17.1 C
Athens
Tuesday, March 26, 2024

Τουρκία: Ασύλληπτα ποσά για την προστασία Ερντογάν

Must read

Η Τουρκία βρίσκεται σε κλοιό χρεωκοπίας, ενώ την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος δαπανά μεγάλα ποσά για την προσωπική του ασφάλεια. Σε 10 μήνες δαπανήθηκαν 262.592.000 λίρες (16.820.000 ευρώ) για τον στρατό προστασίας του προέδρου.

Πιο συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Προστασίας της Προεδρίας δαπάνησε φέτος κατά μέσο όρο 26.200.000 λίρες (1.678.214 ευρώ) τον μήνα. Αλλά και 870.000 (55.726) την ημέρα.Η Προεδρία δαπάνησε για τον ίδιο λόγο πέρυσι 263.627. 000 λίρες (16.886.36 ευρώ). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο βασικός μισθός στην Τουρκία ανέρχεται στις 4.663,26 λίρες (298,68 ευρώ).

Τα καθήκοντα

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις οικονομικές καταστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας, η Διεύθυνση Προστασίας Προεδρίας, στην οποία υπάγονται οι προεδρικές φρουρές, δαπάνησε 262.592.000 λίρες το 10μηνο που καλύπτει τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Η περιγραφή των καθηκόντων του Τμήματος Προστασίας Προέδρου, όπως μεταδίδει το yolhaber.net, έχει ως εξής: «Το Τμήμα Προστασίας της Προεδρίας είναι υπεύθυνο για τις υπηρεσίες στενής προστασίας. Ιδιαίτερα για την ασφάλεια της ζωής και την ακεραιότητα του Προέδρου και των μελών της οικογένειάς του. Καθώς και κατοικιών, χώρων εργασίας και κατά τη μεταφορά τους με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς. Επιπλέον, είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια όλων των εγκαταστάσεων που ανήκουν στην Προεδρία. Αλλά και κάθε είδους κτιρίων και εγκαταστάσεων όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος».

Ο αριθμός των φρουρών που προστατεύουν τον Ερντογάν και το προεδρικό μέγαρο δεν έχει αποκαλυφθεί εδώ και χρόνια. Ερωτήσεις που έχουν καταθέσει βουλευτές για τον αριθμό των σωματοφυλάκων του Ερντογάν, έχουν μείνει αναπάντητες.

Καμία απάντηση

Επισημαίνοντας την κακή πορεία της τουρκικής οικονομίας. Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP Μερσίν Αλπάι Αντμέν έφερε προ ημερών το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας.

Ο Αντμέν κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι. Ζητώντας να πληροφορηθεί τον αριθμό των σωματοφυλάκων καθώς και των οχημάτων που χρησιμοποιούνται από την Προεδρία.

Πήρε την εξής απάντηση:

«Τα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Προστασίας εκπληρώνονται με επαρκές προσωπικό και εξοπλισμό κατά τρόπο που να μην προκαλείται αδυναμία ασφάλειας».

Με πληροφορίες από το BBC

Related Posts

None found

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article