Ενα πρωτότυπο πρότζεκτ, με τίτλο «Guardians of Sleep» ανακοίνωσε πρόσφατα το Μουσείο της Πόλης του Λονδίνου, με στόχο να εξερευνήσει τον ψυχολογικό αντίκτυπο της πανδημίας και να διατηρήσει το συγκεκριμένο αποτύπωμα για τις επόμενες γενιές. Αυτό σκοπεύει να το κάνει μέσα από μια διαδικασία καταγραφής ονείρων των κατοίκων του Λονδίνου, η ζωή των οποίων έχει αλλάξει δραστικά τους τελευταίους μήνες «όχι μόνο σε επίπεδο καθημερινότητας, αλλά και ως προς τον τρόπο που κοιμούνται και ονειρεύονται», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Τα όνειρα κατέχουν φυσικά ιδιαίτερη θέση στον χώρο της τέχνης και των μουσείων· απεικονίζονται εδώ και αιώνες σε ζωγραφικούς πίνακες και σκίτσα, αποτελούν πηγή έμπνευσης για λογοτεχνικά έργα κ.ο.κ. Αυτή τη φορά ωστόσο θα έχουμε την απευθείας προφορική αφήγηση των ονείρων, τα οποία στη συνέχεια θα εκτεθούν στο μουσείο, αποτελώντας έτσι ντοκουμέντο μιας μοναδικής συλλογικής εμπειρίας, όπως είναι αυτή της πανδημίας. Αναφέραμε ήδη άλλωστε πως η ψυχολογική διάσταση του θέματος είναι εξίσου σημαντική. Με την επιδημιολογική κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παγκοσμίως, όλοι πλέον μιλούν για τον τρόπο με τον οποίο εκείνη επηρεάζει την ψυχική υγεία των ανθρώπων, τους προκαλεί άγχος και άλλου είδους διαταραχές, ακόμα και όταν παραμένουν υγιείς όσον αφορά τον Covid-19.
Τα όνειρα αποτελούν ίσως έναν άμεσο τρόπο να ρίξουμε μια ματιά σε αυτόν τον καινούριο κόσμο, να τον κατανοήσουμε και πιθανώς να βοηθήσουμε όσους το έχουν ανάγκη, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του πρότζεκτ, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Ονείρων που εδρεύει στο Western University του Καναδά. Η διαδικασία συλλογής αναμένεται να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί μέσα στον προσεχή Φεβρουάριο με το κοινό της αγγλικής πρωτεύουσας να καλείται να συνομιλήσει για τα όνειρά του σχετικά με τον Covid με μια διεθνή ομάδα ειδικών. Οι συζητήσεις θα διαρκούν περίπου μισή ώρα, ενώ στη συνέχεια θα γίνει επιλογή για να διαμορφωθεί το τελικό περιεχόμενο της έκθεσης.