Πραξικόπημα στην Μιανμάρ με το στρατό να ανατρέπει την κυβέρνηση του Αούνγκ Σαν Σου Τσι και να παίρνει στα χέρια του την εξουσία. Πιο συγκεκριμένα, ο στρατός της Μιανμάρ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια και ανακοίνωσε ότι την εξουσία αναλαμβάνει ως μεταβατικός πρόεδρος ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, μερικές ώρες μετά τη σύλληψη της επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Δικαιολογώντας την απόφαση του ο στρατός διακήρυξε πως το πραξικόπημα κρίθηκε αναγκαίο για την υπεράσπιση της «σταθερότητας» της Μιανμάρ, μέσω του τηλεοπτικού δικτύου των ενόπλων δυνάμεων.
Οι πραξικοπηματίες κατηγόρησαν την εκλογική επιτροπή ότι δεν φρόντισε να διορθωθούν οι «τεράστιες παρατυπίες» που κατ’ αυτούς αμαύρωσαν τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι υποστήριξε πως κατήγαγε συντριπτική νίκη.
Η αφορμή για το πραξικόπημα
Η βουλή της Μιανμάρ επρόκειτο να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, όταν το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD), εξασφάλισε το 83% των διαθέσιμων εδρών του κοινοβουλίου.
Ο στρατός αρνήθηκε να αποδεχθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που είχε λάβει τρόπον τινά χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την δημοτικότητα της Αούνγκ Σαν Σου Κι, επικεφαλής του NLD και de facto αρχηγού της χώρας αφότου ανέλαβε καθήκοντα το 2015. Η νέα βουλή αναμενόταν να επικυρώσει τα εκλογικά αποτελέσματα και να εγκρίνει τη νέα κυβέρνηση της Μιανμάρ.
Η πιθανότητα εκδήλωσης πραξικοπήματος διεφάνη της τελευταίες ημέρες, όταν ο στρατός, που είχε προσπαθήσει να προσβάλει ως προϊόν καλπονοθείας το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μιανμάρ, απείλησε να αναλάβει δράση και περικύκλωσε με στρατιώτες το κτίριο του κοινοβουλίου.
Η μέχρι πρότινος επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Κι
Η Αούνγκ Σαν Σου Κι ανήλθε στην εξουσία το 2016 ως πρώτη κρατική σύμβουλος της Μιανμάρ – ο τίτλος του de facto ηγέτη της κυβέρνησης της χώρας, που ισοδυναμεί με τον πρωθυπουργό – μετά τις πρώτες πλήρως δημοκρατικές εκλογές εδώ και δεκαετίες στη χώρα.
Η ανάρρησή της στην εξουσία θεωρήθηκε κρίσιμη καμπή στη μετάβαση της Μιανμάρ – γνωστής παλαιότερα ως Βιρμανίας – από τη στρατιωτική χούντα στη δημοκρατία. Η Αούνγκ Σαν Σου Κι, κόρη του ήρωα ανεξαρτησίας της χώρας, στρατηγού Αούνγκ Σαν, είχε περάσει πάνω από 15 χρόνια υπό κατ’ οίκον περιορισμό, διάστημα κατά το οποίο τα διεθνή ΜΜΕ έβλεπαν στο πρόσωπό της μια υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1991.
Ο αρχηγός των πραξικοπηματιών, στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ
Λίγες ώρες μετά την σύλληψη της πολιτικής ηγεσίας της Μιανμάρ ο στρατός ανακοίνωσε ότι την εξουσία αναλαμβάνει ως μεταβατικός πρόεδρος ο επικεφαλής του, στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ. Με την κίνηση αυτή παρατείνεται η παραμονή στην εξουσία του στρατηγού που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί το καλοκαίρι.
To πελατειακό δίκτυο που είχε απλώσει και το οποίο επικεντρώνεται σε προσοδοφόρες οικογενειακές επιχειρήσεις, θα μπορούσε κάλλιστα να υπονομευθεί από τη συνταξιοδότηση του. Όπως προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία για τη διανομή της εξουσίας στη Μιανμάρ, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ προήδρευε δύο επιχειρηματικών κοινοπραξιών και ήταν ο αρμόδιος για τον διορισμό υπουργών σε τρία βασικά υπουργεία, αρμόδια για την αστυνομία και τους συνοριοφύλακες.
Διεθνείς αντιδράσεις
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του για το πραξικόπημα σε εξέλιξη και «καταδίκασε με τον πιο σθεναρό τρόπο» τη σύλληψη της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και την κατάληψη «της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας» από τον στρατό, που πλήττει «τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» των τελευταίων ετών στη Μιανμάρ.
Ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις. «Οι ΗΠΑ εναντιώνονται σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών και παρεμπόδισης της δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ» και «θα αναλάβουν δράση σε βάρος όσων ευθύνονται εάν αυτά τα βήματα δεν αντιστραφούν», τόνισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.