13.6 C
Athens
Saturday, April 20, 2024

Ευρωπαϊκή νομοθεσία: Μπαίνει φόρος στις ειδήσεις

Must read

Google και Facebook υποχρεώνονται πλέον από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ως προς την πληρωμή φόρων για την προβολή ειδήσεων. Στον δρόμο που χάραξε η Αυστραλία φαίνεται να κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη θέσπιση νόμου που θα απαιτεί από τις ψηφιακές πλατφόρμες να καταβάλουν φόρο για τις ειδήσεις που προβάλλουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, oι νομοθέτες της ΕΕ που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση του ψηφιακού πλαισίου στην Ευρώπη επιδιώκουν να υποχρεώσουν τις Big Tech να πληρώνουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους εκδότες για να συνδέουν το περιεχόμενό τους σε ροές ειδήσεων ή αποτελέσματα αναζήτησης.

Οι επιδιώξεις

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση των ευρωπαίων εκδοτών απέναντι σε εταιρείες κολοσσούς του διαδικτύου όπως η Google και η Facebook. Η πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών θα μπορούσε να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην Google, η οποία έχει απειλήσει να περιορίσει τις υπηρεσίες της στην Αυστραλία εφόσον περάσει αντίστοιχος νόμος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Facebook, η οποία έχει επίσης απειλήσει ότι θα σταματήσει να επιτρέπει στους Αυστραλούς να κάνουν share σε τοπικές ή διεθνείς ειδήσεις στο μέσι κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στο Instagram, αν ψηφιστεί ο επίμαχος νόμος.

Ευρωβουλευτές που επεξεργάζονται δύο νομοθετήματα – ορόσημα για το ψηφιακό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η νομοθετική πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες DSA και η πράξη ια τις ψηφιακές αγορές (DMA), ανέφεραν στους FT ότι οι νόμοι θα μπορούσαν να τροποποιηθούν κατά τη συζήτησή τους στο ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να συμπεριλάβουν πτυχές των αυστραλιανών μεταρρυθμίσεων.

Οι τροποποιήσεις

Οι τροποποιήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επιλογή της δεσμευτικής διαιτησίας για συμφωνίες αδειοδότησης και απαίτηση από εταιρείες τεχνολογίας να ενημερώνουν τους εκδότες σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο κατάταξης ειδήσεων στους ιστότοπούς τους.

Από την πλευρά τους, Google και Facebook έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συμφωνιών αδειοδότησης για ειδήσεις στην Ευρώπη από το 2019, τη χρονιά δηλαδή που η ΕΕ τροποποίησε σειρά νόμων που αφορούν στα πνευματικά δικαιώματα.

Οι αλλαγές δίνουν στους εκδότες το δικαίωμα αποζημίωσης για αποσπάσματα περιεχομένου που εμφανίζονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Ωστόσο, ορισμένοι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο παραμένει πολύ αδύναμο.

Ενώ το μοντέλο της Αυστραλίας κερδίζει έδαφος, οι ευρωβουλευτές εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τον καλύτερο δυνατό τρόπο εισαγωγής και εφαρμογής τέτοιων μεταρρυθμίσεων.

Ευρωπαϊκή νομοθεσία: Η αντίδραση της Google

Η Google, η οποία έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως τα επόμενα τρία χρόνια για σχετικές αδειοδοτήσεις, ανέφερε ότι η οδηγία της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα «στοχεύει στην επίτευξη της ισορροπίας» μεταξύ εκδοτών και πλατφορμών. Από την πλευρά του η Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εδώ και μια δεκαετία εφημερίδες, ειδησεογραφικοί και ενημερωτικοί ιστότοποι και άλλα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο δίνουν μάχη για να πεισθούν οι Big Tech και κυρίως η Google να πληρώσουν το δίκαιο τίμημα για τη χρήση του τεράστιου περιεχομένου, που παράγουν το οποίο εμφανίζεται στις αντίστοιχες αναζητήσεις, αλλά για το οποίο δεν καταβάλλει ούτε η Google ούτε η FB πνευματικά δικαιώματα.

Ανάμεσα στους ομίλους, οι οποίοι ασκούσαν πιέσεις στην Google και σε μέσα κοινωνικήςε δικτύωσης, ήταν μεγάλα ΜΜΕ όπως το News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ και το Axel Springer στη Γερμανία.

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article