Είναι η κατάλληλη στιγμή η Fed, να στηρίξει την παγκόσμια οικονομία με διαρθρωτικές πολιτικές με το βλέμμα στην επόμενη μέρα από την πανδημία. Οι έκτακτες περίοδοι απαιτούν έκτακτα μέτρα, τα οποία στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 συνεπάγονται πρόσθετα δημοσιονομικά κίνητρα όπως αυτό που υποσχέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.
Για την ανακούφιση των φόβων για τη βιωσιμότητα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρέπει να προετοιμαστεί να επεκτείνει τον ισολογισμό της και να δημιουργήσει έσοδα από το έλλειμμα. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση ποικίλλουν σε διάρκεια και ένταση και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς εξελίσσονται οι ιατρικές απειλές που δημιουργεί η πανδημία.
Λόγοι αισιοδοξίας
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η τρέχουσα ύφεση είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοπροκληθείσα παρέχει λόγους αισιοδοξίας για την ταχύτητα της ανάκαμψης που μπορούμε να περιμένουμε μόλις τεθεί υπό έλεγχο η καταστροφή της δημόσιας υγείας. Το πρώτο τρίμηνο του 2020, το πραγματικό (προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό) ΑΕΠ στις ΗΠΑ μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 5%, αλλά στη συνέχεια μειώθηκε κατά 31,4% το δεύτερο τρίμηνο.
Κατά το τρίτο τρίμηνο, μετά τη χαλάρωση των lockdown και ο ιδιωτικός τομέας είχε μάθει να αντιμετωπίζει καλύτερα τις νέες πραγματικότητες, το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ ανέκαμψε με αξιοσέβαστο ετήσιο ρυθμό 33,4%, αν και παρέμεινε πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο επίπεδο στην αρχή του το έτος. Το τελευταίο τρίμηνο είναι πιθανό να έχει δημιουργήσει περαιτέρω αδυναμίες (δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία), όπως και το πρώτο τρίμηνο του 2021, λόγω των πρόσφατων μεταλλάξεων του ιού και της επακόλουθης επιστροφής των περιορισμών.
Αυτή η εικόνα μιας ατελούς ανάκαμψης υποστηρίζεται περαιτέρω από δεδομένα της αγοράς εργασίας, τα οποία υπαινίσσονται επιπλέον οικονομικές αδυναμίες που θα έρθουν. Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας από τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν 6,7%. Αυτό είναι σίγουρα καλύτερο από το ποσοστό 14,8% που καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2020, αλλά είναι πολύ κάτω από το ποσοστό 3,5% που αναφέρθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σίγουρα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μέχρι στιγμής. Από τον Μάρτιο του 2020, ο ισολογισμός του έχει επεκταθεί κατά 70%, από 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 7,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι τίτλοι (δημόσιοι και ιδιωτικοί) που διατηρούνται εντελώς αυξήθηκαν από 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 6,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και από την πλευρά της ευθύνης, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης έχει τη μορφή μεγαλύτερων αποθεματικών υπολοίπων (καταθέσεις θεσμικών ιδρυμάτων) και μεγαλύτερο ισοζύγιο Δημοσίου.
Μόνη λύση η αγορά του χρέους
Αλλά η Fed τώρα πρέπει να προετοιμαστεί να αγοράσει το ομοσπονδιακό χρέος που εκδίδεται από το Υπουργείο Οικονομικών για να χρηματοδοτήσει τις τελευταίες δημοσιονομικές φιλοδοξίες της. Αυτό σημαίνει την επέκταση του ισολογισμού του έως και 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να καλύψει τον ενοποιημένο νόμο 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Δεκεμβρίου και το επικείμενο πακέτο Biden 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μια τέτοια ενέργεια από την Fed θα μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και το πλήθος ιδιωτικών επενδυτών. Και αν και η δημιουργία εσόδων από το έλλειμμα θα μπορούσε να προσθέσει πληθωριστικές ανησυχίες. Εάν είναι σωστά χρονομετρημένο και έξυπνα σχεδιασμένο, ο νομισματικός και δημοσιονομικός περιορισμός θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει και να εξουδετερώσει τυχόν πληθωριστικές παρορμήσεις χωρίς να ανατρέψει την οικονομία σε ύφεση.