Πληθωρισμός πρόβλεψη: Η πρόβλεψη για το που θα κινηθεί ο πληθωρισμός είναι εξαιρετικά ανακριβής, ενώ ο COVID-19 περιπλέκει ακόμα περαιτέρω την πρόκληση. Οι τρέχουσες προβλέψεις από πολλές κεντρικές τράπεζες και άλλα ιδρύματα υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός δεν θα είναι πρόβλημα στο άμεσο μέλλον.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για παράδειγμα, αναμένει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα παραμείνει συγκρατημένος έως το 2025. Θα μπορούσαν όμως αυτές οι προβλέψεις να πέφτουν έξω;
Πληθωρισμός πρόβλεψη: Η αιτία της ανακρίβειας των οικονομικών μοντέλων
Και όμως ο κορονοϊός έμπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα σε ότι αφορά τον πληθωρισμό. Οι οικονομικοί αναλυτές προβαίνουν στην αξιολόγηση των μοντέλων τους χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα τελευταία 50 χρόνια. Οι σημερινές χαμηλές προβλέψεις για τον πληθωρισμό δεν αποτελούν επομένως εγγύηση ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός.
Ακόμη και χωρίς πρόσθετη πληθωριστική πίεση, τα αναφερόμενα ποσοστά πληθωρισμού θα αυξηθούν σημαντικά τους πρώτους πέντε μήνες του 2021. Μέχρι τον Μάιο, η UBS αναμένει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα αυξηθεί πάνω από 3% στις Ηνωμένες Πολιτείες και προς 2% στην ευρωζώνη. Ο λόγος είναι τα συνεχιζόμενα lockdown του πρώτου εξαμήνου του 2020. Επομένως, το υψηλότερο ποσοστό δεν δείχνει αύξηση της πληθωριστικής πίεσης.
Ο κορονοϊός φέρνει αποπληθωρισμό
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο COVID-19 είναι αποπληθωριστική, διότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν επηρεάσει δυσμενώς τη συνολική ζήτηση. Τους πρώτους μήνες της κρίσης, αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό: τον Απρίλιο του 2020, για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν ή ακόμα και κάτω από το μηδέν.
Η άνευ προηγουμένου δημοσιονομική και νομισματική επέκταση ως απάντηση στο COVID-19 μπορεί να δημιουργήσει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο πληθωρισμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UBS, το συνολικό δημόσιο έλλειμμα ανήλθε στο 11% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020, περισσότερο από το τριπλάσιο του μέσου όρου των προηγούμενων δέκα ετών. Οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο πέρυσι, κατά 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Οι αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης
Ο προστατευτισμός και οι δημογραφικές μεταβολές είναι μεταξύ των παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό μακροπρόθεσμα. Οι παράγοντες αυτοί δεν προκαλούν αύξηση βραχυπρόθεσμα, αλλά τον διευκολύνουν. Η απότομη αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.
Για να το συγκρατήσουν, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια, γεγονός που θα δημιουργούσε προβλήματα χρηματοδότησης. Ιστορικά, οι κεντρικές τράπεζες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στις κυβερνητικές πιέσεις. Αυτό είχε συχνά ως αποτέλεσμα πολύ υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, συνοδευόμενα από μεγάλες απώλειες στην πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων.
Πληθωρισμός πρόβλεψη: Οικονομικές εξελίξεις
Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές των εμπορευμάτων, το διεθνές κόστος μεταφοράς, τα αποθέματα και το Bitcoin έχουν αυξηθεί απότομα και το δολάριο ΗΠΑ έχει υποτιμηθεί σημαντικά. Με τα ποσοστά πληθωρισμού να συσχετίζονται διεθνώς, ο υψηλότερος πληθωρισμός στην περιοχή του δολαρίου θα επιταχύνει την αύξηση των τιμών παγκοσμίως.
Πάρα πολλοί υποτιμούν τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού. Το 2014, ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα έπρεπε τελικά να αυξηθεί. Η πανδημία θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο λόγος που θα επιβεβαιώσει την πρόβλεψη.