15.4 C
Athens
Wednesday, November 20, 2024

Διερευνητικές επαφές: Τα “αγκάθια” και οι προκλήσεις

Must read

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας: Στις 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν οι λεγόμενες διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μετά από συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη. Η στιγμή που επιλέχθηκε να υλοποιηθεί ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών, είναι αρκετά κρίσιμη και για τις δύο χώρες.

Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι κάτι νέο, καθώς πριν από περίπου 19 χρόνια έγιναν οι πρώτες επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Βασικός στόχος τότε ήταν η επίλυση της νομικής διαφοράς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.

Η ατμόσφαιρα «μυρίζει» μπαρούτι

Οι δύο χώρες προσήλθαν σε διαπραγματεύσεις σε μία εποχή που οι σχέσεις μεταξύ τους είναι αρκετά τεταμένες, ενώ πολλές φορές μάλιστα την τελευταία στιγμή έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα. Η Τουρκία έχει αντιδράσει με πολύ έντονο τρόπο κλιμακώνοντας την σύγκρουση λόγω των υδρογονανθράκων και της προόδου της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και της Ελληνικής.

Η πρόθεση και η αιτία πίσω από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας είναι η συμμετοχή της με ποσοστό στα έσοδα από τις επενδύσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα μετά τα ευρήματα στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα κινήθηκε έξυπνα στην άμεση διεθνοποίηση του προβλήματος, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει το μέρος της σε αυτή την διένεξη και να «τιμωρήσει» μέσω απειλών για κυρώσεις την Τουρκία.

“Αγκάθι” το θέμα των διερευνητικών

Αν και η Τουρκία μέσω του προέδρου της αντιλήφθηκε το αδιέξοδο που δημιουργείται λόγω της υποστήριξης Ευρώπης και Αμερικής προς την Ελλάδα, και ξεκίνησε μία στρατηγική κατευνασμού συμφωνώντας να προσέλθει στις διερευνητικές επαφές δεν άργησε να διαφωνήσει στο θέμα του νέου γύρου των επαφών.

Έτσι λοιπόν, η Ελλάδα μέσω τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Εξωτερικών έχει ξεκαθαρίσει πως το μόνο θέμα για το οποίο είναι έτοιμη να συζητήσει είναι ο προσδιορισμός των «θαλασσίων ζωνών», ενώ η τούρκικη πλευρά αποδέχτηκε μεν το προτεινόμενο πλαίσιο διαλόγου, αλλά την ίδια ώρα μέσω διαρροών και δημοσιευμάτων δηλώνει ότι η ατζέντα των επόμενων γύρων των διερευνητικών επαφών επιθυμεί να περιλαμβάνει τα πάντα.

Εννοώντας τις «γκρίζες» ζώνες, την αμφισβήτηση επί της κυριότητας νήσων και βραχονησίδων, , την αποστρατικοποίηση των νήσων του ανατολικού Αιγαίου, τον καθορισμό περιοχών έρευνας και διάσωσης, ασφαλώς τα χωρικά ύδατα (δηλ. αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση στα 12 ν.μ. βάσει του διεθνούς δικαίου), και ακόμα και θέματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ως προς την έναρξη των διερευνητικών επαφών η Αθήνα δηλώνει ικανοποιημένη για το χρονικό σημείο που τοποθετούνται, ενώ ικανοποιημένη δηλώνει και η Άγκυρα, καθώς μέσω της διαδικασίας αυτής δίνει στη Δύση το μήνυμα ότι ενδιαφέρεται για προσπάθεια επαναπροσέγγισης.

Στις θετικές εξελίξεις συγκαταλέγεται και η απουσία του Ερτσιγές από το τραπέζι του διαλόγου. Από την άλλη πλευρά, ενδεχόμενη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών εκτιμάται πως μάλλον θα αργήσει αφού όπως κρίνεται από την Αθήνα δεν υπάρχει ικανό πεδίο για να ευνοήσει κάτι τέτοιο.

Χαμηλές οι προσδοκίες της Ελλάδας

Σε γενικές γραμμές, η ελληνική πλευρά μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή έχει θέσει κόκκινες γραμμές σε κάποια ζητήματα, ενώ κρατά “μικρό καλάθι” στην «επίθεση αγάπης» της Τουρκίας προς την Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να αποφύγει τυχόν κυρώσεις που πρόκειται να συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Ενδεικτικό είναι ότι ο επόμενος γύρος θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα, δε, με έμπειρους παρατηρητές, ιδιαίτερη σημασία έχει ότι θα υπάρξει συνέχεια σε λιγότερο από δύο μήνες, όταν χρειάστηκαν περίπου πέντε χρόνια για να καθίσουν οι δύο πλευρές εκ νέου στο τραπέζι.

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article