηγμένες οικονομίες θα μπορούσαν να χάσουν τα δύο τρίτα της πυρηνικής τους ικανότητας έως το 2040, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Σε περίπτωση που η νέα υποδομή ορυκτών καυσίμων γεμίσει το κενό, θα διαρκέσει για δεκαετίες. Εάν το κάνουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το κόστος ευκαιρίας θα μετρηθεί σε gigatonnes άνθρακα. Οι ανανεώσιμες πηγές που αντικαθιστούν την πυρηνική χωρητικότητα θα ήταν σχεδόν πάντα καλύτερες για την αντικατάσταση της χωρητικότητας ορυκτών καυσίμων.

Πυρηνική ενέργεια χρήσεις

Το επιχείρημα της διατήρησης των πυρηνικών σταθμών

Το επιχείρημα για τη διατήρηση των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών έχει ενισχυθεί, σε ορισμένα μέρη, από ένα από τα μαθήματα της Φουκουσίμα. Αυτό της μεγαλύτερης ανεξαρτησίας για τους πυρηνικούς ρυθμιστές. Η Βρετανία παραχώρησε νέα ελευθερία στη ρυθμιστική της αρχή μετά το 2011. Το ίδιο έκανε και η Ιαπωνία.

Αν και οι μεγαλύτερες ελπίδες για μεταρρύθμιση μετά το τσουνάμι δεν απέδωσαν πολλούς καρπούς, η Ιαπωνία έβαλε πολλούς νέους κανονισμούς στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Οι νέοι κανόνες έχουν καταστήσει δυσκολότερο το άνοιγμα των πυρηνικών σταθμών πυρηνικής ενέργειας. Στην Ιαπωνία περισσότερο από οπουδήποτε, η πυρηνική ενέργεια πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη σχετικά με την χρήση της. Αυτό δείχνει τη μεγαλύτερη αδυναμία της πυρηνικής ενέργειας. Στις δημοκρατίες είναι ακριβή, λόγω των κανόνων και της δημόσιας αντιπάθειας, γεγονός που καθιστά τη νέα πυρηνική ενέργεια δύσκολη προς πώληση.

Πυρηνική ενέργεια χρήσεις: Τα σχέδια της Κίνας

Μετά τη Φουκουσίμα, τα πυρηνικά σχέδια της Κίνας επιταχύνθηκαν ως μέρος μιας προσπάθειας μείωσης της εξάρτησης από τον άνθρακα. Η Κίνα παρήγαγε τετραπλάσια πυρηνική ενέργεια το 2019 από ότι το 2011. Έχει 16 αντιδραστήρες υπό κατασκευή και άλλους 39 υπό κατασκευή. Οι χώρες που θέλουν νέους πυρηνικούς σταθμούς κοιτάζουν τώρα την Κίνα και τη Ρωσία ως προμηθευτές.

Υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα για τις δημοκρατίες που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τους παλιούς πυρηνικούς σταθμούς με ισοδύναμους για να ενταχθούν στους εισαγωγείς. Εάν έχουν σχεδιαστεί κινεζικοί αντιδραστήρες γνωρίζοντας ότι χρειάζονται την έγκριση ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών, ο κόσμος θα είναι ένα ασφαλέστερο μέρος. Ταυτόχρονα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να είναι βέβαιες ότι θα δώσουν στην πυρηνική ενέργεια το δίκαιο μερίδιο της.

Η πυρηνική ενέργεια έχει σίγουρα πολλά μειονεκτήματα. Όμως έχει και αρκετά πλεονεκτήματα, που μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο να ξεπεράσει την κλιματική αλλαγή. Το μάθημα της Φουκουσίμα δεν είναι η αποφυγή της πυρηνικής ενέργειας, αλλά η χρήση της με μεγάλη σύνεση.

Με πληροφορίες από τον Economist

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article