24.8 C
Athens
Tuesday, September 10, 2024

Βέλγιο κορονοϊός: Η φόρμουλα για την κάμψη του Covid 19

Must read

Βέλγιο κορονοϊός: Μετά από δύο καταστροφικά κύματα πέρυσι, το Βέλγιο μπορεί να βρήκε το σωστό μείγμα πολιτικής για να εξασθενίσει τον κορονοϊό. Η χώρα με περισσότερα από 11 εκατομμύρια άτομα – η οποία κάποτε άνηκε στις πληττόμενες χώρες στην Ευρώπη – διατηρεί τα ποσοστά μόλυνσης και θανάτων χαμηλά και σταθερά από τον Δεκέμβριο. Στα χειρότερα του δεύτερου κύματος στα τέλη Οκτωβρίου, το ποσοστό μόλυνσης σε εβδομαδιαίο μέσο όρο ήταν πάνω από 1.000 ανά 100.000 ανθρώπους σε πολλά μέρη της χώρας. Τώρα, είναι περίπου το ένα δέκατο αυτού, με το ποσοστό θνησιμότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να παίρνει περίπου μια παρόμοια πτώση, σύμφωνα με τον οργανισμό δημόσιας υγείας Sciensano.

Καθώς πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξανόμενα νούμερα και υπερφορτωμένα νοσοκομεία, ορισμένοι ρωτούν. Τι παραπάνω έκανε το Βέλγιο που κατάφερε να εξασθενίσει τον κορονοϊό; Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ειδικοί στη δημόσια υγεία επισημαίνουν έναν κοινό λόγο. Την απόφαση της κυβέρνησης να αποφύγει δραστικές αλλαγές πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου των διακοπών, να παραμείνει στην πορεία που καθόρισε τον Οκτώβριο. Όταν αποφάσισε να μειώσει τα μέτρα, το έκανε σταδιακά και προσεκτικά. Αυτό το επίτευγμα, λένε ορισμένοι εμπειρογνώμονες, επέτρεψε στο Βέλγιο να επικεντρωθεί στον εμβολιασμό του πληθυσμού του και στην έξοδο από το lockdown.

Βέλγιο κορονοϊός: Η συνταγή της επιτυχίας

Τον περασμένο Μάρτιο, ο κορονοϊός είχε φτάσει στο απόγειο του στο Βέλγιο, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της Ευρώπης. Τα ποσοστά θανάτου και λοίμωξης αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Τα μέτρα χαλάρωσαν μεν το καλοκαίρι, αλλά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου υπήρξαν μέτρα για τον κρύο καιρό.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρόο, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της την 1η Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκκε συνέβαλε στην επιβολή ενός από τα πιο σκληρά lockdown στην Ευρώπη.

Τα μέτρα του Βελγίου

  1. Έκλεισε τα περισσότερα μη απαραίτητα καταστήματα, καθώς και εστιατόρια, μπαρ και κομμωτήρια.
  2. Επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
  3. Επέτρεψε μόνο μια στενή επαφή έξω από το νοικοκυριό – ακόμη και κατά την παραμονή των Χριστουγέννων.
  4. Περιορισμός των μη απαραίτητων ταξιδίων (από τις 27/1 – 1/3)

Βέλγιο κορονοϊός: Εμφανή τα συμπτώματα της κούρασης των μέτρων

Ωστόσο, σε ιδιωτικές συνομιλίες, οι Βέλγοι συχνά διαμαρτύρονται για αυτό που βλέπουν ως ένα παράξενο παράδοξο. To παράδοξο είναι ότι κυκλοφορεί περισσότερος κόσμος τώρα με τα σχολεία και τα κομμωτήρια ανοιχτά.

Προς το παρόν, οι Βέλγοι, όπως όλοι οι άλλοι, αντιμετωπίζουν κόπωση από το lockdown. Ήδη η προσοχή των Βέλγων στρέφεται στις 26 Φεβρουαρίου. Ο λόγος είναι ότι τότε θα υπάρξει απόφαση για τυχόν χαλάρωση των μέτρων.

Βέλγιο κορονοϊός: Ο μαραθώνιος των εμβολίων

Το Βέλγιο, όπως και αλλού στην ΕΕ, αγωνίζεται τώρα με μια αργή διάθεση εμβολίων. Από την Πέμπτη, το ποσοστό των χορηγηθεισών δόσεων είναι λίγο πάνω από 5 τοις εκατό – εντός του εύρους μεταξύ των περισσότερων χωρών του μπλοκ – ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ποσοστό άνω του 24 τοις εκατό.

Αλλά σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, όπου το εμβόλιο «καταστροφή» έχει γίνει έντονη πολιτική διαμάχη, η ανοιχτή δυστυχία με τη διάθεση του εμβολίου είναι λιγότερο έντονη.

Με πληροφορίες από το Politico

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article