12.2 C
Athens
Saturday, April 20, 2024

Οικονομία Ελλάδα: Τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις

Must read

Η οικονομία στην Ελλάδα διέρχεται μία κρίση λόγω της πανδημίας συγκεντρώνοντας διάφορα προβλήματα και προκλήσεις λόγω της κρίσης που προκύπτει. Το BB/Θετικό, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, υποστηρίζεται από τους παρακάτω παράγοντες:

  1. Βελτίωση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους, η οποία απορρέει από τη βιώσιμη δημοσιονομική πειθαρχία, τα υψηλά προ-κορωνοϊού πρωτογενή πλεονάσματα, το επαρκές ταμειακό μαξιλάρι, το εύρωστο προφίλ αποπληρωμής του χρέους, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT).
  2. Ενδυνάμωση της πολιτικής σταθερότητας, δεδομένης της σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κυβέρνησης και της συνεχιζόμενης μεταρρυθμιστικής προόδου, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας.

Οικονομία Ελλάδα

Οικονομία Ελλάδα: Οι παράμετροι υπονόμευσης της ελληνικής αξιολόγησης

Οι παράμετροι είναι:

  1. Εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος
  2. Πολύ υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων
  3. Περιορισμένη πιστωτική επέκταση
  4. Διαρθρωτική αδυναμία, υπό τη μορφή χαμηλών επενδύσεων και υψηλού χρέους

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος Scope δεν λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ στην αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων. Παρ’ όλα αυτά, η αξιολόγηση του επηρεάζει το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα.

Η εικόνα των τριών οίκων αξιολόγησης

Όσον αφορά τους τρεις βασικούς οίκους αξιολόγησης, ο Moody’s παρέχει στην Ελλάδα την αξιολόγηση Βa3 με σταθερό outlook, ο Fitch την αξιολόγηση ΒΒ με σταθερό outlook και ο S&P την αξιολόγηση ΒΒ- με επίσης σταθερό outlook.

οικονομία Ελλάδα

moneyreview.gr

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article